İsrail'in 71 yıllık planı, hedef Lübnan'daki su kaynakları

İsrail Filistin Gündem haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Dünya haberleri Ekonomi haberleri Lübnan İklim değişikliği Kuraklık riski Kuraklık
İsrail'in 71 yıllık planı, hedef Lübnan'daki su kaynakları

Soykırım devleti İsrail’in hedefinde bu kez Lübnan var. Siyonist işgal planı çerçevesinde Litani Nehri'nin kontrol edilerek, su güvenliği alanının kontrolü amaçlanıyor. Öte yandan Golan Tepeleri'ndeki kaynakların 71 yıldan bu yana İsrail'in stratejik hedefi olduğu da ortaya çıktı.

Filistin halkına yönelik soykırımlarını sürdüren İsrail yönetiminin, gözünü Lübnan'daki su kaynaklarına diktiği gündeme getirildi. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, İsrail’in Lübnan'ı işgal etme hedefinin ardında Litani Nehri'ni kontrol ederek su güvenliği alanını genişletmek olduğunu gündeme taşırken, Litani Suları ile Golan Tepeleri'ndeki kaynakların 1953 yılından bu yana İsrail stratejik hedefi olduğu ortaya çıktı. 

İsrail'in 71 yıllık planı, hedef Lübnan'daki su kaynakları - Resim : 1
Litani Nehri, sanayi ve evsel atıklar ile tarımsal kimyasallar nedeniyle çok kirlenmiş durumda.

PLAN UYGULANAMADI 

İsrail'in hedefinde olduğu öne sürülen Litani Suları'na ilişkin ilk plan, 1953 yılında ABD Başkanı Eisenhower'ın özel temsilcisi Eric Johnston tarafından rapor haline getirildi. Johnston, Araplar ile İsrail arasında arabuluculuk yapmak ve kaynakların paylaşımı için bölgeye hareket ederken beklenen anlaşma bir türlü sağlanamadı. İsrailliler, Litani Nehri’nin de planlara dâhil edilmesi yönünde heyete baskı yaparken; Araplar, İsrail’in Ürdün havzasından su taşımasının önlenmesi konusunda ısrar ettiler. Heyetin planına göre Şeria Nehri sularının yüzde 52’si Ürdün’e, yüzde 36’sı İsrail’e, yüzde 9’u Suriye’ye, yüzde 3’ü Lübnan’a ait olacaktı ancak taraflar bu planı resmen onaylamadığı için hukuki değeri olmadı.

KANALI BOMBALADILAR

O dönem, "İsrail’in Ulusal Su Taşıyıcısı Projesi" ile nehir sularını havza dışına taşıması çalışmaları, Arap Birliğini harekete geçirdi ve Birlik, nehir sularının İsrail’e akışını engellemek için bir çevirme planı kararı aldı. Buna göre nehrin kaynaklarından Hasbani Kolu Lübnan’da Litani Nehri’ne, Banyas Kolu da Suriye’de Yermük Nehri’ne döndürülecekti. 1 Ocak 1965’te Filistin el-Fetih, İsrail’in su tesislerine saldırı düzenledi. İsrail ordusu ise Suriye’deki çevirme çalışmalarının sürdürüldüğü bölgeye mart, mayıs ve ağustos aylarında saldırdı, 1966’da İsrail savaş uçakları Banyas- Yermük Kanalı’nı bombaladı. 

LÜBNAN TARIMDA KULLANIYOR

İsrail yıllardır planladığı su kaynaklarına erişim planı için harekete geçeceğini öne süren Su Politikaları Derneği Başkanı ve eski DSİ yöneticisi Dursun Yıldız ise "İsrail 1967’de İsrail; Golan Tepeleri, Yukarı Ürdün Nehri ve Banyas kolunu denetimi altına alarak suyun kontrolünü büyük oranda tekelinde topladı Soykırım devletinin kullandığı suyun büyük bir kısmı Golan Tepoeleri'nden geliyor. Litani Nehrinin uzunluğu 170 kilometre, nehir havzası ise 2 bin 290 kilometrekarelik alanı kapsıyor. Yıllık akış miktarı ortalama 700 milyon metreküp ile 1 milyar metreküp arasında değişirken, Lübnan, tarımsal su ihtiyacını Litani Nehri’nden karşılamaya çalışıyor" dedi. 

İsrail'in 71 yıllık planı, hedef Lübnan'daki su kaynakları - Resim : 2
İsrail'in Lübnan'ın güneyine kara harekatı düzenlemeye hazırlanıyor. 

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Lübnan'a saldırmaya hazırlanan İsrail'in ana hedeflerinden birinin su kaynakları olduğunu belirten  Yıldız, Lübnan’ın güneyinin su kaynakları bakımından zengin olduğunu da dile getirirken, şunları söyledi:  “Litani Nehri de dahil olmak üzere güney Lübnan'dan çok sayıda nehir geçiyor. Bu nehirlerin kontrolü, önemli bir stratejik özellik taşıyor. İsrail Ulusal Su Taşıyıcı Kanalı Lowdermilk Planı doğrultusunda hareket ediyor. Lübnan’a yönelik saldırılar da bu planın hayata geçmesi için yapılacak."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel