"Misak-ı Milli" ABD tuzağı mı? Türkiye'ye çifte kuşatma
Suriye'nin kuzeyinden İran'a uzanması planlanan sözde 'terör koridoruna' yönelik stratejik hamle ve seçenekler tartışılmaya devam ederken, geçtiğimiz gün yapılan iki önemli açıklama gözleri terör örgütü PKK/PYD ile İsrail arasındaki bağlantılara çevirdi. Son günlerin merak edilen bir diğer konusu da "Büyüyen Türkiye, Misak-ı Milli" stratejisinin ABD tuzağı olup, olmadığı...
İsrail'in, Türkiye'ye yönelik son tepki çeken açıklaması İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar'dan geldi. “Kürtler, bizim doğal müttefikimiz" diyen Saar, "Kürtler, İran ve Türkiye’nin zulmünün kurbanıdır. İsrail’in onlarla iletişim kurması ve ilişkilerini güçlendirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bu açıklamadan bir gün sonra, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise İsrail'in Türkiye'ye saldırma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtirken; "3. Dünya Savaşı her an çıkabilir' dedi. Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve sözde 'terör koridoru' üzerinden yürütülen İsrail planlarını masaya yatıran 3 önemli isim 'haberglobal.com.tr' aracılığı ile çok çarpıcı tespitlerde bulundu.
Prof. Dr. Hasan Köni (Uluslararası İlişkiler Uzmanı)
"ABD-RUSYA PAZARLIĞI"
"İsrail; Türkiye ve İran'ı sıkıştırmak için Kürt kartını sahaya sürdü. 2. Trump döneminde, ABD ile Rusya arasında pazarlıklar başlayacak. Ruslar'a; Ukrayna savaşının bitirilmesi karşılığında, Suriye'den çekilme teklif edilecek. ABD ve Rusya ikilisi, İran ve Türkiye'nin denklem dışı bırakıldığı 'Yeni Suriye'de özerk yapı için el sıkışabilir. Rojova adı verilen bölgede kurulacak özerk yapı, Türkiye ve İran'ı köşeye sıkıştırmak için kullanılacak."
"MİSAK-I MİLLİ TUZAĞI"
"ABD ve Rusya'nın; terör örgütü PKK/YPG ile sorunu yok. İki ülkenin asıl hedefi; hem İdlip'teki radikal İslamcı örgütlerin hem İran'ın vekil savaşçılarının hem de Türk askerinin Suriye'den çıkartılması. CIA ve MOSSAD ile PKK/YPG arasında uzun süredir devam eden ittifak, ayyuka çıkmış durumda. Ruslar da, İsrail'in yayılmacı politikası ve Davut Koridoru'na karşı çıkmıyor. ABD ise 'Misak-ı Milli, büyüyen Türkiye' yalanıyla bizi tuzağa çekmek istiyor."
"BORCU İSTERLER"
"Acilen Ankara-Şam hattında diplomatik ilişki tesis edilerek, ortak çözüm üzerinde çalışılmalı. Rusya'nın Türkiye'ye karşı kozlarından biri de 30 milyar dolarlık doğalgaz borcu. Olası bir askeri harekatta bu borcu talep ederler. İsrail'in Türkiye'ye saldırması ise ihtimal dışı."
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (Uluslararası İlişkiler Uzmanı)
"JEFFRY'NİN FİKRİ"
"İsrail'in Türkiye'ye yönelik söylem ve girişimleri yeni değil. Daha önce bizzat İsrail ve ABD'li diplomatlardan benzer ifadeler duydum. ABD, Misak-ı Milli haritası üzerinden tuzak kurma peşinde. ABD tarafından sürekli olarak, Fırat'ın doğusundaki yapının PKK olmadığı ve YPG'nin Türkiye için tehdit teşkil etmeyeceği söyleniyor. PKK/YPG'nin meşrulaştırılması planı Barzani üzerinden yürütülmek isteniyor. Bu planların fikir babası James Jeffrey olduğu unutulmamalı."
Prof. Dr. Sait Yılmaz (İstihbarat ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı)
"ZOR GEÇECEK"
"İsrail ile terör örgütü PKK arasındaki ilişki yeni değil. Filistin halkına yaşatılanları asla kabul edemeyiz. Ancak her ülke ile çıkarlarımız ve diplomatik kazanımlara dayalı ilişkilerin sürdürülmesi gerekiyor. İsrail, varlığını devam ettirmek için bölgenin istikrarsız kalmasını istiyor. 2. Trump dönemi bizim için zorlu olacak."
"MEŞRULAŞTIRMA ÇABASI"
"İsrail, Türkiye'ye saldıramaz. Kaldı ki, İsrail, askeri güç bakımından Türkiye ile aynı teraziye koyulacak bir ülke değil. Musul ve Kerkük'ü içine alacak, büyüme stratejisinin olamayacağı hem Özal döneminde hem de 2006 ve 2015'de görüldü. Bu planın arkasında ABD var. Ruslar ise Suriye'deki varlığını sürdürmek için hem Esad'ı, hem Kürtler'i kaybetmek istemiyor. Ruslar için önemli olan 'YPG'nin kendi safına katılması."
Kaynak: Web Özel