Bu haberleri okudunuz mu? Strep A, Sıcak Kafa, Enflasyon, Fas...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Strep A bakterisi Türkiye'de var mı? 'Henüz aşısı yok ama...'

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Eylül ayından itibaren ülkede 6 çocuğun Strep A isimli bakterinin neden olduğu invasif GAS hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiklerini duyurdu. Peki, bu bakteri Türkiye'de görüldü mü, ailelere tavsiyeler neler? Detaylar haberimizde...

Ay rekabeti kızışıyor! ABD'den sonra şimdi de Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri...

ABD'nin Ay programını tekrar başlatmasından sonra dünyanın uydusuna gitmek için yeni ülkeler sıraya girdi. Geçen çarşamba fırlatılması planlanan ama fırlatması ileri bir tarihe ertelenen Hakuto-R uzay aracı, Japonya'nın ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ay'a gidecek ilk uzay araçlarını taşıyor.

İngiltere ve Fransa, erken finalde karşılaşacak! Peki nasıl bir maç olacak?

Dünya Kupası'nda favoriler arasında gösterilen Fransa ve İngiltere beklenen bir şekilde çeyrek finalde eşleşti. İki ülke sahada turnuvanın en güçlü oyunlarını ortaya koyarken aynı zamanda en ciddi sınavlarını da birbirlerine karşı verecek. Peki nasıl bir maç izleyeceğiz? Nelere dikkat etmek gerek?

Dünya Kupası'nı en çok o kazandı! Pele nasıl efsane oldu?

Katar'da düzenlenen Dünya Kupası tüm hızıyla sürdüğü şu günlerde 82 yaşındaki futbol efsanesi Brezilyalı Pele ise sağlık sorunları ile mücadele ediyor. Brezilya ile 3 kez Dünya Kupası şampiyonluğu kazanan Pele, turnuva tarihi boyunca attığı 12 golle de kupalara damgasını vurdu.

İstanbul'un ne kadar taksiye ihtiyacı var?

İstanbul yıllardır taksi sorununu tartışıyor. Yolcu almayan, güzergah beğenmeyen taksilere ceza yağarken şehre 2 bin 125 taksi daha gelecek. Peki bu sorunu çözer mi? İstanbullunun rahatça binecek taksi bulabilmesi için ne kadar taksiye sahip olması gerekir?

Gündemdeki dizi Sıcak Kafa... Bizde böyle 'kafalar' var mı?

Bilim kurgu ve distopya Türk sineması dendiğinde akla ilk gelen türlerden değil. Netflix'te yayınlanan Sıcak Kafa bu türe ses getiren bir giriş yaptı. Peki Türk sinemasında 'dünyanın sonu' temalı filmler neden yok denecek kadar az?

Brezilya zaten hep favoriydi! Peki bu kez farklı olan ne?

Dünya Kupası'nda Brezilya fırtınası sürüyor. Son 16'da Güney Kore'yi ilk yarıda bulduğu gollerle 4-1'le çok rahat geçen Sambacılar, şampiyonluğun da favorisi olarak gösteriliyor. Ancak Brezilya, geçmiş turnuvaların da favorisiydi. Peki ne yanlış gitmişti? Şimdi farklı olan ne?

Lübnan'da kriz neden hala çok derin? Sistemi kilitleyen süreç...

Tarihin en büyük krizlerinden birini yaşayan Lübnan'da elektrik kesintileri, ilaç ve bankalardan para çekme sıkıntısı gibi büyük sorunlar adeta rutine döndü... Peki 2019'dan bu yana süren dev kriz nasıl bu kadar derinleşti? Süreçte hangi kritik olaylar yaşandı?

Enflasyon yönünü aşağı doğru kırdı... | TÜFE ne sürede kaça kadar inebilir?

Yıllık enflasyon yüzde 80'in üzerinde ancak artış oranı 18 ay sonra ilk kez geriledi. Peki enflasyonun artış hızındaki bu düşüş kalıcı olabilir mi? Uzmanlar TÜFE'nin hangi seviyeye kadar inmesini bekliyor?

'Gaslighting', 'goblin modu'... Nereden çıktı bu 'yılın kelimesi'?

Gaslighting, aşı, pandemi, goblin modu... Her sene yıl sonunda açıklanan "yılın kelimeleri" zamanın ruhunu yansıttığı için dünya çapında büyük ilgi uyandırıyor. Bu kelimelerin bazılarını ilk kez duyduk, bazılarını ise küçük çocuklar dahi biliyor. Peki yılın kelimeleri kaç yıldır belirleniyor?

Fas, İspanya'yı nasıl kilitledi? Tarihi başarının perde arkası...

İspanya ile Fas'ı bir araya getiren son 16 turu maçında kazanan penaltı atışları sonunda Fas oldu. Çeyrek finale yükselme başarısı gösteren dördüncü Afrika ülkesi olan Fas, maç boyunca İspanya'yı kilitlerken ders niteliğinde bir savunma performansı sergiledi. Peki zaferin kilit unsurları nelerdi?

Gözümüz neden seğiriyor? Uykusuzluk, kafein...

Göz seğirmesi olarak da bilinen göz spazmı, bazen saatler, günler hatta haftalar sürebiliyor. Stres, uykusuzluk, kafein alımı, göz tahrişi gibi bir çok nedeni olan göz spazmı, daha ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabiliyor.

Papua Yeni Gine'de nüfus bir anda nasıl ikiye katlandı? Başbakan bile bilmiyormuş!

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırma, Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine'nin nüfusunun tahmin edilenden yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Başbakan James Marape, ülkenin nüfusunu bilmediğini söylerken ortaya çıkan bu absürt durumun nedeni merak konusu oldu... 

Her deprem sonrası aynı senaryo... Düzce emlak piyasasında neler oluyor?

2011 Van, 2019 İstanbul, 2020 Elazığ, 2022 Düzce... Türkiye'nin yüreğini yakan her deprem sonrası fırsatçılar ev kiralarını yükseltiyor. Peki, depremin üzerinden iki hafta geçtikten sonra Düzce'de durum nasıl?

Tahrik, bağırma, baskı, bazen de küfür... Hakemler kendilerini nasıl hazırlıyor?

İtiraz, gürültü, tribünlerin tepkisi, sürekli depar atmak... Bunlar bir hakemin 90 dakika boyunca yaşadıklarının küçük bir bölümü. Bugün bir FIFA hakemi olmak için fiziksel dayanıklılığın yanı sıra psikolojik olarak da testleri başarı ile tamamlamak gerekiyor.

Askerden kaçan Almanya'ya gidiyor... Eritreli mülteciler neden gündemde?

Almanya'da Eritreli sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Eritreli genç erkekler, Etiyopya savaşı korkusundan dolayı ağır şartlarda geçen askerliğe gitmek istemiyor. Peki Almanya'daki Eritreli mülteciler neden gündem oldu?

Yapay zeka ödevleri nasıl yapıyor? Tespit edilmesi imkansız...

Yapay zeka programları ile istenilen konu hakkında kusursuza yakın metinler yazılabiliyor. Ancak son zamanlarda birçok sosyal medya platformunda öğrenciler bu programları ödevlerini yapmak için kullandıklarını itiraf ediyor. Üstelik bu metinlerin yapay zeka tarafından yazıldığı tespit edilemiyor.

TÜİK doğum istatistikleri 18 yaşın altı gebeliklerle ilgili ne söylüyor?

Türkiye 6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davasını konuşuyor. TÜİK rakamlarına bakıldığında 2020 yılında 8 bin, 2021 yılında ise 7 binden fazla çocuk doğum yaptı. 2021'de 15-19 yaş grubundaki her bin kadın başına 13 doğum düştü.

Ehliyet sınavı zorlaştı mı? 'Esenyurt'ta ben de kalırım...'

Son günlerde bazı adaylar ehliyet sınavlarının geçmişe nazaran daha zorlaştığını iddia ediyor. Yetkililer kuralları sıkı tutarken L park adayları en fazla zorlayan aşamalardan.

Almanya hesaplaşıyor... Biz nasıl elendik?

Almanya Dünya Kupası'nda gruplarda elenmenin şokunu yaşıyor. Ülke kendi içinde hesaplaşırken milli takımda üst düzey ayrılıklarda yaşandı. Kimilerine göre 95 sınıfının kalitesi eski jenerasyonlara göre zayıf.

Hırvatistan buna çok alışık! Ama nasıl? 3.8 milyonluk genç ülke...

Dünya Kupası'nda çeyrek finalde Brezilya'yı penaltılarla deviren Hırvatistan, 31 yıllık ülke tarihinde katıldığı 6. Dünya Kupası'nda 3. kez adını yarı finale yazdırmayı başardı. Peki 31 yaşındaki 3.8 milyonluk bu ülke bunu nasıl başarıyor? Hırvatistan'ın sırrı ne?

Ara verdikten sonra ilişkiye sağlam dönmek mümkün mü?

Uzun süreli ilişkilerde iniş-çıkışlar yaşanması normal görülür. Fakat bazen sorunların karmaşıklaşması ilişkileri çıkmaza sokar. Peki çiftler arasındaki sorunların sevginin önüne geçmesi durumunda ara vermek sağlıklı mı? Aradan sonra bir araya gelmek ve daha sağlıklı bir ilişki yaşamak mümkün mü?

Soğuk Savaş yıllarından ABD'li basketbolcuya... ABD ile Rusya arasındaki son takastan önce neler yaşanmıştı?

ABD ve Rusya'nın yıldız basketbolcu Brittney Griner ile “Ölüm Taciri” lakabıyla anılan Viktor Bout'u takas etmesi akıllara önceki yıllarda yapılan mahkum takaslarını getirdi. Özellikle Soğuk Savaş döneminde sıkça yapılan mahkum takaslarında daha çok casuslar söz konusuydu.

Hırvatistan, Schengen'e girdi... Peki Romanya ve Bulgaristan neden veto edildi?

AB üyelerinden Hırvatistan, 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Schengen Bölgesi'ne dahil oluyor. Ülke bu tarihte Euro'ya da geçmeye hazırlanırken aynı heyecanı Bulgaristan ve Romanya yaşayamıyor! AB iki ülkeyi Schengen konusunda veto etti. Peki neden? AB "Veto şimdilik" diyor...

Fas nasıl tarih yazdı? Mağrip duvarı, 101 gün ve kökler!..

Dünya Kupası'nda yarı finale çıkarak bu başarıya imza atan ilk Afrika temsilcisi olan Fas şimdiden tarihe geçti. Kuzey Afrika ülkesi disipliniyle öne çıkarken gözler takımın sadece 101 gündür başında olan Teknik Direktör Walid Regragui ve ülkenin futbol köklerine de çevrildi...

 

Sonraki Haber