Askerden kaçan Almanya'ya gidiyor... Eritreli mülteciler neden gündemde?

Almanya'da Eritreli sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Eritreli genç erkekler, Etiyopya savaşı korkusundan dolayı ağır şartlarda geçen askerliğe gitmek istemiyor. Peki Almanya'daki Eritreli mülteciler neden gündem oldu?

Son Güncelleme:

Çatışma bölgelerinden kaçıp başka ülkelere sığınmak zorunda kalan mültecilerin başlattığı göç dalgası son yıllarda küresel çapta birçok dengenin değişmesine neden oluyor. Almanya da uzun süredir çatışmalardan kaçanların sığınma başvurusu yaptığı ülkelerin arasında yer alıyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz geçtiğimiz günlerde “Almanya, birçokları için umut ülkesi haline geldi” demişti. “Trafik lambası koalisyonu” ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına başvuru sürecini kolaylaştırmak için adımlar atıyor, yeni düzenlemeler hayata geçiriyor.

Almanya'da 2021 itibarıyla 1 milyon 255'in üzerinde sığınmacı bulunuyor.

Bahse konu sığınmacılar arasında Eritreliler büyük dikkat çekiyor çünkü ülkedeki Eritreli sığınmacı nüfusunda özellikle 2013'ten bu yana ciddi bir artış yaşanıyor. Doğu Afrika dışında en kalabalık Eritre nüfusunun bulunduğu ülke Almanya. Bu grubun ağırlığını ise erkekler oluşturuyor. Çünkü Eritreli genç erkekler, Etiyopya ile sınırdaki çatışmalardan ötürü çok uzun ve zorlu olan askerliğe gitmek istemiyor.

Almanya ile Eritre arasında güçlü tarihi bağlar olmamasına rağmen Almanya Avrupa'daki en kalabalık Eritreli göçmen grubuna ev sahipliği yapıyor. Bunun ardında yatan neden ise, Angela Merkel döneminde gevşetilen göçmen politikası. Federal İstatistik Dairesi'nin veerilerine göre, 2020'de Almanya'da 76 bin Eritreli yaşıyordu ve bu sığınmacıların bir kısmı vatandaşlık aldı. Bu sayı 10 yıl önce 10 bindi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, Eritre ile yakın ilişkileri olan İtalya'da ise 3 bin 500 Eritreli sığınmacı mevcut.

Almanya Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi (BAMF), Eritreli sığınmacı prosedürlerinin yüzde 84'ünün koruma unvanı gerektirdiği kararı aldı. Bahse konu sığınmacı başvurularının çoğunluğu ülkelerindeki çok uzun ve yıpratıcı zorunlu askerliğe katılmayı reddedip, yönetim tarafından baskı görmüş genç erkeklerden oluşuyor.

Almanya'da Suriye, Afganistan ve Somali ile birlikte Eritre de “kalma olasılığı yüksek” ülkeler sınıfına dahil edildi. Bahsi geçen ülkeler uzun süredir sığınmacı kabul oranı yüzde 50'nin üzerinde olan ülkeler. Almanya'da sığınmacı prosedürünü kolaylaştıran ve hızlandıran adımlar atılıyor ve bu gelişmelerin neticesinde “kalma olasılığı düşük ülkelerden” gelen sığınmacılar ile “kalma olasılığı yüksek” ülkelerden gelen sığınmacılar arasındaki farklılıklar da giderek azalıyor.

ERİTRE-ETİYOPLA GERGİNLİĞİ GENÇLERİ ÜRKÜTÜYOR

Bir dönem İngiliz sömürgesi olan Eritre, 1961'de Etiyopya İmparatorluğu ile birleşti ve 30 yıl süren bağımsızlık mücadelesinin ardından 1993'te Etiyopya'dan ayrıldı.

Ancak ülkede hala Etiyopya ile birleşme korkusu mevcut. Eritre-Etiyopya sınırında dönem dönem ciddi çatışmalar yaşanıyor. Bu nedenle yönetim, çok sayıda genci olabildiğince uzun süre askere alıyor. Uluslararası Af Örgütü, Eritre yönetimini askere aldığı gençleri zorla çalıştırmakla itham ediyor.

Eritre'de nüfus 1993'te 3 milyondu ve artan doğum oranları neticesinde bugün 6 milyonun üzerinde. Komşusu Etiyopya'da ise nüfus 115 milyonun üzerinde ve ülkenin ekonomik ve askeri kapasitesi Eritre'den daha büyük. Bu nedenle Eritre yönetimi, ağır cezalar vererek gençlerin askerden kaçmasının önüne geçmeye çalışıyor.

ALMANYA'DAKİ SUÇ ORANLARI

İstatistikler Almanya'da sığınmacıların suça karışma oranlarının artmakta olduğunu gösteriyor. Ulm kentinde 5 Aralık'ta 14 yaşındaki Ece Sarıgül'ün Eritreli bir sığınmacı tarafından bıçaklanarak öldürülmesi bu konuyu tekrar gündeme taşıdı. Geçtiğimiz yıl Almanya'da Eritreli bir zanlının tespit edildiği 4 bin 195 suç işlendi. Bu suçların 777'sinin ise şiddet içeren suçlar kapsamında yer aldığı ve bunlardan 12'sinin de cinayet olduğu belirtiliyor.

Verilere göre, Almanya'da yaşayan 76 bin Eritrelinin yüzde 5.5'i suça karıştı. Bu suçların 1.02'si şiddet suçuyken, 0.016'sı adam öldürme olarak kayda geçti.

ALMANYA ÇOK AZINI REDDEDİYOR

Die Welt'in haberine göre, Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen Eritreli sayısı çok az ve sınırdışı edilen Eritreliler de ülkelerine değil, başka yerlere gönderiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, yurt dışında yaşayan 512 bin Eritrelinin büyük çoğunluğu sığınmacı statüsüne sahip. Eritre'nin komşusu Etiyopya'da 181 bin, Sudan'da 115 bin, İsviçre'de 38 bin ve İsveç'te 27 bin Eritreli sığınmacı yaşıyor.

Kaynaklar: Die Welt, The Work Bank

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber