Ekonomik kriz kapıda, Rusya savaşı şiddetlendirecek

Rusya Vladimir Putin Ukrayna Ekonomi haberleri Gündem haberleri Enflasyon
Ekonomik kriz kapıda, Rusya savaşı şiddetlendirecek

Ukrayna'nın AB'ye ulaşan Rus gazını kesmesinin ardından, Rusya'nın ekonomik açıdan nasıl etkileneceği merak ediliyor. Uzmanlara göre 2025 yılı Rus ekonomisinde sıkışma ve resesyon ile geçecek. Diplomasi koridorların yansıyan iddialara göre; zamanla yarışan Kremlin, önümüzdeki birkaç ay içinde Ukrayna'ya büyük saldırı başlatacak.

Ukrayna geçtiğimiz hafta Rus gazının Avrupa Birliği ülkelerine transit akışını durdurduğunu açıkladı. Kiev'in gaz şirketi Naftogaz, Rusya'nın enerji devi Gazprom'la sürdürdüğü 5 yıllık gaz akış anlaşmasını yenilemeyi reddetti ve yılbaşının ilk günü gaz satışını kesti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski daha önce Rusya ekonomisine milyarlarca dolarlık gelir getiren gaz anlaşmasına izin vermeyeceğini açıklamış ve AB ülkelerine bir yıl öncesinden “kesintiye hazır olun” uyarısında bulunmuştu.

RESESYON BEKLENTİSİ 

Avrupa Komisyonu da AB'nin dönüşüme hazır olduğunu ve alternatifleri hayata geçireceklerini açıkladı. Rusya'nın gazının kesilmesinden en çok Doğu Avrupa ülkelerinin etkilenmesi bekleniyor. Mevcut alternatifler arasında Rus gazını Karadeniz üzerinden Türkiye, Sırbistan ve Macaristan'a kadar aktaran Türk Akımı Boru Hattı da yer alıyor. Kremlin yönetimi,  bu karardan etkilenmeyeceğini söylese de, The Moscow Times'ın finans uzmanlarıyla birlikte hazırladığı analiz yazısına göre, Ruslar, savaş ekonomisinin tüm ağırlığını 2025 yılında ağır şekilde hissedecek. Kremlin'in ise sıkışan ekonomi dolayısıyla zamanla yarıştığı ve kısa süre içinde Ukrayna'da büyük saldırı başlatacağı iddia ediliyor.

Ekonomik kriz kapıda, Rusya savaşı şiddetlendirecek - Resim : 1
Rusya'nın Ukrayna ile olan savaşında ana mali kaynağını doğalgaz ve petrol gelirleri oluşturmakta. Uzmanlar mevcut gelirin savaş makinesini sürdürmeye yeterli olmadığını ifade ediyorlar.

İFLASLAR ARTACAK

Rus uzmanlara göre ülkenin en büyük doğalgaz firması Gazprom gaz satışlarından 5 milyar dolarlık bir gelir kaybedecek. Uzmanlar başta ABD olmak üzere tüm Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımları Rusya'nın bu yıl hissedeceğini düşünüyorlar. Ülkenin GSYH'sının 2025 yılında yalnızca yüzde 1.3'lük bir büyüme oranına ulaşması bekleniyor. Rusya Merkez Bankası talep soğutma önlemleri alsa da finans uzmanları, dış borçlanma ve krediler üzerinden ticaret yapan çok sayıda işletmenin iflas edeceğini öngörüyor. Rusya'nın enflasyonla mücadelesinin sonucu olarak ekonomik büyümesinde 2025 yılında sert bir yavaşlama yaşayacağı düşünülüyor.

ASKERE ALACAKLAR

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25 seviyesine kadar çıkarma olasılığının ülkeyi sarsacağını düşünen uzmanlar,  Moskova'nın savunma harcamalarını sürekli arttırması ve üretim gücünü pazar ekonomisinden savaş ekonomisine çevirmesi dolayısıyla keskin bir iç sıkışmanın eşiğinde olduğunu da vurguluyorlar. Uzmanlar ülkedeki işçi pazarında yaşanan sıkışma dolayısıyla sektörün işçi bulamadığı bilgisini de paylaşmaktalar. Ülkede kamu sektörüne büyük yük getirmesi beklenen bir başka gelişme ise 2025 yılında savaşı bitirmeye kararlı olan Moskova'nın büyük saldırıları için yeterli askeri personele sahip olmaması. Kremlin'in bu yıl da ülke genelinde kısmi seferberlik ilan ederek çok sayıda insanı askere alacağını tahmin eden uzmanlar, bu hamle sonrasında iş, tarım ve endüstriyel üretim sektörlerinde eleman darlığının artacağını vurguluyorlar.

Ekonomik kriz kapıda, Rusya savaşı şiddetlendirecek - Resim : 2
Rusya'nın 2025 yılında da kısmi seferberliğe giderse verimli iş sektörlerindeki eleman sıkıntısının büyüyeceği ve kamu harcamalarının artacağına kesin gözüyle bakılıyor.

RUBLE ERİYECEK

Rusya'nın doğalgaz ve petrol satışlarında ise dramatik bir düşüş beklenmiyor. Batı yaptırımlarına karşın ülkenin petrol ve doğal gaz kazancının 84.6 milyar dolar seviyesinde kalacağı dile getiriliyor. Ancak ülkede varil başına petrol fiyatının 70 dolar gibi uygun bir oranda olması uzmanlara göre Rus savaş makinesinin çalışmasına yeterli değil. Ukrayna'nın gaz kesintisi dolayısıyla Moskova'nın 8 milyar dolarlık bir gelir kaybına uğrayacağı da tahminler arasında. Uzmanlar, rublenin de dolar karşısında yüzde 20'ye yakın bir değer kayıp yaşayacağını da düşünüyorlar. Rusya'nın 2025 yılında finansal sıkışma yaşayacağının altını çizen uzmanlar “resesyon 4 ay içerisinde net şekilde belli olacağı için Devlet Başkanı Putin bu süre içerisinde büyük saldırılarını gerçekleştirmek zorunda” yorumunda uzlaşıyorlar.

[email protected]

 

 

Kaynak: Web Özel