Operasyonlar, tutuklamalar, Fransa-Rusya gizli savaşı

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Fransa Emmanuel Macron İstihbarat Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri
Operasyonlar, tutuklamalar, Fransa-Rusya gizli savaşı

Fransa'nın Ukrayna'ya asker gönderme kararı almasının ardından iki ülke arasında 'yargı savaşları' başladı. Fransa'nın çok sayıda Rus vatandaşını ajanlık gerekçesiyle tutuklamasının ardından Kremlin de bizzat Putin'in emriyle ülkedeki bir Fransız akademisyeni ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutukladı.

Fransa'nın Rusya ile savaşan Ukrayna'ya asker gönderme kararı almasının ardından gerek Kremlin'den gerekse de Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan çok sert tepkiler geldi. Kremlin'in açıklamasında Fransa'nın Avrupa'yı savaşa çektiği vurgusu yapılırken cepheye gönderilen Fransız askerlerine “merhamet gösterilmeyeceği” ifadesine yer verildi. Paris henüz askerlerini göndermedi ancak iki ülkede farklı gerekçelerden birbirlerinin vatandaşlarını tutuklayarak adı konmamış bir yargı savaşı başlatmış durumdalar.

Operasyonlar, tutuklamalar, Fransa-Rusya gizli savaşı - Resim : 1
Rusya ile yaşanan gerilimin ardından Fransız polisi başkent Paris'teki bazı Rus vatandaşlarını ajanlık suçundan tutuklamaya başladı. 

OTEL'DE TERÖR EYLEMİ

Uluslararası istihbarat yayın organı Intel News'in elde ettiği bilgilere göre açıklamanın ardından Fransa'da Rus vatandaşları çeşitli gerekçelerden tutuklanmaya başladılar. Fransa Terörizmle Mücadele Savcılığı'ndan (PNAT) elde edilen bilgilere göre sahte pasaport ile Fransa'ya girdiği anlaşılan bir kişi geçtiğimiz hafta başkent Paris'teki bir otelin odasında yanında getirdiği patlayıcılarla terör eylemi gerçekleştirdi. Başarısız olan eylemde vücudunda ağır yanıklar oluşan 26 yaşındaki Rus vatandaşının hastanede tedavi gördüğü ve gözaltında olduğu bilgilerine yer verildi.

RUSYA OPERASYONU MU?

Söz konusu Rus vatandaşının kaldığı otel odasında patlayıcı yapımında kullanılan çok sayıda kimyasal madde ve silahın da bulunduğu ifade edilirken dört adet sahte pasaporta da el konulduğu bilgisine yer verildi. Intel News ayrıca Fransa'nın asker gönderme kararının ardından Paris'te üç kişinin tutukladığını da iddia etti. Fransız polisi tarafından tutuklanan zanlılar Paris'in sembolü olan Eyfel kulesinin dibine Fransız bayrağı şeklinde boyanmış ve üzerinde “Ukrayna'daki ölü Fransız askerleri” yazan tabutlar bırakmakla suçlanıyorlar. Fransız idari otoriteleri eylemi “Rusya'nın Fransız kamuoyunu etkilemek için gerçekleştirdiği psikolojik operasyon” olarak değerlendiriyorlar.

KAMUOYUNA YÖNELİK AJANLIK

Fransız emniyet birimlerinin paylaştığı bilgilere göre tutuklananlar para karşılığı bu eylemi gerçekleştirdiklerini ve planlamanın da Bulgaristan'da yapıldığını iddia ettiler. Tutukluların ifadelerinin ardından istihbarat birimlerinde Rusya'nın yurtdışından Fransa'ya karşı operasyon gerçekleştirdiği düşüncesinin oluştuğu ifade edilmekte. Fransız idari ve emniyet birimleri Moskova'nın daha önce de “Fransız toplum düzenini bozmaya yönelik eylemler gerçekleştirdiğini düşünüyorlar.”

Operasyonlar, tutuklamalar, Fransa-Rusya gizli savaşı - Resim : 2
Rus FSB ajanları da Moskova'daki bir Fransız akademisyeni tutuklayarak Paris'e cevap verdi.

AJANLAR FRANSIZ AKADEMİSYENİ TUTUKLADI

Fransa'nın tutuklamaları karşısında Rusya da harekete geçti. Küresel istihbarat gelişmelerine yer veren istihbarat haber sitesi Intelligence Online'ın elde ettiği bilgilere göre Rusya'da bir sivil toplum kuruluşu adına çalışan ve uzmanlığı Rusya ile Çeçenistan olan Fransız akademisyen Laurent Vinatier tutuklandı. Yayın organının Rus istihbarat kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Rusya, Fransız akademisyeni tutuklayarak hem Fransa'ya mesaj verdi hem de ortak barış yolu arayan üçüncü kişi ve kurumlara kapıyı kapadı. İstihbarat bilgilerine göre Rusya Fransa'ya cevap verebilmek için “günlerdir tutuklamaya gerekçe gösterilebilecek bir Fransız vatandaşı profili çıkarmakla meşguldü.” Fransa'nın asker gönderme kararına öfkeli olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bizzat talimat verdiği tutuklama operasyonu için uygun isim FSB tarafından 6 Haziran tarihinde bulundu. Tutuklama ise bir gün sonrasında Moskova'nın göbeğindeki 'Akademiya kafe'de gerçekleşti. Kafeye baskın düzenleyen maskeli FSB ajanları Fransız akademisyen Vinatier'i herkesin gözü önünde tutukladı.

MACRON'UN TEMSİLCİSİNE MESAJ

Söz konusu akademisyenin 2014 yılından bu yana Rusya'da bulunduğu ve İsviçre merkezli Henry Dunan İnsani Diyalog Merkezi (CHD) adlı bir STK'da Rusya, SSCB ve Çeçenistan uzmanı olarak çalıştığı ifade edilmekte. Söz konusu STK'nın ayrıca Rusya ve Ukrayna arasındaki barış ve arabuluculuk çalışmaları için çaba gösterdiği de bilinmekte. STK'nın yönetim kurulunda ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Özel Temsilcisi Pierre Vimont yer almakta.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel