Her deprem sonrası aynı senaryo... Düzce emlak piyasasında neler oluyor?

2011 Van, 2019 İstanbul, 2020 Elazığ, 2022 Düzce... Türkiye'nin yüreğini yakan her deprem sonrası fırsatçılar ev kiralarını yükseltiyor. Peki, depremin üzerinden iki hafta geçtikten sonra Düzce'de durum nasıl?

Son Güncelleme:

Her büyük depremden sonra ortaya çıkan bazı fırsatçılar, insanlardaki deprem korkusundan faydalanıp kiralara büyük zam yapıyor. 23 Kasım 2022'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Düzce Valiliği kendilerine ulaşan şikayetler olduğunu vurguluyor. Valilik açıklamasında yıllık kira artışlarının en fazla yüzde 25 oranında yapılabileceğini hatırlatıldı. İnternette yapılan bir arama sonrası Düzce'de 2+1 evlerin aylık kiraları 2 bin ile 4 bin lira arasında değiştiği görülüyor. 3+1 evlerin kiraları ise ise 3 bin liradan başlıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Van'da 2011 yılında meydana gelen ve ağır hasara yol açan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında sağlam bina kiralarının o dönemki enflasyonun çok üzeri bir oranda, yani ortalama yüzde 30 artırıldığı görülüyor. Elazığ'da 2020 yılında meydan gelen 6.8 büyüklüğünde deprem sonrası ise kentte konut sıkıntısı baş göstermiş ve ev kiralarının yüksek meblağlarda artması nedeniyle Cumhuriyet Savcısı soruşturma başlatmıştı.

Düzce depreminde ağır hasar gören binalar ekiplerce yıkılıyor. Fotoğraf: İHA

'KİRALIK DAİRE, DEPREM ÖNCESİNDE DE YOKTU'

Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, Düzce'de deprem öncesinde de kiralık daire olmadığını söylüyor. Kaya, Düzce'de boş daire olmadığı için deprem nedeniyle kira artışı yaşanmadığını savunurken, bahçeli müstakil evlere ve arsalara yoğun talep olduğunu, bu evlerin ve arsaların fiyatının bir miktar arttığını söylüyor. Kaya, "İnsanları fiyat arttırmaya yöneltecek bir durum yok. Günde 10 kişi kiralık daire için arıyor ama ev yok. Satılık evlerde fiyatlar dondu. Daireye talep yok, müstakil evlere var" ifadelerini kullanıyor.

Kaya, bazı Düzcelilerin deprem sonrası geçici olarak müstakil ev tuttuklarını belirtirken, "Bir kaç aylığına tutan çok. Depremin psikolojik etkisi geçince evlerine dönecekler" diye belirtiyor.

Kaya, emlakçılar tarafından fiyat artırıldığı haberlerine tepki gösteriyor. Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Kaya, "3 bin 500 tane ev hasarlı ama emlakçı suçlanıyor. Yerel basında 'hırsız' diye ithamlarla karşılaşıyoruz. Ben evin kirasını nasıl yükseltebilirim?" derken sözlerini "Kimse Sapanca'da gecelik 3 bin lira evleri ya da İzmit Yuvacık'ta yabancıların oturduğu aylık kirası 120 bin lira olan evleri konuşmuyor" diyerek sürdürüyor.

'Düzce Bir Emlak' yetkilisi Enes Bey, Düzce'deki deprem sonrası genelde müstakil evler ve arsaların fiyatlarının arttığını söylerken "Müstakil evlere ve arsalara talep var ama normal dairelere talep yok" diyor. Kiralar konusunda ise 2+1 bir dairenin 2 bin 500 - 3 bin TL arası kiraya verildiğini söyleyen Enes Bey, kiralık dairelerin pek bulunmadığını ifade ediyor. Enes Bey "Uzun zamandır, yaklaşık 1 senedir kiralık daire sıkıntısı var" diyerek sözlerini sonlandırıyor.

'EVİMİZİ, ARABAMIZI SATALIM ARSA ALALIM'

Düzce'de faaliyet gösteren bir başka emlakçı Anıt Emlak'tan Remzi Bey ise kendisinin de depremde ayağı kırıldığını söylüyor. Kiralık ve satılık dairelere rağbet olmadığını söyleyen firma yetkilisi, "Piyasa durgun ancak herkes villaya ve arsaya yöneldi" diyor. Sözlerini şöyle sürdürüyor:

Düzce'de herkes beni arıyor 'Remzi Bey evimizi arabamızı satalım, Düzce'de 300 metre kare 500 metre kare arsa alalım, prefabrik ev ya da konteyner ev yapalım da şu işten kurtulalım' diyorlar. Tek katlı yapılar istiyorlar. İki kat bile değil bakın, tek kat. Çünkü son deprem sonrası Düzce'nin psikolojisi bozuldu. Herkes tek katlı yapılara yöneldi."

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Düzce'de deprem sonrası 66 bin 172 binanın incelendiğini ve 791 ağır hasarlı yapı olduğunu aktardı. 210 binanın yıkımının tamamlandığını belirten Bakan Kurum, diğer ağır hasarlı binaların da yakın zamanda yıkılıp yerlerine yeni konutların yapılacağını duyurdu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber