Korkutan RAND raporu, Rusya nükleer silah kullanabilir

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna ABD NATO Dünya haberleri
Korkutan RAND raporu, Rusya nükleer silah kullanabilir

'Gölge CIA' olarak adlandırılan RAND'ın yeni raporunda CIA'in Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki değerlendirmelere yer verildi. Buna göre Moskova'nın her geçen gün nükleer silahları kullanma riski artıyor. Rapora göre Rusya'nın savaşta doğrudan ABD personellerini hedef alması da olasılıklar dahilinde.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'ya yakınlığı dolayısıyla 'Gölge CIA' olarak bilinen RAND düşünce kuruluşu “Ukrayna'daki Savaş Riskinin Yükselişini Anlama” başlıklı bir rapor yayınladı. Yüze yakın analizci, eski ve faal istihbarat görevlisinin ortak hazırladığı raporda Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin CIA'de oluşturulan olasılık ve değerlendirmelere de yer verildi.

Korkutan RAND raporu, Rusya nükleer silah kullanabilir - Resim : 1
Raporda Rus ordusunun ani çöküşüne giden yol açılırsa ya da uzayan savaş dolayısıyla ülke içi tehditler artarsa Moskova'nın “nükleer silahları kullanmaya çekinmeyeceği” iddia edilmekte.

NÜKLEER RİSK ARTIYOR

Değerlendirmede savaşan iki tarafın da büyük sivil, alt-üst yapı ve askeri kayıplar verdiğine değinilerek hem Rusya hem de Ukrayna'nın savaşın şiddetini belli bir seviyenin üzerine çıkarmama kaygısı taşıdıkları iddiasına yer verildi. Analizde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eğer savaş istediği sonuçlara ulaşmazsa, Rus ordusunun ani çöküşüne giden yol açılırsa ya da uzayan savaş dolayısıyla ülke içi tehditler artarsa “nükleer silahları kullanmaya çekinmeyeceği” iddia edildi.

ABD DESTEĞİ ARTARSA NATO İLE SAVAŞ RİSKİ OLUŞUR

Raporda ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na öneriler bölümü de yer almakta. Buna göre ABD ve NATO'nun Ukrayna'ya verdiği destek Rusya'ya karşı caydırıcı gücü dolayısıyla devam etmeli ancak belirli bir seviyenin üzerine çıkmamalı. CIA analizcilerinin vardıkları ana sonuçlar şu şekilde: ABD ve NATO'nun Ukrayna'ya verdiği silah desteğinin artması eninde sonunda Rusya ile NATO'yu çatışmaya çekme riski taşıyor. Savaşın amaçları politik olduğu için Putin istese bile bu amaçları esnetecek alana sahip değil. Rusya ya da Ukrayna'nın savaşın şiddetini arttırması iki ülkeyi de yıkıma götürecek uluslararası bir savaş riski taşıdığı gibi iki ülkenin liderleri de bu riskin farkındalar. Eğer ABD ile Rusya arasında iletişim kurulmadan Rusya'nın agresif bir savaş taktiğine aynı ölçüde cevap verirlerse ABD'nin yaşanacak olası uluslararası gerilimleri kontrol etme kabiliyeti kaybolur.

KORKUTAN 3 OLASILIK

CIA analizlerine göre savaş içinde gerilimi arttıracak üç olası hamle bulunuyor. Bu hamleler raporda şu şekilde sıralanmakta: Rusya'nın, Ukrayna konvansiyonel ordusunu ortadan kaldırmak için bilerek nükleer silahlara başvurması. Taraflardan birisinin diğer tarafın kritik öneme sahip bir hedefini (örneğin nükleer tesis) yanlışlıkla vurması ve vurulan tarafın bunu kasıtlı eylem olarak algılaması. Bütünüyle merkezi komuta zincirinden bağımsız hareket edecek birimlerin nükleer silah kullanma kararı alması. Raporun en dikkat çekici bölümü ise Rusya'nın nükleer seçeneğe başvurma olasılığının her geçen gün arttığının belirtilmesi.

HEM RUSYA HEM DE BATI YANLIŞ HESAPLADI

Raporda elde edilen istihbarat bilgilerine dayandırılarak Vladimir Putin'in savaş öncesi hataları da şu şekilde sıralanmakta: Ukrayna hakkındaki yetersiz ya da yanlış istihbaratlara dayandırılarak zayıf bir işgal planı yapmak, Ukraynalıların mücadele isteği ve kapasitesini yanlış hesaplamak, ABD-NATO-Batı ortak tepkisini hesaba katmamak. Rapora göre Batı dünyası ise şu hatalarda bulundu: NATO'nun Ukrayna desteğine karşı Rusya'nın aktif tepki vermemesi, Rusya'nın elindeki askeri seçeneklerin az olduğunun düşünülmesi ve Putin'in tüm kararları tek başına alacağının tahmin edilememiş olması.

Korkutan RAND raporu, Rusya nükleer silah kullanabilir - Resim : 2
Rapora göre Rusya'nın Ukrayna saldırılarında ABD ya da NATO personellerinin ölmesi savaşın seyrini değiştirebilir.  

"ABD PERSONELİ VURULABİLİR" UYARISI

RAND'ın raporunda dikkat çeken bir başka detay da savaşın olağan sonuçlarını değiştirebilecek durumların CIA değerlendirmeleri içerisinde bulunduğunun ifade edilmesi. Bu olası durumlar ise şu şekilde dile getirilmekte: Rusya'nın Ukrayna saldırılarında ABD ya da NATO personellerinin ölmesi, Rusya'nın ABD gözlem uçaklarını vurarak ABD pilotlarını öldürmesi, Ukrayna'nın NATO'ya giderek daha çok yaklaşması sonucunda Rusya'nın nihai sonuç getirecek askeri eylemlere girişmesi.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna NATO rand CIA