Kongre'den koridor uyarısı!

ABD Suudi Arabistan Hindistan Türkiye Çin Dünya haberleri Ekonomi haberleri
Kongre'den koridor uyarısı!

G-20 zirvesinde 'Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nun (IMEC) kurulmasına yönelik 7 ülke ve Avrupa Birliği arasında mutabakat zaptı imzalandı. ABD Kongresi'ndeki bazı isimler ise Türkiye olmadan koridorun güçlü olamayacağını düşünüyorlar.

Amerikan Kongresi'ne yakınlığıyla bilinen The Hill yayın organında Kongre kulislerinden alınan bilgilere dayandırılan önemli bir yazıya yer verildi. “Hindistan-Orta Doğu- Avrupa Ekonomik Koridoru'nun sonuçlarına dikkat etmek” başlıklı yazıda G-20 zirvesinde mutabakat imzalanan yeni ekonomi koridora değinildi. Yazıda bazı Kongre üyelerinin Türkiye olmadan koridorun güçlü olamayacağına inandıkları ifade edildi.

Kongre'den koridor uyarısı! - Resim : 1
G-20 zirvesinde 'Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nun kurulmasına yönelik 7 ülke ve Avrupa Birliği arasında mutabakat zaptı imzalandı.

YENİ EKONOMİK KORİDOR

Yazıda geçtiğimiz hafta Hindistan'da gerçekleşen G-20 zirvesinde ABD tarafından desteklenen ve Hindistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, (BAE) Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan yeni ekonomik mutabakata yer verildi. Mutabakat doğrultusunda Hindistan-Orta Doğu ve Avrupa Ekonomik Koridoru'nun (IMEC) açılması için gerekli plan ortaya konuldu. G-20 zirvesinde yeni koridora ABD'nin diplomatik ve ekonomik destek vereceğinin de altı çizildi.

AMAÇ ÇİN'LE REKABET ETMEK

Hindistan Başbakanı Nerendra Modi ile ABD Başkanı Joe Biden'ın G-20 zirvesinde ortak açıkladığı IMEC için Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman projeye 20 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını açıklamasına karşın The Hill projenin arka planını da masaya yatırdı. G-20 zirvesinin kulislerinden alınan bilgilere göre IMEC katılımcılarının yeni koridor planının arkasında Çin'in Kuşak-Yol Projesi'yle rekabet etme isteği var. Çin'in ticaret ve dış yatırımla giriş yaptığı ülkeleri borçlandırma stratejisi dolayısıyla özellikle Orta Doğu ve Afrika pazarlarını kaybetmek istemeyen IMEC katılımcıları kendi koridorlarını yaratarak Çin'e meydan okumayı düşünüyorlar.

SUUDİ ARABİSTAN SEKTEYE UĞRATABİLİR

The Hill, yeni koridor mutabakatı çerçevesinde İsrail'in en kazançlı ülke olacağını ifade etti. İsrail Avrupa'ya gidecek malların büyük kısmı için bir ticaret ağ noktasına dönüşmekte. ABD Kongresi'ndeki düşünce ise Suudi Arabistan'ın İsrail'le ilişkilerinin tüm çabalara karşın düzelmemesi dolayısıyla planın ciddi şekilde sekteye uğrama ihtimali.

Kongre'den koridor uyarısı! - Resim : 2
ABD'li politikacıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Türkiye olmadan koridor olmaz” sözlerine katıldıkları ifade edilmekte.

ABD KONGRESİ'NDE TÜRKİYE ENDİŞESİ

Yazıda en çok dikkat çekilen konu ise Türkiye oldu. Gerek Kongre üyeleri gerekse de G-20'e katılan bazı liderler yeni ekonomik koridor için Türkiye'nin mutlaka rotada olması gerektiğini düşünmekteler. Türkiye'nin konumu ve hali hazırda çok sayıda uluslararası ticaret ve enerji yoluna ev sahipliği yapmasının önemine vurgu yapan ABD'li politikacıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Türkiye olmadan koridor olmaz” sözlerine katıldıkları ifade edilmekte. 

Kongre'deki bazı isimlerin Türkiye olmadan koridorun güçlü olamayacağını düşündükleri de dile getirilmekte. Gerek G-20 zirvesine katılan bazı liderlerin gerekse de Amerikan Kongresi'ndeki bazı Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin, IMEC dışı bırakılması dolayısıyla Türkiye'nin Batıyla olan bağının iyice zayıflamasından endişe duydukları da yayın organının kulislerine yansıyan bilgiler arasında.

BÜTÇE BELİRSİZLİĞİ SORU İŞARETİ

The Hill'de yayınlanan yazıda aynı zamanda ABD'nin IMEC'e gerekli desteği verebilmek için ciddi bir bütçe ayırması gerektiği ancak hükümetin şu anda bunu gerçekleştirebilecek durumda olmadığına da vurgu yapıldı. IMEC'in bu durumda işlerlik kazanamayacağına değinilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Hükümetin (ABD hükümeti) mevcut bütçe öncelikleri ve bu bütçenin Kongre'de kabulü noktasındaki belirsizlikler düşünüldüğünde ABD'nin IMEC masasında yeri olmayabilir. Dolayısıyla IMEC işlerlik bile kazanamayabilir.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

ABD ABD Kongresi türkiye Çin G-20 Suudi Arabistan bütçe