İş dünyasına özel kurs... Dersimiz Çince!
Çin'in başlattığı Kuşak-Yol İnisiyatifi 10. yılına girerken artan ticaret hacmi Türkiye'de Çince öğrenimine ilgiyi artırdı. Çin'le iş yapan şirketler, personelinin 'İş Çincesi' öğrenmesi için kursların yolunu tuttu. Liseler ve meslek okulları Çince hazırlık sınıfı açmaya başladı.
Çin'in başlattığı Kuşak ve Yol İnisiyatifi geçen ay 10. yaşına bastı. Dünyada 151 ülke ve 32 uluslararası kuruluş Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne katılırken, Türkiye de bu inisiyatifte orta kuşakta yer alan önemli ülkelerden biri. Son 10 yılda inisiyatif, güzergâh üzerindeki ülkeler için 420 bin kişilik istihdam yarattı. Çin'le ticari ilişkilerde yaşanan bu artış Çince eğitiminde de kendisini gösterdi. Son dönemde Türkiye'de Çince öğrenimine büyük bir ilgi var. İstanbul'da Çince öğreten kuruluşlardan Konfüçyüs Enstitüsü ile Türk-Çin Kültür Derneği temsilcileri özellikle Kuşak-Yol İnisiyatifi'nin başlamasıyla birlikte iş dünyasından Çince öğrenimine talep geldiğini belirtiyor.
600 KİŞİYE ÇİNCE ÖĞRETTİK
Konfüçyüs Enstitüsü 2013 yılından bu yana Okan Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Kuruluş Çince dil öğrenimiyle birlikte Çin kültürü ile ilgili eğitimler veriyor. İki ülke arasındaki işbirliğini artıracak etkinlikler de Konfüçyüs Enstitüsü tarafından organize ediliyor. Enstitünün çalışmalarıyla ilgili Haber Global Web Özel'e bilgi veren Çince Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Bahar Kılıç, bugüne kadar 600 kişinin Konfüçyüs Enstitüsü'nden Çince öğrendiğini söyledi.
ÇİN'E OLAN İLGİ ARTTI
Konfüçyüs Enstitüsü temel Çince dışında, kaligrafi ile iş Çincesi kursu da veriyor. Pandemi döneminde online eğitim olanaklarının öne çıkmasıyla birlikte kurslara ilginin arttığını belirten Bahar Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle pandemide çok fazla etkinlik yaptık. Kurslarımız, ziyaretlerimiz, Çin'den gelen misafirlerimiz oldu. İkili ilişkilerin ilerlemesiyle birlikte Çin kültürüne ve Çin'e olan ilgi de arttı. Bu durum Çince öğrenmek isteyenlerin sayısında büyük bir artışa sebep oldu. Temelden başlayan kurslara büyük bir ilgi var.”
ŞİRKETLERDEN TALEP GELİYOR
Çin'le son 10 yılda artan ilişkilerin özellikle iş Çincesi öğrenimine yansıdığını belirten Kılıç, şunları söyledi: “İş Çincesi kursu şimdi şirketlere özel olarak verilmeye başlandı. Örneğin Kayseri'den böyle bir talep aldık. Çin'le iş yapan bir firma Türk çalışanlarının iş Çincesi öğrenmesini istedi. Biz de kurs açtık. Firmanın çalışanları kur atlayarak Çince öğreniyor. Bunun gibi özel sektörden, şirketlerden gelen talepleri karşılıyoruz. Bir teknoloji şirketinin bizden Türk çalışanlarına Çin kültürü, Çinli çalışanlarına Türk kültürü üzerine ders talepleri oldu. Sadece dil değil aynı zamanda kültür öğreniminin de önemi vurguluyoruz.”
KUŞAK-YOL'UN ETKİSİ BÜYÜK
Ticaret Bakanlığı'ndan da Çince öğrenimi ile ilgili talep geldiğini belirten Kılıç, “Bakanlık kendi personelleri için talepte bulundu. Çin'le iş yapan iş insanlarına da tavsiye edecekler. Biz de buna uygun bir müfredat hazırladık. İş Çincesine son dönemde büyük bir ilgi var. Kuşak Yol Projesi'nin Çince öğrenimine olan ilgide büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum.”
BİTLİS'TE ÇİNCE SINIFI AÇTIK
Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı ve Kuşak-Yol Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karslı, Çince öğrenimine ilginin özellikle 2016 yılından sonra arttığını söyledi. Kuşak-Yol Projesi ile birlikte Çin'le iş yapan iş dünyasından talepler geldiğini vurgulayan Karslı şu bilgileri verdi: “Bu sene Bitlis'te Çince eğitimi başlattık. İstanbul Küçükçekmece'de Şehit Mehmet Güder Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Türkiye'nin ilk Çince hazırlık sınıfını açtık. Bu tamamen Kuşak-Yol projesinin öncülüğünde oldu. Okul idaresi bu motivasyonla bizimle sözleşme yaptı. Öğrenciler de çok hevesli. Hatta bu yaz iki aylık bir eğitim için Çin'in başkenti Pekin'e gittiler.”
TALEP VATANDAŞTAN GELİYOR
İş dünyasının Çince öğrenimi konusunda yavaş davrandığını belirten Karslı, “Öğrenciler Türkiye'ye daha fazla Çin yatırımı geleceğini, buradan da Çin'e daha fazla yatırım gideceğini anlamış oldular. Bu da Çince eğitimlerine büyük bir katkı sağladı. Biz vatandaşın kendisinden talep alıyoruz. İş dünyası bizden Çince bilen personel istiyor, vatandaş da Çinceye olan bu talebi görüyor. Ancak iş dünyası öğrenimi teşvik etmek için yeterince adım atmıyor” dedi.
Kaynak: Web Özel