Yunanistan da yanıyor, İki ülkenin kaderi kavrulmak
Sıcaklık rekorlarının kırıldığı son bir aylık süreçte, Türkiye ile birlikte Yunanistan'da adeta cehennem sıcaklarıyla boğuşuyor. Yapılan son meteorolojik araştırmalar ise iki ülkedeki rekor sıcakların devam edeceğini ortaya koyarken, kuraklık haritası ise endişe yaratıyor.
Üst üste sıcaklık rekorlarının kırıldığı Türkiye, son bir aydır adeta cehennem sıcaklarıyla boğuşuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün geçtiğimiz günlerde yayımladığı son kuraklık ve sıcaklık analizleri de yaşanan vehamete ışık tutuyor. Öyle ki son bir aylık meteorolojik kuraklık haritasında; Burdur ve çevresi, Ankara, Nevşehir, Erzincan'ın batısı, Trabzon, Artvin ve Hakkari dışındaki tüm kentler adeta suya hasret kaldı. Ülke genelinde 1991-2020 yılları arasında 21.8 derece olarak ölçülen haziran ayı ortalama sıcaklık değerleri ise geçtiğimiz ay 25.4 derece ile normalin 3.6 derece üzerinde tespit edildi.
KORKUTUCU SONUÇLAR
Sıcaklık analizlerindeki korkutan tabloya bir yenisi Avrupalı uzmanların araştırmasından yansıdı. Türkiye ve Yunanistan'ı da kapsayan Doğu Akdeniz havzasındaki sıcaklık felaketine yönelik yapılan son araştırmadan da gelecek günler için korkutan sonuçlar çıktı. Son araştırmadan yansıyan verilere göre, 11 ile 14 Haziran’da Türkiye’de ve Doğu Akdeniz’de yaşanan sıcak hava dalgası, bölgede daha önce gözlenenlere kıyasla 1.5 derece daha sıcak gerçekleşti.
KARADENİZ ESMİYOR!
1991-2020 yıllarının iklim verileriyle kıyaslanan sıcak hava dalgasının, en çok Türkiye ve Yunanistan'ı etkilediği, İstanbul’un yakın geçmişe kıyasla en az 0.3-0.8 derece daha sıcak hale geldiği vurgulanan araştırma 'İklim Masası ve Climatebook’un öncülüğünde ClimaMeter tarafından yapıldı. Rüzgar hızı değişikliklerinin, Karadeniz Bölgesini de etkilediğine yer verilen çalışmada, "Karadeniz, geçmişe göre 2km/saat daha az rüzgarlı koşullar gösteriyor. Orta Akdeniz’de ise daha rüzgarlı koşullar gözleniyor" denildi.
44.5 DERECEYİ GÖRDÜ
Raporda, 3- 27 Haziran 2024 tarihleri arasında kaydedilen aşırı sıcakların, Türkiye’nin yanı sıra bazı Güneydoğu Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinin etkilediğinin altı çizilirken, "Sıcaklıklar, 11-14 Haziran arasında kaydedilen sıcak hava dalgası ile zirve noktasına ulaştı. Yeni yapılan bir çalışma, yaşanan şiddetli sıcak hava dalgasında iklim değişikliğinin önemli rol oynadığını ortaya koyuyor. 1991-2020 yılları arasındaki iklim verileri ile kıyaslandığında en yüksek sıcaklık anomalilerinin Türkiye’de ve Yunanistan’da yaşandığı görülüyor. Bu durum Türkiye’de orman yangınlarının yayılmasını tetiklerken, Yunanistan’da ise 44.5 derece sıcaklığa neden oldu" görüşleri sıralanıyor.
BALKANLAR DA KAVRULUYOR
Balkanlar’da ise sıcak hava dalgasının önemli etkilerinden biri elektrik kesintileri olduğu aktarılan raporda, "Karadağ, Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Hırvatistan’da yaşanan kesintiler hem gündelik yaşamı aksattı hem de aşırı sıcakların yarattığı zorlukları şiddetlendirdi. Yüzey basıncı anomalileri; Türkiye’nin yanı sıra Balkanlar, Kıbrıs ve Orta Doğu’da pozitif anomali gözlendiğini ortaya koyuyor. Bu anomali, aşırı sıcaklardan önemli ölçüde sorumlu görünüyor. Güney Balkanlar ile Anadolu’daki sıcaklık anomalilerinin yer yer +10°C’ye ulaştığı gözleniyor. Yağış verileri ise etkilenen bölgenin büyük kısmında yağış kaydedilmedi." bilgileri de paylaşılıyor.
175 YILIN REKORU
Öte yandan birçok kişiyi adeta canından bezdiren sıcaklık değerlerindeki artışa ilişkin bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Yüksek deniz suyu sıcaklıklarından dolayı önümüzdeki birkaç gün düşecek olan yağışlar önemli riskler taşıyor. İstanbul Boğazı bile 27 derece. Yarın ve devam eden günlerdeki yağışlar büyük tehlikeler oluşturabilir.” dedi.
Ağustos ayındaki öngörülerini de anlatan Tek, “Sıcak hava dalgaları Ağustos'ta bir miktar azalacak. Küresel anlamda 2023, son 175 yılın en sıcak dönemi. Bu yıl yeni sıcaklık rekorları kırılacak. Sıcak hava dalgalarının sıklığı iklim değişikliğine bağlı artış gösteriyor" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel