Fas nasıl tarih yazdı? Mağrip duvarı, 101 gün ve kökler!..
Dünya Kupası'nda yarı finale çıkarak bu başarıya imza atan ilk Afrika temsilcisi olan Fas şimdiden tarihe geçti. Kuzey Afrika ülkesi disipliniyle öne çıkarken gözler takımın sadece 101 gündür başında olan Teknik Direktör Walid Regragui ve ülkenin futbol köklerine de çevrildi...
Fas'ın Dünya Kupası serüveni devam ediyor. Kuzey Afrika'nın en batısındaki ülke, çeyrek finalde Portekiz'i tek golle geçmeyi başararak yarı finale çıktı. Ortaya çıkan 1-0'lık sonuç, tarihte ilk kez bir Afrika takımının Dünya Kupası'nda yarı finale çıktığını müjdeliyordu. Kadim kıta daha önce 1990'da Kamerun, 2002'de Senegal ve 2010'da Gana ile çeyrek finali görürken bundan ötesine geçebilen olmamıştı. Tüm disipliniyle bir duvar gibi durmayı başaran Fas, bu ilke imza attı.
Fas aynı zamanda Avrupa ve Güney Amerika dışında olup yarı finale çıkan üçüncü ülke konumunda. 1930 Dünya Kupası'nda ABD, 2002'de ise Güney Kore bu başarıya imza atmıştı. Peki Fas bu eşleşmeyi nasıl geçti? Maçın kilit noktaları nelerdi?
Dİ-SİP-LİN!
Son 16'da İspanya'yı katı, kompakt ve oldukça disiplinli bir savunma ve orta saha bloğuyla karşılayan Fas, hemen kuzeyindeki İber Yarımadası'nın diğer ülkesi Portekiz'e de aynı tarifeyi, aynı disiplinle uyguladı. Karşılaşmanın 42. dakikasında Youssef En-Nesyri'nin muazzam sıçrayarak attığı beklenmedik kafa golü ise tam da Fas'ın istediği senaryonun oluşmasını sağladı.
Fernando Santos yönetiminde Euro 2016'yı alırken dahi yetenekli ayaklarına rağmen üretim sorunları vurgulanan Portekiz için bu felaket senaryosuydu. Büyük bölümü eşitlikle geçilen ilk devrede Portekiz yüzde 66 oranında topa sahip olurken ikinci 45 özelinde bu oran yüzde 82 olarak kayıtlara geçti. Maç sonucunda yüzde 73'lük bir oran ortaya çıkacak, 12 şutunda sadece 3 isabet bulan Portekiz, bir kez de direğe takılarak maçı 0.89'luk bir gol beklentisi (xG) ile noktalayacaktı.
Fas ise 9 şutundan 3 isabet çıkarırken 1.32'lik bir xG'ye ulaşacaktı. Bu da Fas'ın oyununun başarısını ortaya koymaya yetiyor.
MAĞRİP DUVARI!
Top rakipteyken 4-1-4-1'e dönen bir 4-3-3 ile oynayan Walid Regragui yönetimindeki Fas, Dünya Kupası'ndaki 5. maçında kalesinde sadece 1 gol gördü. O gol de 2-1 kazandıkları Kanada maçında gelmişti. Öte yandan Fas'ın rakipleri beş maçta sadece 9 isabetli şut atabildi. Kosta Rika'ya 7 gol atan İspanya ile İsviçre'ye 6 gol atan Portekiz, Fas kalesine tek bir gol dahi bırakamadı.
REGRAGUI VE DENGE...
İnanması güç ancak takımın başındaki Walid Regragui sadece 31 Ağustos 2022'den beri yani 101 gündür Fas'ı çalıştırmakta. Milli takımla çıktığı 8 maçta 5 galibiyet, 3 beraberlik alan 47 yaşındaki Faslı eski futbolcu ülkenin parlak çalıştırıcılarından... 2021-2022 sezonunda ülkenin ve Afrika'nın köklü takımlarından Wydad'ı hem Fas Botola Pro'da şampiyonluğa ulaştıran hem de Afrika Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapan Regragui, milli takımda çıkan bir krizin ardından kendisine gelen teklifi kabul etti.
Bir dönem Trabzonspor'u da çalıştıran Vahid Halilhodzic, takımı Dünya Kupası'na taşısa da Fas'ın 2021 Afrika Uluslar Kupası'na çeyrek finalde veda etmesi ve deneyimli çalıştırıcının oyunculara yaklaşımı sonu getirdi. İddialar özellikle Hakim Ziyech'in Halilhodzic ile karşı karşıya geldiği yönündeydi.
Görevi devralan Regragui, işlevsel ve dengeli bir taktikle sonuca gidiyor. İyi bir Avrupa takımı görüntüsü çizen Fas, olağanüstü savunmasının yanında yetenekli ayaklarıyla hücumda heyecan verici işler de yapabiliyor. İçeri kıvrılan kanatlar ve kanatların arkasına bindirmekten çekinmeyen bekler Fas'ın önemli silahı.
Hatta Portekiz karşısında turu getiren gol de bindiren sol bek Attiyat'ın ortasıyla gelmişti.
İYİ PLAN, İYİ UYGULAMA...
Fas'ın belki de alametifarikası, rakibin presini tek paslarla kırıp topu ters kanada uzun oynayarak çıkmaya çalışması ve bunu da mümkün mertebede başarması. Turnuvada Portekiz (45) ve Güney Kore'den (34) sonra 30 kez ile oyunun yönünü en çok değiştiren üçüncü takım. Fas'ın neredeyse yüzde 30 oranında topla oynadığının altını da bu noktada çizmek gerek.
KÖKLER...
Fas tribünleri maç boyu desteği hiç kesmedi. Sadece Afrika'nın değil dünyanın da sayılı taraftar gruplarından ikisi hiç kuşkusuz Fas'ta yer alıyor. Kazablanka Derbisi'nde bir araya gelen Wydad'ın taraftarları Ultras Winners ve Raja'nın taraftarları Ultras Green Boys iki takımın paylaştığı V. Muhammed Stadyumu'nda imza attıkları görsel şölenler ve tüyleri diken diken eden tezahüratlarıyla dünya çapında tanınıyor. Anlayacağınız ülkedeki futbol tutkusu çok büyük.
Fas, 1994, 1998, 2006, 2010 ve 2026 Dünya Kupası'na ev sahipliği için aday olmuştu. Ülke bir kez daha 2030 için şansını deniyor. Tam bir futbol ülkesi olan Fas, heyecan verici jenerasyonuyla tarihi bir başarıya imza attı. Şimdi ise akıllarda tarihin en büyük sürprizi için “Neden olmasın” sorusu hiç kuşkusuz beliriyor.
Ek kaynaklar: FIFA, The Athletic, The Times, Moroccon Times, These Football Times
Kaynak: Web Özel