Kırım Türkü bakana görev, Müslümanları yanımıza çek!

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hakan Fidan Kırım
Kırım Türkü bakana görev, Müslümanları yanımıza çek!

Uluslararası medyaya yansıyan bilgilere göre Ukrayna'nın Kırım Türkü ve Müslüman olan yeni Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un görevinde Türkiye başta olmak üzere Müslüman ülkeleri Kiev'in yanına çekmesi bekleniyor. Umerov'un ayrıca Hakan Fidan ile güçlü bir dostluğu olduğu da dile getirilmekte.

Kırım Türkü ve Müslüman olan Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un ülkesinin Rusya'ya karşı gerçekleştirdiği SİHA saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edildi. Uluslararası istihbarat haber sitelerine göre Umerov'un yeni görevinde başta Türkiye olmak üzere Müslüman ülkeleri Kiev'in yanına çekmesinin beklendiği ifade edildi.

Kırım Türkü bakana görev, Müslümanları yanımıza çek! - Resim : 1
Ukrayna'nın Rus kentlerini SİHA'larla vurmasını sağlayan planın mimarının yeni Savunma Bakanı Rüstem Umerov olduğu iddia ediliyor. 

SİHA SALDIRILARINI PLANLAYAN İSİM

Ukrayna haftalardır başta Başkent Moskova olmak üzere Rusya'nın kalabalık kentlerini silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) vurmaya başldı. Küresel istihbarat haber sitesi Intelligence Online'in elde ettiği bilgilere göre Ukrayna askeri istihbaratı Kiev'den Moskova'ya kadar geniş ve karmaşık bir istihbarat ve elektronik önleme ekip ağı kurdu. Bu ekibin sahadaki faaliyetleri ve verdiği bilgiler sayesinde de Rus kentlerine SİHA'lar ile saldırmaya başladılar. Bu operasyonun mimarı ise Kırım Türkü ve Müslüman olan 41 yaşındaki Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı Rüstem Umerov.

KİEV MÜSLÜMANLARI YANINA ÇEKMEK İSTİYOR

Intelligence Online'in elde ettiği bilgilere göre ayrıca Umerov'un sahip olduğu ve Türkiye'den Suudi Arabistan'a kadar uzanan danışmanlar ve diplomatik ekipler ağı da yeni Savunma Bakanı olarak atanmasında etkili oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Rüstem Umerov'u seçmesinin arkasındaki bir başka sebep de kendisi de Müslüman olan Umerov'un başta Türkiye olmak üzere ülkenin güneyinde kalan Müslüman ülkelerden olabildiğince “stratejik destek almasını” sağlamak. Haber sitesindeki iddiaya göre Kiev, Umerov'ın faaliyetleri sonucunda Müslüman ülkeleri de Ukrayna'nın yanına çekmeyi umut ediyor.

VARLIK FONU BAŞKANLIĞINDAN SAVUNMA BAKANLIĞINA

Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı istihbarat ve diplomasi alanlarındaki yetkinliğiyle bilinen bir isim. Umerov daha önce Ukrayna Parlamentosu'nun Avrupa Konseyi Delegasyonu'nda yer aldı ve Kırım Türklerinin hakkı için hem Ukrayna'da hem de Avrupa'da mücadele verdi. Umerov ekonomi ve finans alanlarında yüksek öğrenimini tamamlayıp siyasete atıldı. Rüstem Umerov 2019 yılında siyasette hızla yükselmeye başladı. 2022 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından Ukrayna Varlık Fonu Başkanlığına getirildi. Umerov ayrıca diplomasi kabiliyetleri dolayısıyla da Ukrayna Başkanlık Arap ve Müslüman Ülkelerle İlişki Başdanışmanı olarak atandı. 2022 yılında ise Ukrayna-Rusya müzakere diplomatik delegasyonuna katılarak dış politikadaki yeteneklerini sergiledi. Umerov son olarak 6 Eylül tarihinde ülkesinin yeni Savunma Bakanı olarak atandı.

Kırım Türkü bakana görev, Müslümanları yanımıza çek! - Resim : 2
Ukrayna medyasında Rüstem Umerov (fotoğrafta) ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın dostluklarının güçlü olduğu sıklıkla vurgulanmakta.

HAKAN FİDAN'LA GÜÇLÜ DOSTLUĞU VAR

Rüstem Umerov 2021 yılında yerlerinden edilmiş Kırım Tatarları ve Ukraynalı vatandaşlar için Türkiye'nin yardımıyla 1000 apartman yapılmasına aracılık etti. Umerov ülkesinde “vatansız insanlar” durumuna düşenlerin haklarının tanınması için kanun önerisi hazırlayıp meclisten geçirilmesini sağladı. Kırım halkı için ulusal ve uluslararası platformlarda büyük mücadele veren Rüstem Umerov Ukrayna-Türkiye-Suudi Arabistan karşılıklı ilişkiler grubunun da ortak başkanlığını yürüttü.

Umerov aynı zamanda Ukrayna'nın barış girişimlerini Arap ülkeleri nezdinde gerçekleştiren kişi olarak da biliniyor. Ukrayna basınındaki bilgilere göre Rüstem Umerov ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın kişisel çerçevede çok iyi ilişkileri var. Umerov'un ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de ilişkilerinin güçlü olduğu Ukrayna medyasında vurgulanmakta.

SAVAŞ ESİRLERİNİ KURTARAN İSİM

Rüstem Umerov'un, Rusya-Ukrayna savaşında çok sayıda Ukraynalı savaş esirinin serbest bırakılmasını sağlayan kişi olduğu da iyi bilinmekte. Umerov ayrıca savaş bölgesinde esir kalan çocuk ve sivillerin kurtarılmasında da öncü rolüyle tanınıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya türkiye Suudi Arabistan Hakan Fidan Rüstem Umerov Recep Tayyip Erdoğan Kırım