Yunan sağı bölünebilir! Türkiye düşmanı parti mi geliyor?
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in, Türkiye ile diyaloğa karşı çıkan eski başbakanlardan Andonis Samaras’ı partisinden ihraç etmesi, Atina merkez sağında taşları yerinden oynatabilir. Yunan basınına göre önümüzdeki günlerde ABD'ye gidecek olan Samaras yeni bir siyasi parti kurabilir.
Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi'den parlamentoya seçilen eski başbakanlardan Andonis Samaras'ı hem parti üyeliğinden hem de meclis grubundan ihraç etti. Samaras, Türkiye ve Yunanistan arasında yeniden başlayan yakın ilişkilere karşı bir siyasetçi olarak biliniyor. Yunan medyasına açıklamalarda bulunan Yeni Demokrasi kaynakları ise, Samaras'ın ihracının nasıl sonuçlar doğuracağını tartışıyor. Samaras'ın hükümete karşı herhangi bir tehdit oluşturmayacağı belirtilse de Türkiye karşıtı eski başbakanın yeni bir siyasi partiyle merkez sağda rakip olabileceği ifade ediliyor.
'SÜREKLİ TAVİZ' TEPKİSİ
Andonis Samaras, Miçotakis hükümetinin Türkiye ile yakın ilişki politikasına son iki yıldır itiraz ediyordu. 2012-2015 yılları arasında başbakan olan Samaras, iktidar partisini "milliyetçi olmamakla" eleştiriyordu. Samaras, To Vima gazetesine verdiği röportajda Miçotakis hükümetinin Türk-Yunan ilişkilerinde "sürekli taviz verdiğini" öne sürdü. Samaras, Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirdiği son görüşmeleri "ciddiyetsiz" olarak nitelendirdi. Bunun üzerine Eski Başbakan'ın, parti içindeki disiplin ihlali nedeniyle disiplin komitesine sevk edilerek yapılan inceleme sonucu partiden ihraç edildiği duyuruldu.
VATANSEVERLİK TEPKİSİ
Şimdi Atina'da gözler Samaras'ın hamlelerinde. Hükümetin Samaras'la yaşanan "yüksek profilli" anlaşmazlığın ardından "ileriye doğru bir yol çizmeye odaklandığı" belirtilirken, Yunan sağının bölünmesine neden olabilecek riskler de bulunuyor. Devlet televizyonu ERT'ye göre, Yeni Demokrasi içindeki hakim görüş, hükümetin siyasi istikrara odaklanması yönünde. Yunan medyasına açıklamalarda bulunan bakanlar siyasi fikir ayrılıklarının kabul edilebilir olduğunu ancak "hükümetin ve başbakanın vatanseverliğinin sorgulanmasının hoş görülemeyeceğini" vurguladı.
KARAMANLİS'LE İTTİFAK
Yunanistan'da dikkatler bir diğer eski başbakan Kostas Karamanlis'e de çevrildi. Kathimerini'ye bilgi veren hükümet kaynaklarına göre, Samaras, cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Karamanlis'le gizli bir işbirliği içinde hareket ediyor olabilir. Karamanlis ise bu konuda gelen sorulara şimdilik "yorum yok" demekle yetiniyor.
SAMARAS'IN HAMLELERİ
İhraç kararına sert tepki veren Samaras, Miçotakis'i "kibirli" olmakla suçladı ve "parti tabanından kopuk" olduğunu öne sürdü. Samaras'ın basın ofisi müdürü Nikos Tsioutsias, Mega TV'de yaptığı bir açıklamada Samaras'ın sağda hükümete rakip olup olmayacağıyla ilgili "Samaras hükümetin veya parlamento grubunun bir parçası değil. Hükümeti devirebilecek bir süper insan da değil" dedi; ancak Samaras'ın yeni bir siyasi parti kurabileceği söylentilerine kesin bir şekilde "hayır" diyemedi. Tsioutsias, "Kesin olarak söyleyebileceğim şey, önümüzdeki günlerde Samaras'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde olacağıdır. Bunun ötesinde bir şey bilmiyorum" açıklaması yaptı. Sözcü, Samaras'ın görüşlerini kamuoyuna açıklamaya devam edeceğini de vurguladı.
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?
Samaras, 1992 yılında da Yeni Demokrasi hükümetinde Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürürken, dönemin Başbakanı Konstantin Miçotakis’in (Kiryakos Miçotakis’in babası) Makedonya sorununun çözümü için izlediği politikaya sert bir şekilde karşı çıkmış ve kendisi ile aynı görüşte olan bazı milletvekilleriyle hükümetten desteğini çekerek baba Miçotakis’in iktidardan düşmesine neden olmuştu.
[email protected]
Kaynak: Web Özel