Tahrik, bağırma, baskı, bazen de küfür... Hakemler kendilerini nasıl hazırlıyor?

İtiraz, gürültü, tribünlerin tepkisi, sürekli depar atmak... Bunlar bir hakemin 90 dakika boyunca yaşadıklarının küçük bir bölümü. Bugün bir FIFA hakemi olmak için fiziksel dayanıklılığın yanı sıra psikolojik olarak da testleri başarı ile tamamlamak gerekiyor.

Son Güncelleme:

Dünya Kupası tüm heyecanı ile devam ediyor. Çeyrek finaller ile birlikte tansiyon daha da yükseldi. Messi, Arjantin’i sırtlarken, Cristiano Ronaldo’nun yedek kaldığı Portekiz performansı ile göz dolduruyor. Herkesin görmeyi umduğu Messi, Ronaldo finali hala ihtimaller dahilinde. Mbappe, Fransa’daki Dünya Kupası performansı ile daha şimdiden ileriki yıllarda Klose’nin 16 gollü rekorunu kırıp turnuvanın en golcü oyuncusu olmaya aday.

Peki ya hakem performansları nasıl? İlk etapta maçların önceki turnuvalara göre çok daha fazla uzadığını söylemek mümkün. FIFA kayıp süre konusunda eskisine göre daha hassas davrandığını söylüyor. Şu ana kadar 10 dakikanın üzerinde uzatma oynatılan çok müsabaka gördük.

Bir profesyonel futbol hakeminin kuşkusuz sahne alabileceği en yüksek platform Dünya Kupası. Ancak burada boy göstermek hiç kolay değil. Ciddi bir fiziksel ve ruhsal dayanıklılık bekleniyor. FIFA’nın PRO seviyesindeki hakemleri için uyguladığı bir fiziksel test var.

Buna göre;

👟Hakemlerden 60 saniyeden az dinlenerek 40 saniyelik deparlar atmaları bekleniyor. Her bir deparın en fazla 6 saniyede tamamlanması şart.

👟Diğer bir testte ise 40 kez durmadan 75’er metrelik koşular bekleniyor. Bu koşuları, 25 metrelik tempolu yürüyüşler izliyor. Bu egzersiz seti, 4 kilometre mesafeye veya 400 metrelik atletizm pistinde 10 tura denk geliyor.

👟Diğer bir egzersiz ise 7-7-7. Hakemler 90 derece açı ile 7 metre koşuyor, sonra aynen 90 derece geri dönüp bir 7 metre daha koşuyor, daha sonra bunu bir kez daha yapıyorlar. Bu turun iki kez tamamlanası gerekiyor. Hakemlerin her seferinde 4.9 saniye içerisinde turu tamamlamaları bekleniyor.

'EN AZ OYUNCULAR KADAR FİT OLMALI'

UEFA’da spor bilimcisi olarak çalışan Werner Helsen hakemlerin 90 dakika içerisinde 9 ila 12 kilometre arasında mesafe kat ettiklerini söylüyor. ABD’li hakem Joe Dickerson 34 yaşında ve 2018’den bu yana PRO (FIFA Profesyonel Hakem Organizasyonu) üyesi. Dickerson en az oyuncular kadar fit olmak zorunda olduklarını belirtiyor.

Dickerson hakemlerin anında hızlanma yetisi olan patlama gücünün yerinde olması gerektiğini aktarırken, “Mesele ne kadar mesafe kat ettiğiniz değil, oyuncuların nerede olacağını anlamak için çok sayıda maç izliyoruz. Böylece hangi bölgede olduklarını önceden tahmin edebiliyoruz” demekte.

Kart göstermek tansiyonun en fazla yükseldiği anlar arasında. Fotoğraf: AA

TÜRKİYE'DEN 11 ORTA HAKEM

FIFA’nın 180’i aşkın ülkede yetkilendirdiği hakemler var. Son güncellenen listeye göre; Abdülkadir Bitigen, Cüneyt Çakır, Gamze Durmuş, Arda Kardeşler, Halil Umut Meler, Neslihan Muratdağı, Melis Özçiğdem, Ali Palabıyık, Cansu Tiryaki, Yaşar Kemal Uğurlu ve Zorbay Küçük bu listeye orta hakem olarak dahil. (Cüneyt Çakır geçen aylarda profesyonel hakemliğe veda etmişti.) Katar 2022’de Türkiye’den herhangi bir hakem görev almadı.

İŞ TATMİNİ YÜKSEK, STRES SEVİYESİ DÜŞÜK

Hakemlik sadece fiziksel güç değil, psikolojik dayanıklılık da isteyen bir meslek. Türkiye Futbol Federasyonu bu sezon öncesinde hakemleri 10 ayrı test içeren psikoteknik testlere de tabi tuttu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi’nden Tayfun Şirin, ‘Futbol Hakemlerinin Algıladıkları Stres Kaynakları ve Yaşam Doyumlarının İncelenmesi’ konulu bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmada yapılan incelemelere göre hakemlerin kişisel yaşamlarından memnun oldukları ve düşük stres seviyesine sahip oldukları ortaya çıktı. Ayrıca araştırmada hakemlerin iş tatminlerinin de yüksek olduğu vurgulandı.

Araştırmadaki enteresan bulgulardan biri ise bekar olan hakemlerin evli olan hakemlere göre daha stresli oldukları oldu. Araştırmada hakemlerin geçmişlerinde futbol oynamalarının stres seviyelerine etki etmediği de saptandı. Şirin araştırmasının sonuç bölümünde hakemlerin maç boyunca maruz kaldıkları psikolojik şiddet unsurlarını şöyle sıralıyor: Saygısızlık, tahrik, protesto, psikolojik baskı, konsantrasyon bozma.

Kaynaklar: FIFA, Washington Post, TFF, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber