Fenomen öğretmen uyarısı

fenomen Eğitim Sosyal Medya Gündem haberleri Yaşam Haberleri Türkiye Yapay Zeka Instagram YouTube Twitter X Sosyal medya platformu Dünya haberleri Milli Eğitim Bakanlığı ABD
Fenomen öğretmen uyarısı

Fenomen öğretmenlerin "tık" uğruna sosyal medyadan paylaştıkları öğrenci görselleri, okul yaşamını olumsuz etkiliyor. ABD'deki son araştırma fenomen öğretmenlerin hatalarını ortaya sererken, uzmanlar ise Türkiye'de de benzer yanlışların yapıldığına dikkat çekerek, ailelere uyarılarda bulundu.

Öğretmenlerin sosyal medya hesaplarındaki öğrenci paylaşımları, olumsuz etkilere neden olurken, ABD'de yapılan son bilimsel araştırma çocukları bekleyen riskleri gözler önüne serdi. Bilimsel yayın yapan "Journal of Research on Technology in Education" dergisinde de yayımlanan "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Okul Bölgelerinin Medya Yayın Politikaları" başlıklı araştırmanın sonuçları, öğrencilere dair görsel içeriklerin çoğu zaman yanlış mecralarda yayınlandığını ortaya koydu. ABD'deki araştırmanın ardından gözler Türkiye'deki duruma çevrilirken,  uzmanlar, özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerde görev yapan bazı öğretmenlerin, öğrencileriyle dijital içerik üretip video paylaşmasının doğru olmadığına dikkat çektiler. 

İSTİSMAR EDİLİYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, ABD'deki araştırmaya ilişkin, "Türkiye’de 2023'de yaptığımız araştırma ile ABD’de çıkan sonuçlar birbiriyle örtüşüyor. Bazı okul yöneticileri veya öğretmenlerin, ailenin izni olmadan öğrencilere ait görselleri kişisel hesaplarından paylaşması doğru değil. Bu durum istismar konusu olarak ele alınmalıdır. Velilerden, okul hesaplarından paylaşım için izin alınırken, kişisel hesaplardan izinsiz paylaşım yapılmamalıdır" dedi.

Fenomen öğretmen uyarısı - Resim : 1
Dikkat eksikliği ve ders disiplinini bozduğu için hem öğretmenlerin hem öğrencilerin cep telefonları ile derslerde telefon kullanmamaları gerekiyor. 

SİBER ZORBALIK

Özellikle kırsal bölgelerdeki velilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Kızıltaş, yapılan paylaşımların öğrencilerde oluşacak olumsuz etkileri ise şöyle sıraladı: "Bunun iki sonucu var. Birincisi paylaşımlar sayesinde popüler olan çocuk, öğrenci ve çocuk olduğunu unutup ünlü olmanın verdiği hazza kapılıyor. İkinci sonucu ise siber zorbalığın kaçınılmaz olması. Çocuklar ilerleyen yıllarda bunları gördükçe ne hissedecekler? O içerik asla silinmeyecek mi? Üretilen içerik çocukta ne tür kalıcı hasar bırakacak?"

PARA KAZANMA YÖNTEMİ 

Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer ise Bazı öğretmenlerin görev yaptıkları bölgeye göre öğrencilerin şive, kılıf-kıyafet biçimleri ya da sosyo-ekonomik düzeyleri üzerinden paylaşımlar yaptığına değinirken, "Böylelikle kendilerinin fenomen olacağını düşünüyorlar. Fenomen öğretmenler ise bu tür paylaşımlar üzerinden takipçi sayısını artırarak para kazanıyor. Bu durum çocukların mahremiyetini hiçe saymak anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Ayrıca çekim yapıldığı için derslerin de aksadığının altını çizen Prof. Dr. Kamer, şunları söyledi: "Yasal olmadığı halde fenomen öğretmenler okulları adeta film setine dönüştürmüş durumdalar. Belki çocuklar eğleniyor ancak bu çocukların akademik başarısı çok düşük oluyor. Hem meşhur olma hem de para kazanma kapısı olarak görülen 'fenomen öğretmenlik' günden güne artıyor. Bunun sebebi de yasal yaptırımların maalesef yetersiz olması. Çocukların ticari bir obje olmamaları ve sağlıklı gelişimleri için yaptırımların ve cezaların da net olması ve uygulanması gerekiyor."

Fenomen öğretmen uyarısı - Resim : 2
Sosyal medyada yapılan paylaşım ve geçirilen süre, akademik başarıyı da olumsuz etkiliyor.

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE AYKIRI

Şahin Antakyalıoğlu (Çocuk Hakları Avukatı)

"Bazı aile ve öğretmenler yaptıkları paylaşımların izlenmesi üzerinden kazanç elde ediyor, reklam alıyorlar. Bu durum, BM çocuk hakları sözleşmesine, TCK 232 ve 233 maddelerine aykırılık teşkil ediyor. Çocukların güvenli ve sağlıklı ortamda büyümeleri engelleniyor. Anayasa'nın 41.maddesine  göre devlet her türlü ihmal ve istismarı önlemekle yükümlüdür. Çocukların maddi ve manevi varlığını gerçekleştirme hakkı elinden alınıyor."

Dr. Hülya Bingöl Çağlayan (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı)

"Çocuklara ait bilgi ve görsellerin paylaşılması için mutlaka ebeveynlerinden izin alınması gerekiyor. Çekim ve paylaşımlar olumsuz içerikler oluşturmasa da, her insanın mahremiyet ve değer yargılarına saygı duyularak, dikkatli hareket edilmeli."

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel