'Türkiye Modeli' AB'nin Rusya için çözümü!

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Avrupa Birliği Türkiye göçmen Dünya haberleri
'Türkiye Modeli' AB'nin Rusya için çözümü!

Merkezi Avrupa Birliği kurumlarının da yer aldığı Belçika'nın Başkenti Brüksel'de bulunan EU Observer yayın organı güvenlik uzmanlarının Ukrayna'da "sınırlı uçuşa yasak bölge" fikrini düşünmeye başladıklarını ve başarılı model olarak da Türkiye'yi ele aldıklarını iddia etti.

Avrupa Birliği'ne (AB) yakın yayın organı EU Observer'da yayınlanan analiz yazısında Rusya hakkında çözümün nasıl gerçekleşebileceğine yönelik birlik içindeki görüşler ve kulislere yer verildi. “Ukrayna'da sınırlı bir uçuşa yasak bölge neden çılgınca bir fikir değil” başlıklı kulis yazısında 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'nın ilk talebinin NATO'ya gerçekleştirerek NATO'dan tüm Ukrayna hava sahasını Rus hava unsurları için uçuşa yasak bölge ilan etmesini istediği bilgisine yer verildi. Yazıda NATO'nun Ukrayna'ya verdiği ilk ret cevabının da bu talebin karşılanmamasıyla ortaya çıktığına değinildi. Yazıda başarılı bir örnek olarak da 'Türk modelinin' değerlendirildiği bilgisine yer verildi.

'Türkiye Modeli' AB'nin Rusya için çözümü! - Resim : 1
AB yetkilileri gıda fiyatlarının artışıyla Afrika'daki Batı karşıtı öfke arasında bağlantı kuruyorlar.

GIDA KRİZİ AFRİKA'DA BATI KARŞITLIĞINA DÖNÜŞTÜ

Analizde Ukrayna'nın tahıl tesisleri ve ticari limanlarının Rusya tarafından vurulması ve Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sona ermesiyle birlikte tüm dünyada tahıl ve gıda fiyatlarının hızla yükselişe geçtiği hatırlatılırken Afrika'da son dönemde gerçekleşen Batı karşıtı hareketlerde de bu krizin etkisinin görülmeye başlandığı iddia edildi. Yayın organın AB kulislerinden aldığı bilgilere göre Avrupalı yetkililer gıda krizinin dünyada en çok fakir ülkeleri etkilediğini düşünüyorlar ve bu krizin Afrika'nın fakir ülkelerindeki Batı karşıtı gelişmelerin temelinde yer aldığına inanıyorlar.

AMAÇ GÖÇMEN KRİZİNİ Mİ TETİKLEMEK?

Avrupalı yetkililer Rusya'nın bu stratejiyi bilerek sürdürdüğünü ve tahıl kriziyle Avrupa ülkelerine Afrika'dan yeni bir göçmen dalgası yaratılmaya çalışıldığını düşünüyorlar. Moskova'nın bu şekilde Avrupa'da göçmenler üzerinden yükselişe geçen sağ partilerin oy toplamasını sağlayıp Avrupa'da istikrarsızlık ortamı yaratmak istediği de Avrupa güvenlik kulislerinde ele alınan bilgiler arasında. Avrupa'daki sağ partilerin Rusya yanlısı oldukları da biliniyor.

'Türkiye Modeli' AB'nin Rusya için çözümü! - Resim : 2
Rus hava bombardımanları sonucunda Ukrayna'da gerçekleşecek olası bir nükleer felaket senaryosu Avrupalı uzmanları dehşete düşürüyor.

NÜKLEER KAZA OLASILIĞI DEHŞETE DÜŞÜRÜYOR

Avrupa'da Ukrayna hava sahasını sınırlı olarak kapama fikrinin doğmasına sebep olan bir başka gelişme de Rusya'nın hava operasyonlarının ülkedeki nükleer tesislerin çok yakınında gerçekleştiriyor olması. Hava bombardımanları sonucunda gerçekleşecek olası bir nükleer felaket senaryosu Avrupalı uzmanları dehşete düşürüyor. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre AB güvenlik kurumları bir süredir böylesine tehditlerin var olduğu Ukrayna'daki stratejik alanların hava sahasını Ukrayna ile alınacak ortak bir koalisyon kararıyla “uçuşa kapalı bölge ilan edip etmemeyi” tartışıyorlar.

'Türkiye Modeli' AB'nin Rusya için çözümü! - Resim : 3
Avrupalı yetkililerin Rusya ile dengeli bir ilişki kurmak için gündemlerinde başarısı kanıtlanmış 'Türkiye modeli' var.

GÜNDEMDE 'TÜRKİYE MODELİ' VAR

Kaynaklara göre böylesine bir kararın Moskova'ya doğrudan mesaj olacağını düşünen AB yetkilileri bu konuda 'Türkiye modelinin' başarısını da değerlendiriyorlar. Buna göre Türkiye ve Rusya karşılıklı ciddi krizlerin üstesinden gelip bugün yeniden güçlü ikili ilişkiye sahip olabildiler. Diğer yandan Rusya'nın Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Karadeniz'e giren tüm sivil gemileri düşman unsur olarak havadan vuracağını açıklamasına karşın NATO'nun ve Türkiye'nin Karadeniz'deki çabalarıyla henüz böyle bir gelişme yaşanmadığı da biliniyor. Avrupalı yetkililer Türkiye'nin gerçekleştirdiği gibi Rusya ile açık iletişim ve savunmaya yönelik kararlı bir duruş ile Ukrayna'da korkulan senaryolardan kaçınılabileceğini ifade ediyorlar.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel

Rusya AB Avrupa Birliği türkiye ukrayna Afrika NATO