90'lı yılların oyun deviydi... SEGA eski günlerine geri dönebilecek mi?

Teknoloji Haberleri
90'lı yılların oyun deviydi... SEGA eski günlerine geri dönebilecek mi?
SEGA video oyun salonları için makineler de üretiyordu. Fotoğraf: Shutterstock

Sonic the Hedgehog (Kirpi Sonic) oyununun yapımcısı SEGA, özellikle 90'lı yıllarda oyun dünyasında oldukça ses getiren bir şirketti. Şimdilerde ise ünlü Angry Birds oyununu satın alan firma, mobil oyun dünyasında yükselerek eski günlerine dönmek istiyor.

Oyun konsolu denince aklımıza Sony Playstation, Microsoft Xbox ve Nintendo Switch gibi markalar geliyor. Ancak bir zamanlar, özellikle 90 yıllarda oldukça ses getiren bir oyun konsolu şirketi daha vardı. Japonya merkezli oyun firması ve Sonic the Hedgehog (Kirpi Sonic) karakterinin yaratıcısı SEGA'dan bahsediyoruz elbette. SEGA şimdi ünlü Angry Birds (Kızgın Kuşlar) serisinin yaratıcısı Finlandiyalı yapımcı Rovio'yu satın alıyor. Böylece SEGA 30 yıl önceki parlak günlerine dönmenin hesaplarını yapıyor.

SEGA her ne kadar bir Japon firması olarak bilinse de ilk olarak Standart Games adı altında ABD'deki Hawaii'de kuruldu. Başlangıçta ABD üslerindeki askerler için oyun makineleri üreten firma daha sonra Japonya'ya taşınıp Service Games ismini kullanmaya başladı. 1965 yılına gelindiğinde ise Rosen Enterprises ile birleşip Service Games'in kısaltması olan SEGA adını aldılar. Firma daha sonra video oyun salonları için makineler üretmeye başladı.

90'lı yılların oyun deviydi... SEGA eski günlerine geri dönebilecek mi? - Resim : 1
SEGA bir dönemin en ünlü oyun konsolu üreticilerinden biriydi. Fotoğraf: Shutterstock

SEGA 80'lerdeki video oyunu salonu modasından oldukça büyük kar elde etmiş, 200 milyon doların üzerinde para kazanmıştı. Ancak şirket işleri büyütmek istedi ve gözünü yeni bir pazara dikti. SEGA evlerde kullanılmak üzere video oyunu konsolları üretecekti.

İlk olarak 1983 yılında SEGA SG-1000 oyun konsolunu piyasaya sürdü. İlk yıl 50 bin satması beklenen ürün, 160 bin satarak büyük bir çıkış yakaladı. 1988 yılı sonuna kadar 1.4 milyon satan konsol, her ne kadar başarılı kabul edilse de en büyük rakibi Japon Nintendo'nun gerisinde kaldı.

MEGA DRIVE EFSANESİ VE 90'LI YILLAR 

1986'da yeni ürünü Master System'i piyasaya süren SEGA, oyun dünyasında yerini iyice perçinliyordu. Ardından şirket, tüm dünyada ses getirecek bir başka konsol olan Mega Drive'ı (Kuzey Avrupa'da Genesis ismi ile biliniyordu) 1988 yılında oyun severlerin beğenisine sundu. Mega Drive ile SEGA, özellikle 90'lı yıllarda büyük bir başarı yakaladı. Toplamda 30 milyondan fazla satan Mega Drive'ın Sonic the Hedgehog, Alex Kidd, Virtua Fighter gibi birçok efsaneleşmiş oyunları da görücüye o dönem çıktı. Özellikle Nintendo'nun Süper Mario Kardeşler serisine rakip olan Sonic the Hedgehog'un daha sonra birçok oyunu yapıldı ve animasyon filmleri çekildi.

90'lı yılların oyun deviydi... SEGA eski günlerine geri dönebilecek mi? - Resim : 2
Sonic the Hedgehog'un (Kirpi Sonic) animasyon filmleri de çekildi. Fotoğraf: Shutterstock

Daha sonra önce SEGA Saturn, sonra da Dreamcast gibi konsolları piyasaya süren SEGA, bu ürünlerinde daha önce elde ettiği başarıyı yakalayamadı. 2000'li yılların başında ise konsol piyasasından çekilen SEGA, üçüncü taraf oyun geliştirici olarak yoluna devam etti. 2004 yılında ise Sammy Holding ile birleşen şirket, SEGA Sammy Holdings ismini aldı.

MOBİL DÜNYASINA YATIRIM 

Şimdi ise firma mobil oyunlara odaklanmış durumda. Bununla birlikte SEGA efsaneleşmiş oyun Angry Birds'in Finlandiyalı yapımcısı Rovio'yu satın alarak önemli bir adım atıyor. Angry Birds, 1 milyar indirilmeye ulaşan ilk mobil oyun olarak tarihe geçmişti. Devir işlemi 706 milyon euro (774 milyon dolar) değerinde bir nakit anlaşmayla gerçekleşiyor. Bu satın alma, Sega'nın mobil oyun işlerini büyütmeye odaklanmak için ayırdığı 1,7 milyar euroya (1,9 milyar dolar) varan 5 yıllık yatırım stratejisinin bir parçası.

Sonic the Hedgehog oynayarak büyüdüğünü söyleyen Rovio'nun CEO'su Alexandre Pelletier-Normand, oyun yapımcılarının güçlerini birleştirmesiyle inanılmaz derecede heyecan verici bir gelecek öngördüğünü söylüyor.

90'lı yılların oyun deviydi... SEGA eski günlerine geri dönebilecek mi? - Resim : 3
SEGA, Angry Birds oyununu satın alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

SEGA Sammy Holdings'in CEO'su Haruki Satomi ise, "Hızla büyüyen küresel oyun pazarı arasında mobil oyun pazarı özellikle yüksek potansiyele sahip. SEGA'nın bu alandaki büyümesini hızlandırmak ise şirketin uzun vadeli hedefi oldu" diyor.

Ancak bu birleşmenin başarıyı getirmeyebileceğini söyleyenler de var. Birleşik Krallık'ta finans şirketi olan AJ Bell'in yatırım direktörü Russ Mould, oyun dünyasında 'Kirpi Sonic' (Sonic the Hedgehog) ve 'Kızgın Kuşlar' (Angry Birds) gibi hayvanların iş birliği yapmasının gelecekti başarıyı garanti edemeyebileceğini dile getiriyor.

Kaynaklar: CNN, History Computer, SEGA

 

Kaynak: Haber Global TV