Spekülasyon mu yapılıyor? 'Altın' yumurtlayan CİTİ'!

Gündem haberleri Ekonomi haberleri Yaşam Haberleri Altın Gram altın ONS altın dolar abd doları Enflasyon faiz faiz indirimi Zam Türkiye İstanbul Borsa İstanbul Emlak haberleri ÖZEL HABERLER Kripto para Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası ABD Merkez Bankası Avrupa Merkez Bankası
Spekülasyon mu yapılıyor? 'Altın' yumurtlayan CİTİ'!

ABD'nin en büyük bankalarından 'Citi'nin ons altın fiyatına ilişkin tahmini tartışma yaratırken, gözler yıl sonu gram altın ve dolar tahminine çevrildi. Citi, yıl sonunda ons altın fiyatının 3 bin dolar seviyesine yükseleceğini iddia ederken, uzmanlar ise tahminlerde ikiye bölündü.

Türkiye'de 2023 yılında çeyrek altın üretiminde rekor kırılarak 17,8 milyon seviyesine ulaşıldı. Çeyrek altındaki rekor üretim merak konusu olurken,  ABD'nin en büyük bankalarından 'Citi'nin ons altın fiyatına ilişkin tahmini ise soru işaretlerine neden oldu. Citi, önümüzdeki bir yıllık süreçte ons altın fiyatının 3 bin dolar seviyesine yükseleceğini, altın alımlarının sert şekilde artacağını duyurması, gözleri piyasadaki olasılıklara çevirirken, uzmanlar ise 'haberglobal.com.tr' aracılılığı ile öngörülerini anlattılar. 

Spekülasyon mu yapılıyor? 'Altın' yumurtlayan CİTİ'! - Resim : 1
Memiş: ""Bankalardaki altın saklama koşullarında 60 TL'lik makas aralığı var. Serbest piyasadaki makas aralığı 10 TL."

TEMMUZ'DA 2 BİN 400 OLUR MU? 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, altın fiyatlarını belirleyen 3 ana unsur olduğunun altını çizerken, şunları söyledi: "ABD'deki politika faizi 5.25-5.50 seviyesinde. Bu oranın temmuzdan önce değişimi beklenmiyor. Dolayısıyla faiz yüksek kaldığı sürece ons altın fiyatı da baskılanır. Halihazırda ons altında 1.980-2.030 dolar aralığı görmekteyiz. Kısa vadede faiz indirimi beklenmemesi altın fiyatlarının yukarı gitmesini engelliyor."

"Şayet temmuzdan sonra faiz indirimi başlarsa 'ons' da 2.300, 2.400 dolar seviyelerini görürüz. Ancak altın fiyatı belirleyen ikinci etken jeopolitik riskler. Küresel riskler, altın fiyatının aşağı yönlü seyretmesini engelliyor. Dolayısıyla ABD'de faizler düşürülse de jeopolitik riskler devam ettikçe fiyat artacaktır." 

TALEP ARTACAK MI? 

"Diğer önemli etken ise küresel taleple ilgili. Çin, Rusya, Hindistan, Türkiye'nin altına ilgisi var. Merkez Bankaları'nın altın talebine ilgisi ve talebin yüksek olması, fiyatların gevşemesini engelliyor. Jeopolitik riskler devam eder, talep artar ve faizde beklenen düşü olmazsa ons fiyatı 2.300 doların üzerine çıkar. Sonuç olarak Türkiye'deki altın fiyatları iç politikalardan değil, küresel altın fiyatlarına göre değişkenlik gösteriyor."

"FAHİŞ ARTIŞ MI OLACAK? 

Ekonomist Özlem Derici Şengül ise ons altın fiyatının yıl sonunda 3 bin dolar seviyesine yükselmesini beklemediğini ifade ederken, "Şahsen ons fiyatının Citi'nin açıkladığı rakam çıkacağını düşünüyorum. Altındaki fiyat artışı sürecektir ancak seçim sonrasında çizilen fahiş artış senaryolarını öngörmüyorum. 2025 ortasına kadar döviz ve altın fiyatlarındaki artış eğrisi belli seviyelerde devam eder. Ons fiyatında yüzde 50 artış enflasyonun üzerinde getiri anlamına gelir ki, ihtimal vermiyorum. 'Dolar uçacak, 45 TL'yi görecek' diyenlerin aksine yıl sonu tahminim 38-39 TL bandı. Gram altında da 3 bin TL rakamını abartılı buluyorum" ifadelerini kullandı.

Spekülasyon mu yapılıyor? 'Altın' yumurtlayan CİTİ'! - Resim : 2
Çeyrek altına 130 lira işçilik fiyatı eklendiği iddia ediliyor. 

"YIL SONU 3 BİN TL Mİ?"

Kapalıçarşı'nın nabzını en iyi bilen isimlerden Finans Analisti İslam Memiş ise altındaki fahiş işçilik fiyatlarına dikkat çekti.

Memiş'in "altın" tahminleri ise şöyle: 

"Gram altın her ay rekor kırabilir. Bugün 2.110 TL olan gram altın fiyatının mart sonunda 2.150, yıl ortasında 2.500-2.700 TL aralığında olmasını bekliyorum Son çeyrekte fiyatın 3 bin TL, ABD dolarının ise 40 TL seviyesine ulaşacağını tahmin ediyorum"

"2023'den bu yana altın ithalatında kotası uygulanırken, talep ise artıyor. Darphane 3 haftadır  piyasaya az altın sürüyor. Daha Darphane'nin toptancılara verdiği altın birileri tarafından  istismar ediliyor. Çeyrek altına 130 lira işçilik fiyatı ekleniyor. Bu fahiş işçilik rakamının sona ermesi gerekiyor."

"Artan fiyatlarla ilgili 3 ihtimal var. Darphane'nin dağıtım sisteminde problem olabilir. İkinci ihtimal üretimde problem olması, üçüncüsü ise toptancılarda çeyrek altına eklene 130 TL'lik fahiş işçilik. Darphane'nin arz tarafındaki problemleri gözden geçirip, dağıtım mutlaka çözmeli.  Sanki vatandaşın altına değil, borsa veya faize yönlendirilmek isteniyor izlenimi uyanıyor."

"Bankalardaki altın saklama koşullarında 60 TL'lik makas aralığı var. Serbest piyasadaki makas aralığı 10 TL. İthalatın kısıtlamasının nedeni altına rağbet oluşmasının önüne geçmek ve  sıkılaşma politikasından kaynaklandığını düşünüyorum.  Çeyrek altına 130 lira işçilik konulması normal değerin çok üzerinde bir rakam."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel