CIA'de İran endişesi! Orta Doğu'da kabus senaryo

İbrahim Reisi İran ABD Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER İstihbarat son dakika haber Yaşam Haberleri İsrail Gazze
CIA'de İran endişesi! Orta Doğu'da kabus senaryo

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün ardından ülkedeki güç dengelerinin nasıl oturacağı merak konusu. ABD'de gerek bürokratlar gerekse de Dışişleri Bakanlığı olası bir krizin tüm Orta Doğu'yu etkilemesinden çekiniyorlar. CIA içinde bu olasılık 'kabus senaryo' olarak değerlendiriliyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın, helikopter kazasında hayatlarını yitirmelerinin ardından tüm dünya, İran'da ve geniş etkisi dolayısıyla Orta Doğu'da neler olacağını merak ediyor. Dünyanın en saygın dış politika yayın organı olarak kabul edilen ABD merkezli Foreign Policy (FP) dergisi, Reisi sonrası Beyaz Saray'da, Dışişleri Bakanlığı'nda ve istihbarat çevrelerinde konuşulanları masaya yatırıldı. FP'ye göre İran'da doğan güç boşluğu tüm Orta Doğu'yu etkileyecek bir karışıklık yaratabilir. Amerikan istihbarat kaynakları bu olasılık için “kabus senaryo” tanımını yapıyor. Köklü yayın organının Genel Yayın Yönetmeni Ravi Agrawal tarafından derlenen bilgiler ise dikkat çekici...

CIA'de İran endişesi! Orta Doğu'da kabus senaryo - Resim : 1
ABD'li yetkililere göre Reisi'nin (fotoğrafta) ölümünün ardından İran'daki olası bir karışıklık tüm Orta Doğu'yu etkileme riski taşıyor. CIA bu olasılık için 'kabus senaryo' ifadesini kullanıyor.

KARIŞIKLIK BÖLGEYİ ETKİLER

ABD'li bürokratlara göre İran'da rejimi koruyan tüm unsurların gelecekteki temsilcisi ve ülkede tümü gücü elinde tutan bir sonraki Dini Lider olarak görülen Reisi'nin ölümü ülkede büyük bir belirsizlik yarattı. İran'da halkın rejime olan güveni ve finansal istikrar kırılma noktasına yaklaşırken ülkede karışıklık çıkabileceği ve bölgeyi de etkileyebileceği olasılığı Beyaz Saray'da endişe yaratıyor."

KABUS SENARYO

İstihbarat kaynakları ise Orta Doğu genelinde bulunan ve İran'da rejimle bağlantılı silahlı örgütler ve siyasi partilerin de oluşan güç boşluğunda çatışma yaratma olasılığından endişe ediyorlar. FP'ye göre Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Yemen gibi ülkelerde etkin olan Tahran bağlantılı ya da destekli politik ve silahlı yapıların Orta Doğu'da İran'dan bağımsız yeni gerginlikler yaratma olasılığı Amerikan istihbaratı için “kabus senaryo” olarak adlandırılıyor.

TUTUM SERTLEŞEBİLİR

ABD'de Dışişleri Bakanlığı çevreleri ise Reisi sonrası İran'ın iç ve dış politikasında herhangi bir değişiklik yaşanmayacağı tahmininde bulunuyorlar. İran'ın İsrail'le olan gölge savaşı, nükleer bomba yapım aşamasına çok yaklaşmış olması ve büyük bir ekonomik kriz yaşaması dolayısıyla seçim sürecine dış müdahale olmaması adına sert bir tutum takınabileceği de kulislerden sızan bilgiler arasında.

CIA'de İran endişesi! Orta Doğu'da kabus senaryo - Resim : 2
Kaynaklara göre İran Devrim Muhafızları ordusu ülkenin Dini Lideri Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in (fotoğrafta) bir sonraki Cumhurbaşkanı olarak aday gösterilmesine karşı çıkıyor.

OĞUL HAMANEY'İN ŞANSI YOK

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri İran Dini Lideri Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in en güçlü aday olarak ön plana çıktığını ancak böyle bir seçimde rejimin teokratik bir hanedanlık imajı uyandıracağı ve halkta büyük bir öfkeye sebep olacağı analizini yapıyorlar. Oğul Hamaney'in önündeki bir başka engel ise ülkedeki üç büyük güç odağından birisi olan İran Devrim Muhafızları'nın babadan, oğula iktidar aktarımına şiddetle karşı çıkması.

ABD HEDEF OLABİLİR

Dışişleri yetkilileri İran'ın Reisi'nin ölümünden ABD'yi sorumlu tutmaya devam etmesi durumunda Orta Doğu'da ve Basra Körfezi'ndeki Amerikan tesislerinin hedef alınabileceği uyarısında da bulunuyorlar. Kulislerden sızan bilgilere göre ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı bölgedeki ABD askeri üsleri ve diplomatik misyonlarını olası saldırılar için uyarmış durumda.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel