Felaketin ayak sesleri, Nükleer savaş kapıda mı?

ABD Çin Tayvan Üçüncü Dünya Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Pentagon Askeri teknoloji SİHA İHA Yaşam Haberleri balistik füze NATO
Felaketin ayak sesleri, Nükleer savaş kapıda mı?

ABD askeri ve nükleer gücünü Pasifik bölgesine yığarken, Çin'in de savaş hazırlıkları içinde olduğu ortaya çıktı. Çin, 2027 yılında Tayvan'ı işgal etmek için hem kendi topraklarındaki eyaletlerde hem de Çin Denizi'ndeki adalarda altyapı, entegrasyon ve modernizasyon faaliyetlerine girişmiş durumda.

ABD ile Çin arasındaki gerilim tırmanıyor. ABD, 2027 yılında savaş çıkma olasılığına karşı Pasifik'te nükleer bombardıman uçakları uçururken, savaş araçlarına da lazer silahları yerleştiriyor. Asya'daki güç denkleminde pay kapmak isteyen Almanya da Pasifik'te askeri üs kurmaya hazırlanırken, tansiyon gün geçtikçe büyüyor. Uluslararası savunma ve istihbarat yayın organlarının aktardığı bilgilere göre Çin, savaş için hazırlıklarına çoktan başlamış durumda. Çin'in yeni taktiği ise Birleşmiş Milletler nezdinde uluslararası statüsü belirsiz olan Çin Denizi'ndeki adalara askeri üsler yapılması. Gelen son bilgiler ise Çin'in, bu adaların etrafında sık sık deniz ve hava tatbikatları yaparken, hava kuvvetleri ile istihbarat toplamaya başladığı şeklinde. 

Felaketin ayak sesleri, Nükleer savaş kapıda mı? - Resim : 1
Çin yönetimi Tayvan ve bu ülkenin yönetimindeki Matsu Adaları ile Kinmen Adaları etrafındaki deniz ve hava gücünü arttırdı.

ADALAR ABLUKADA

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından hükümete ve parlamentoya sunulan rapora göre Çin ayrıca 'Gri Bölge Savaşı' adı verilen yeni bir stratejiye geçiş yaptı. Raporda göre Pekin, coğrafi olarak Çin ana karasına çok yakın olan ancak Tayvan tarafından yönetilen Matsu Adaları ve Kinmen Adaları etrafındaki deniz ve hava gücünü arttırmış durumda. Çin ayrıca yeni taktiği doğrultusunda bir yandan istihbarat balonlarıyla adaları gökyüzünden izlerken bir yandan da savaş gemileriyle gövde gösterisinde bulunuyor. Rapora göre Tayvan Parlamentosu ise “savaşa tahrik etme” olarak yorumlanan eylemlere karşılık veremiyor.  

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Çin'in sahip olduğu finansal güç dolayısıyla silahlanma yarışına girmeyeceklerini açıklamış, buna karşın  Pekin 2024 yılında savunma bütçesinde yüzde 7.2 artıracağını duyurmuştu.

GECE SAVAŞINA HAZIRLIK

Uluslararası askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Tayvan yönetimi, Çin'in gövde gösterisine karşı, ana karasındaki savunma altyapısını geliştirerek, askeri personeli hazır hale getirmeye çalışıyor. Edinilen bilgilere göre Tayvan hükümeti, Çin'in olası işgal saldırısına hazır olmak için silah ve benzin stoklarken, tüm savaş uçağı pilotlarını da gece savaşına hazırlıyor.

Felaketin ayak sesleri, Nükleer savaş kapıda mı? - Resim : 2
Çin'in, Tayvan'ı işgali sonrası "altyapı ve entegrasyon problemi yaşanmaması için" ada ülkesine en yakın eyaleti olan Fujian'ı modernize etmeye başladığı ifade ediliyor.

İŞGAL SONRASINA HAZIRLIK 

Öte yandan küresel istihbarat haber yayın organı Intelligence Online'ın (IO) elde ettiği bilgilere göre Çin, Tayvan'ın işgali sonrası "altyapı ve entegrasyon problemi yaşanmaması için" ada ülkesine en yakın eyaleti olan Fujian'ı modernize etmeye başladı.

ABD ise savunma gücünün büyük bölümünü Pasifik bölgesine yığarken olası Pekin saldırısına karşı yeni bir ana lojistik liman inşa ediyor. ABD merkezli The Defense Post savunma yayın organının Pentagon'dan elde ettiği bilgilere göre Birleşik Devletler ordusu Filipinler'in en kuzeyinde yer alan Batanes Eyaleti'nde olası bir savaşta Tayvan'a gidecek tüm askeri yardımların ana deniz limanı görevini görecek büyük bir altyapı faaliyetine girişti. Limanın Tayvan'a yalnızca 200 kilometre uzaklıkta olduğu ifade edilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr