İki bayram yaşayacaklar... Bulgaristan'da Türk devrimi!

Bulgaristan Türkiye 2023 Seçimleri Avrupa Birliği Trakya Tekirdağ Edirne Kırklareli Bursa yunanistan yerel seçim Erken seçim AB Romanya
İki bayram yaşayacaklar... Bulgaristan'da Türk devrimi!

Bulgaristan 29 Ekim'de yerel seçim için sandık başında olacak. Pek çok şehirde, farklı partilerden belediye başkanlıklarına aday olan Bulgaristan Türklerinin 45 bölgede seçimleri kazanarak tarihi bir zafere imza atmaları bekleniyor.

Komşu ülke Bulgaristan 29 Ekim Pazar günü belediye başkanları ile muhtarlar dahil diğer yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidiyor. Ülkenin en büyük azınlık grubunu oluşturan Türkler ve Müslüman Pomaklar seçimde iddialı. Üyelerinin büyük çoğunluğu Türk olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), adaylarıyla kampanyaya başlarken, HÖH'ün içinden çıkan başka bir Türk partisi olan U-HÖH ile Avrupa Birliği çizgisindeki Bulgar partilerinden aday olan Türkler bulundukları bölgelerde seçimlerin favorisi olarak gösteriliyor.

İki bayram yaşayacaklar... Bulgaristan'da Türk devrimi! - Resim : 1
Bulgaristan'da Mustafa Karadayı'nın genel başkanı olduğu Haklar ve Özgürlükler Hareketi koalisyon hükümetini dışarıdan destekliyor. 

TÜRKLER KİLİT KONUMDA

Türklerin kurduğu HÖH, Bulgar siyasetinde kilit konumda. Bulgaristan'da Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı partilerden oluşan iktidar koalisyonu, HÖH'ün dışarıdan verdiği destekle hükümet kurabildi. HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Bulgaristan'da 1989'da sona eren komünizm dönemi sonrası ayakta kalan tek siyasi partinin HÖH olduğunu ifade ediyor. 

38 BELEDİYE VAR

Bulgaristan'daki 265 ilçe belediyesi içinde Türklerin nüfusa oranla yüzde 50'nin üstünde olduğu 27 ilçe bulunuyor. Öte yandan yüzde 40'ın üstünde olduğu 7 ilçe, yüzde 30'un üstünde olduğu 9 ilçe var. Bu sayılar Türklerin Bulgaristan siyasetindeki kilit rolünü ortaya koyuyor. Ülkede halihazırda Türk kökenli başkanlar tarafından yönetilen 38 belediye bulunuyor.

İki bayram yaşayacaklar... Bulgaristan'da Türk devrimi! - Resim : 2
Bulgaristan'da 29 Ekim günü yapılacak seçimlerde adaylar yüzde 50'nin üzerinde oy almak zorunda. 

TÜRK ADAYLAR HER PARTİDE

Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde HÖH dışındaki partilerden de Türk adaylar listelerde kendilerine yer buldu. Başta HÖH içerisinden doğan Ulusal-HÖH olmak üzere AB yanlısı koalisyon partileri ile sağ muhafazakar GERB dahi yerel seçimlerde Türk adaylar gösterdi. Bu sayede Türkler tarafından yönetilen belediye sayısının 45'e kadar yükselebileceği belirtiliyor.

KIRCAALİ'DE YARIŞ TÜRKLER ARASINDA

Türklerin nüfusun yüzde 80'ini oluşturduğu ve halen Türk bir belediye başkanı tarafından yönetilen en büyük belediye olan Kırcaali'de 7 kişi belediye başkanlığına aday olurken, HÖH'ten Erol Mümin ve U-HÖH'ten Gülşen Sadullah'ın rekabet etmesi bekleniyor. Seçmenlerin yüzde 50'sinden fazlasının oyunu alarak ilk turda  başkan seçilen bir aday olmadığı takdirde, 5 Kasım'da ikinci tur seçim yapılacak.

TÜRKLERİN OYLARI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türkler ise seçmen kayıtlarını yaptırarak seçim bölgelerinde oy kullanabiliyor. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Bulgaristan Türkleri Derneği Genel Başkanı Ercan Çalışkan, seçimin Türkler için önemine işaret ederek zellikle Kırcaali, Türkler için bir 'kale.'  Tüm çifte vatandaşları oy vermeli" dedi.

İki bayram yaşayacaklar... Bulgaristan'da Türk devrimi! - Resim : 3
Ülkede 38 belediye Türkler tarafından yönetiliyor. 

SİLİSTRE'DE İKİ TÜRK ADAY İDDİALI

Silistre'nin merkezi olan Dulova da, Çalışkan'ın işaret ettiği önemli seçim bölgelerinden arasında yer alıyor. Dulova'da, HÖH'ten aday olan Nefis Mustafa'nın da bir Bulgar partisinin gösterdiği Türk adaya karşı yarışacağını belirten Çalışkan, özellikle Bulgaristan dışında yaşayan Silistreli Türkleri oy vermeye çağırıyor. Çalışkan, Türklerin bu yerel seçimde 45 civarında belediyeyi kazanabileceğinin altını çiziyor. 

Bulgaristan'da nüfus işlerinin Türkiye'deki gibi nüfus müdürlüklerinde değil belediyelerde yapıldığını belirten Çalışkan, “Vatandaşlık işlemlerini daha hızlı çözüme kavuşturmak için daha fazla belediyenin Türklerin elinde olması gerekiyor. Bu seçimlerin bizim için böyle bir önemi var. Hak ve Özgürlükler Partisi bizim haklarımız temsil ediyor. Ama partinin güçlenmesi sadece Türkler için değil Bulgaristan demokrasisinin güçlenmesi için de önemli” diyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel