Harita nasıl renk değiştirdi?

31 Mart 31 Mart Yerel Seçimleri Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri CHP AK Parti MHP Yeniden Refah Partisi İYİ Parti Vatan Partisi
Harita nasıl renk değiştirdi?

Katılım oranın yüzde 78'de kaldığı yerel seçimlerde ana muhalefet partisi CHP, 47 yıl sonra yüzde 30 bandını aşmayı başardı. Türkiye'nin seçim haritası 22 yıl sonra ciddi oranda renk değiştirirken, YRP dışındaki muhalefet partileri ise büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Yerel seçimde oyların sayımı tamamladı. 2024 yerel seçimlerinde bazı bölgelerde dengeler değişti. Resmi olmayan sonuçlara göre ana muhalefet partisi CHP, 1977'den sonra yüzde 30 bandını aşarak, oy oranını yüzde 37.74'e çıkartmayı başardı. Bir önceki seçimlere göre oy kaybı yaşayan AK Parti yüzde 35.49'da kalırken, MHP, İYİ Parti, Zafer Partisi, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek ve Deva Partisinde ise adeta hayal kırıklığı yaşandı. Seçim sonuçları ile birçok kent el değiştirirken, ülke genelinde seçimlere katılım oranı ise yüzde 78.38'de kaldı. 2019 yerel seçimlerinde sandığa gidenlerin oranı yüzde 84.66 kayda geçmişti. Sandığa gitmeyen yüzde 6'lık seçmen kitlesi "küskünler" olarak tanımlanırken, ilginç tablolar oluştu.

MHP'DE HÜSRAN 

MHP resmi olmayan sonuçlara göre belediyelerde yüzde 4.98 oy alırken, DEM Partinin oy oranı yüzde 5.67, İYİ Parti'nin aldığı oran ise yüzde 3.77 olarak kayda geçti. MHP, az bir farkla CHP'nin kalesi sayılan Kırklareli'nde seçimin galibi olurken, Manisa ve Mersin'de ise CHP'ye yenildi. Son seçimde MHP’nin yüzde 52 oyla zafere ulaştığı, CHP lideri Özgür Özel'in memleketi Manisa’da bu kez  CHP’nin adayı Ferdi Zeyrek yüzde 57.20 oyla yarışı önde bitirdi. İYİ Parti, bu kentte beklentilerin çok altında kaldı.

Harita nasıl renk değiştirdi? - Resim : 1
İlçeler bazında AK Parti 356 yerde, CHP 337, MHP ise 122 seçim bölgesinde kazandı. 

YÜZDE 10'LUK GEÇİŞLER 

Ortaya çıkan Türkiye tablosunda AK Parti'den ana muhalefet partisine yüzde 6-10 arasında oy geçişleri olduğu görüldü. CHP'nin sürpriz yaptığı yerlerde arasında Afyon, Kütahya, Amasya, Kilis, Bursa, Kastamonu, Adıyaman, Uşak, Kırşehir ve Kırıkkale gibi kentler de dikkat çekti. İç Ege Bölgesinde tarihinin en yüksek oy oranına ulaşan CHP, Batı Karadeniz kentlerinde de bariz oy artışı yakaladı.

YRP'DEN BÜYÜK SÜPRİZ 

Seçimlerin bir diğer sürpriz partisi ise Yeniden Refah oldu. YRP, Ülke genelinde yüzde 6.19 oy oranını yakalarken, Şanlıurfa ve Yozgat'ta ipi göğüsleyen YRP adayları oldu.
Sürpriz yaşanan kentlerden biri de resmi olmayan sonuçlara göre Sivas olarak dikkat çekti. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun memleketinde yüzde 43.30 oy alan BBP adayı Adem Uzun seçimleri kazanırken, partisi ise ülke genelinde ancak yüzde 0.43'de kaldı.
Beklentilerin çok altında kalan İYİ Parti, il bazında sadece Nevşehir'i kazanırken, yüzde 52.02 oy oranına ulaştı. Ancak İl Genel Meclisi'nde AK Parti ve MHP oylarının toplamı yüzde 56 oldu.

BURSA'DA CHP SEVİNDİ

2019'da AKP’nin yüzde 1,2 oy farkla İYİ Parti’nin önünde bitirdiği Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını bu kez CHP’nin adayı Ahmet Akın kazandı. CHP ve AK Parti’nin adayları arasında yüzde 10’luk bir fark var. Sürpiz yaşanan yerlerden biri de Bursa oldu. 2019’da AK Parti adayının yüzde 49 oyla CHP’li rakibine 2 puan fark attığı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni 9 puan farkla CHP’li Mustafa Bozbey kazandı. AK Partili rakibi Alinur Aktaş’ın oy oranı ise yüzde 38'de kaldı. En büyük sürprizlerden biri de Afyonkarahisar'da ortay açıktı. 2019’da AK Parti’nin,yüzde 43’le kazandığı Afyonkarahisar’da CHP’nin adayı Burcu Köksal oyların yarısını almayı başardı. İkinci sıradaki AK Parti’li Hüseyin Ceylan Uluçay’ın ise yüzde 31,82'de kaldı. 

Harita nasıl renk değiştirdi? - Resim : 2
Küskünler olarak belirtilen seçmenlerin sonuçlarda büyük etkisi oldu. 

KARADENİZ'DE RÜZGAR DEĞİŞTİ

Madenciler şehri Zonguldak'da CHP’nin adayı Tahsin Erdem oyların yüzde 54’ünü aldı. En yakın rakibi AK Partili Ömer Selim Alan ise yüzde 37,5 oyda kaldı. MHP'nin kalesi sayılan Kastamonu'da da CHP sürprizi yaşandı. 2019’da Cumhur İttifakı Kastamonu’ya damga vurmuş, MHP yüzde 49,5 AK Parti ise yüzde 30 almıştı. Bu seçimde ise kazanan açık ara farkla CHP oldu. CHP’nin adayı Hasan Baltacı yüzde 49,85 oy alırken AK Parti’li Tahsin Babaş yüzde 36,26’da kaldı.

Amasya'daki başkanlık seçiminde de sürpriz yaşandı. 2019’da MHP yüzde 47 ile belediye başkanlığını kazanmıştı. CHP’nin adayı Turgay Sevindi, 31 Mart günü yüzde 42 oy alırken ikinci sıradaki Mehmet Uyanık yüzde 28’de kaldı.

Adıyaman ise CHP açısından tam anlamıyla şapkadan tavşan çıkan kent oldu. AK Parti'nin 2002'den bu yana yüzde 60 oy bandını yakaladığı Adıyaman'da CHP’li Abdurrahman Tutdere belediye başkanlığı seçiminin galibi oldu. 2019’da yüzde 53 oy alan AK Parti, yüzde 27 oy alabildi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel