Fransız ajanlar yakalanıyor! Bakü-Paris hattında istihbarat savaşı

Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Azerbaycan Bakü Fransa İlham Aliyev Birleşmiş Milletler Rusya Ermenistan MİT TSK
Fransız ajanlar yakalanıyor! Bakü-Paris hattında istihbarat savaşı

Ermenistan'a uluslararası platformlarda askeri ve politik destek veren Fransa ile Azerbaycan arasında büyük bir istihbarat savaşı yaşanıyor. Azerbaycan ülkedeki Fransız istihbaratını çökertirken Paris ise karalama kampanyasına başlamış durumda. Fransız istihbaratı üst üste başarısızlık yaşıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in geçtiğimiz Kasım ayında Fransa'yı “Kafkasların güneyinde istikrarı bozmakla” suçlamasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gün geçtikçe geriliyor. Aliyev'in açıklamasının arkasında ise Fransa'nın Ermenistan'a gerek askeri gerekse de politik çerçevede uluslararası platformlarda destek verip Azerbaycan karşısında düşmanca tavır sergilemesi yer alıyor. Paris'in ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyelik statüsünü de bir süredir Azerbaycan aleyhine kullanmaya çalışması da dikkat çekmekte. Rus devlet haber ajansı TASS'ın 21 Kasım 2023 tarihinde paylaştığı bilgilere göre Fransa ayrıca Ermenistan'daki ayrılıkçılara silah ve mühimmat sağlıyor, Azerbaycan karşısında teröristleri de kışkırtıyor. İki ülke arasında ayrıca büyük bir istihbarat savaşı da yaşanmakta.

Fransız ajanlar yakalanıyor! Bakü-Paris hattında istihbarat savaşı - Resim : 1
Bakü'de yakalanan ajanların diplomatik kimlik altında Fransız Dış İstihbarat Servisi DGSE'ye bağlı çalıştıkları ortaya çıktı.

AJANLAR YAKALANDI

BNN yayın organı Azerbaycan'daki Fransız istihbarat yapılanmasının çöktüğünü ifade ederken Bakü'nün çok sayıda tutuklama gerçekleştirdiği ve tutuklanan ajanların Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya'da da aktif olduklarının ortaya çıktığını iddia etti. Yayın organındaki haberde Bakü'deki ajanların diplomatik kimlik altında Fransız Dış İstihbarat Servisi DGSE'ye bağlı çalıştıklarının da altı çizilmekte.

TESİSLERDE GİZLİ ÇEKİM

2023 Aralık ayında gerçekleşen olayın ardından iki tutuklu Fransız ajanı Azerbaycan'dan sınır dışı edildi. Küresel savunma ve istihbarat basınına değerlendirmede bulunan uzmanlara göre mevcut durum Fransız istihbaratının yıllardır yaşadığı başarısızlıkların da özeti durumunda. Elde edilen bilgilere göre DGSE, Lübnan vatandaşlığına da sahip ajanlarıyla Azerbaycan'daki askeri tesislerin fotoğrafları Ermenistan'a gönderdi. Ajanların ele geçirilmesiyle birlikte Fransa'nın Ermenistan'a gönderdiği zırhlı askeri araçlara ilişkin detaylar da ortaya çıktı. Detaylar arasında Bakü'deki özel bir ticaret firmasının CEO'su olan Martin Ryan isimli Fransız vatandaşının hücre yapılanması çerçevesinde tutuklandığı bilgisi de yer almakta.

Fransız ajanlar yakalanıyor! Bakü-Paris hattında istihbarat savaşı - Resim : 2
Fransa Dış İstihbarat Servisi DGSE'nin Direktörleri son üç yıl içerisinde iki kez başarısızlıkları dolayısıyla görevden alındı.

ÇÖKEN FRANSIZ İSTİHBARATI

Uzmanlar ayrıca Fransız istihbaratının başarısızlıklarına da dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre Fransa, Afrika'da terörle mücadele konusunda bütünüyle başarısız oldu ve bulunduğu ülkelerden askerlerini çekmek zorunda kaldı. Fransız istihbaratı Afrika genelinde büyüyen Rusya desteğine de karşı duramadı ve Afrika'nın batısında istenmeyen ülke haline geldi. DGSE Direktörleri son üç yıl içerisinde iki kez görevden alındı. Askeri istihbaratın başındaki isim Bernard Emie de 2021 yılında Ukrayna'daki askeri istihbarat başarısızlıkları dolayısıyla görevden alındı. Fransa, Bakü'deki istihbarat ağının çökmesinin ardından başarısızlığı da hazmedemeyip iki Azerbaycanlı diplomatı “istenmeyen kişi” ilan ederek sınır dışı etme kararı aldı.

KARALAMA KAMPANYASI

Fransız medyası ise Şubat ayından bu yana ülkedeki bazı Azerbaycan vatandaşlarının isimlerini vererek karalama ve istihbarat kampanyası yürütüyor. Hakkında karalama kampanyası düzenlenen isimler arasında medya çalışanları ve Azerbaycanlı diplomatlar da yer alıyor. Uluslararası istihbarat yayın organlarına göre DGSE ayrıca Fransa'daki Azerbaycan istihbaratını da deşifre etmeye çalışıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel