İl olmayı bekleyen ilçelerde ne oldu?

Gündem haberleri 31 Mart Yerel Seçimleri yerel seçim Yaşam Haberleri AK Parti CHP MHP İYİ Parti Türkiye Alanya İnegöl Bodrum
İl olmayı bekleyen ilçelerde ne oldu?

Yerel seçimlerde il olmayı bekleyen ilçelerde büyük sürprizler yaşandı. Elbistan, Akşehir ve Tarsus sürprizin yaşandığı başlıca ilçeler oldu. Trakya ve Ege ilçelerinde bilindik tablo oluştu. Siverek'i AK Parti, Kozan'ı ise MHP'li adaylar kazanmayı başardı.

Yerel seçim sonuçlarının ardından ilginç tablolardan biri de il olmayı bekleyen ilçelerde ortaya çıktı. Trakya, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da il olmayan bekleyen pek çok ilçede CHP adayları seçimleri kazanırken, AK Parti ve MHP ise güçlü olduğu kentlerde oy kaybı yaşadı. Güneydoğu'da il olmayı bekleyen iki ilçede ise geçmiş yıllara benzer bir tablo oluştu. Ana muhalefet partisi adına en büyük sürpriz ise Kahramanmaraş'a bağlı Elbistan'da yaşandı. 141 bin 307 nüfuslu deprem mağduru kentte 51 yıl sonra CHP adayı Erkan Gürbüz yüzde 37 oy oranı ile seçimi kazanırken, AK Parti'nin adayı Murat Mercan'ı geride bıraktı.

İl olmayı bekleyen ilçelerde ne oldu? - Resim : 1
Türkiye'nin en büyük ilçelerinde ana muhalefet partisi CHP'nin oylarını arttırdığı görüldü.

EREĞLİ VE AKŞEHİR SÜRPRİZİ

Konya'nın Ereğli ve Akşehir ilçelerinde de 31 Mart'ta büyük sürpriz tablosu ortaya çıktı. İl olmayı bekleyen Ereğli'de CHP adayı Ümit Akpınar 35 bin 194 seçmenin oyunu alırken, MHP'li Hüseyin Oprukçu ise 27 bin 756 seçmenin tercih ettiği isim oldu. 175 bin 309 nüfuslu ilçenin yanı sıra Akşehir'de de sürpriz yaşandı. CHP adayı Nuri Köksal yüzde 42.63 oy oranıyla ilçenin yeni başkanı oldu. AK Parti adayı Yusuf Kahraman ise yüzde 31.59'luk oy oranıyla ikinci sırada kaldı. 

İNEGÖL, EREĞLİ, NAZİLLİ 

Balıkesir'e bağlı 167 bin 901 nüfuslu Edremit'te de seçimleri CHP adayı oyların yüzde 41.11'ini alan Mehmet Ertaş kazandı. İlçede AK Parti adayı Muhammed Vurmaz ise yüzde 38.54 oy oranını geçemedi. İl olmayan bekleyen ilçeler arasında bulunan Lüleburgaz, Bandırma, Nazilli, Karadeniz Ereğli ve İngeöl'de CHP'nin adayları yüzde 50'ye yakın oy alarak belediye başkanlıklarını kazandı. Bu ilçelerdeki CHP adayları rakiplerini büyük farkla mağlup etti. 

Çorlu'da da tablo yine ana muhalefet partisi adayından yana esti. CHP adayı Trakya'nın en büyük ilçesinde yüzde 48.65 oy oranına ulaşırken, AK Parti adayı Hakan Sunal ise ancak yüzde 32.01 oy alabildi. Çorlu'da İYİ Parti'nin oy oranı ise  yüzde 6.91 olarak kayda geçti. Ege'nin incisi Bodrum'da da gelenek bozulmadı yarışı kazanan yine CHP'li aday oldu. 

İl olmayı bekleyen ilçelerde ne oldu? - Resim : 2
Geçmişte MHP'nin kalesi sayılan Tarsus'ta 31 Mart günü oyların yüzde 46.16'sını CHP'li Ali Boltaç alırken, MHP adayı Mahmut Tat ise yüzde 35.62'yi aşamadı. 

SİVEREK'DE AK PARTİ

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde kıran kırana geçen seçim yarışını ise AK Partili Murat Bucak kazandı. Yüzde 40.23 oy alan Bucak yüzde 40.17 oyda kalan Hasan İzol'ün önünde başkan seçildi. Şırnak'ın Cizre ilçesinde DEM Partili Güler Yerbasan yüzde 72.88 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. 159 bin nüfuslu ilçede AK Parti'nin adayı Ömer Yıldız ise yüzde 19.10 oy alarak ikinci sırada kaldı. Yüksekova, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde DEM Partisi adayı Şadiye Kırmızıgül, oyların 78.75'ini alırken, AK Parti adayı Fatih Aslan ise yüzde 10.89 oy oranında kaldı. 117 bin 739 nüfuslu ilçede diğer partiler ise yüzde 5'in altında kaldılar.

KOZAN MHP'NİN

MHP ise ilçeler bazında en önemli başarıyı Adana'ya bağlı Kozan'da elde etti. MHP'li aday Mustafa Atlı yarışı, BBP'li Gürdal Toprak'ın 2.47 puan önünde tamamladı. 312 bin 319 nüfusa sahip olan Antalya'nın turistik ilçesi Alanya'da ibre CHP'ye döndü. Ana muhalefet partisinin adayı Tarık Özçelik yüzde 45.50 oy alırken, MHP'li Murat Yücel ise yüzde 26.66'da kaldı.  Mersin'e bağlı Tarsus'da ise ilginç bir tablo oluşurken, CHP adayı kazandı.  

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel