ABD'nin Çin planı sızdı. Piyade-paraşüt stratejisi

ABD Pentagon Çin Üçüncü Dünya Savaşı Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Kaliforniya NATO SİHA İHA TSK Bilim Haberleri Ekonomi haberleri Silahlı saldırı haberleri Yaşam Haberleri Rusya Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri teknoloji
ABD'nin Çin planı sızdı. Piyade-paraşüt stratejisi

Asya-Pasifik'te ABD ile Çin arasındaki gerilim tırmanırken uluslararası savunma basını Pentagon'un savaş stratejisini ortaya çıkardı. ABD, Hawaii'de Çin'e karşı çok büyük bir "savaş tatbikatı" gerçekleştirdi. Çin ile olası bir savaşta ABD'nin kozu kara piyadeleri ve paraşüt birlikleri olacak.

ABD Donanmasına ait güdümlü füze muhribinin Çin'in kıyıdaş bölge ülkeleri ile egemenlik ihtilaflarının olduğu Güney Çin Denizi'nde seyretmesi, önceki gün iki ülke arasında gerilime sebep oldu. Çin, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Hopper'ın, "yasa dışı olarak kara sularına girdiğini" iddia ederken ABD, geminin seyrinin "seyrüsefer hakları ve serbestisi" çerçevesinde uluslararası hukuka uygun bir "masum geçiş" olduğunu savundu.

ABD'NİN ÖNCELİĞİ ÇİN

2024 Finansal Yılı ABD Savunma Bakanlığı Bütçesi'nde en büyük payın Çin'e karşı mücadeleye ayrılmış olması ve NATO oturumlarında ABD'li yetkililerin Birleşik Devletler için güvenlik önceliğinin Çin olduğunu artık açıkça dile getirmesi dünyanın Pasifik Okyanusu'ndaki gerilimlere odaklanmasına sebep olmakta. ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen Defense One yayın organı da konuya ilişkin sıra dışı bir analiz yazısı yayınladı. “ABD Pasifik Ordusu Çin ile savaşa nasıl hazırlanıyor?” başlıklı analizde askeri kaynaklardan elde edilen bilgilere yer verildi.

HAWAİİ'DE TATBİKAT YAPILDI

Elde edilen bilgilere göre ABD Ordusu Alfa Bölüğü, Pasifik Ordusu İkinci Taburu, Pasifik Ordusu 35. Piyade Alayı, Pasifik Ordusu 3. Piyade Hücum Takımı, Pasifik Ordusu 25. Piyade Tümeni 7 Kasım 2023 tarihinde ABD'nin Hawaii Adası'nda “Çin'e karşı önceden planlanmış savaş tatbikatı” gerçekleştirdiler. Pentagon kaynaklarından elde edilen bilgilere göre tatbikata katılan birlikler aynı zamanda ABD'nin Çin ile olası savaşında ilk eyleme geçecek birlikler olarak da belirlenmiş durumda.

'ADA ZIPLAMA' TATBİKATLARI

Tatbikatta askeri birliklerin cangıl ortamında, takımadalarda ve bataklık, sulak alanlarda ne kadar etkili savaşabilecekleri de ölçüldü. Tatbikata ayrıca sayıları 5 bini geçen Endonezya, Tayland, İngiltere ve Yeni Zelanda askerlerinin de katıldıkları ifade edilmekte. Tatbikatlarda en çok NATO terminolojisinde “Ada zıplama” olarak adlandırılan Pasifik'teki çok sayıda takım adanın ele geçirilmesi stratejisi üzerinde durulduğu bilgisi paylaşıldı.

KOZ OLACAK

Yayın organına konuşan ve tatbikatın planlayıcılarından olan Ordu İstihbarat Yüzbaşı Sam Soliday'in verdiği bilgilere göre ABD'li yetkililer Çin ile olası bir çatışmada en büyük kozlarının “Pasifik coğrafyasında savaşmayı öğrenmiş paraşüt birlikleri” olacağını düşünüyorlar. 

TEKNOLOJİ İŞE YARAMADI

Tatbikatlar çerçevesinde Pasifik Donanması Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı güçlerin ve ABD Deniz Piyadeleri'nin de “Çin'in kritik adalarına sızma faaliyetleri” gerçekleştirdiklerinin altı çizilmekte. Yayın organının elde ettiği bilgilere göre ABD, Çin ile olası bir çatışmada 3 aşamalı bir saldırı stratejisi izleyecek. İlk aşama ise 'Ada zıplama' faaliyetleri olacak. ABD'li askeri yetkililer ABD'nin ilk aşamaya “hazır olduğunu” düşünüyorlar. Tatbikatlardan elde edilen bir başka sonuç ise başta elektro dalga ve üstün teknolojiye sahip diğer elektronik savaş araçları ve donanımlarının “ormanların içinde bir işe yaramadığı.” 

KARA PİYADELERİ EĞİTİLİYOR

Pentagon'dan elde edilen bilgilere göre Washington'daki planlamacılar Çin'in ABD hava ve deniz kuvvetlerine karşı bir savunma stratejisi oluşturduklarını biliyorlar ve Çin'in ofansif saldırılarını siber alanda ve uzayda gerçekleştireceğini hesaplıyorlar. ABD bu sebeple kara piyade güçlerini “okyanusta savaşabilecek hale getiriyor.” Tatbikatlardan elde edilen sonuçlara göre olası bir çatışma anında cangıl coğrafyasında “en iyi saklanabilen” ve “sürpriz saldırı gerçekleştirebilen” güç kara piyadeleri durumunda.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel