AB'de Türkiye krizi, Alman desteğine Rumlar karşı

Avrupa Birliği Türkiye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs Almanya Doğu Akdeniz yunanistan Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri
AB'de Türkiye krizi, Alman desteğine Rumlar karşı

Yakında gerçekleşecek olan Avrupa Birliği Zirvesi'nde Türkiye'ye verilecek mesajlara ilişkin Almanya ve Rumlar arasında politik bir savaş yaşandığı ortaya çıktı. Rumlar pozitif mesaj verilmemesinde ısrarcı ancak Almanya en az dört maddelik olumlu ifadenin olması için büyük bir çaba içerisinde.

Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen ve merkezi AB kurumlarının da olduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan EURACTIV haber sitesi yakında gerçekleşecek olan AB Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde 'Türkiye' savaşı yaşandığını ortaya koydu. Almanya ve Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin bildirgeye en az dört olumlu madde eklemek istiyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) ise buna karşı çıkıp 'Kıbrıs'ta tek uluslu federal yapı' ifadesinin eklenmesini istiyor. Ancak AB üyesi ülkelerin diplomatları artık bu söylemi gerçekçi bulmuyor.

AB'de Türkiye krizi, Alman desteğine Rumlar karşı - Resim : 1
Almanya, AB Zirvesi sonuç bildirgesinde Türkiye'ye geniş yer ayrılmasını ve bildirgeye en az 4 maddelik olumlu mesaj eklenmesini istiyor.

ALMANYA MESAJ İSTİYOR

AB diplomatları ve Almanya hükümeti diplomatlarından alınan bilgilere göre Berlin, AB Zirvesi sonuç bildirgesinde Türkiye'ye geniş yer ayrılmasını ve bildirgeye en az 4 maddelik olumlu mesaj eklenmesini istiyor. Alman diplomatlar “Almanya, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğini düşündüğü için bu yönde ciddi bir çalışma içinde” ifadelerini kullanmaktalar.

RUMLAR TAŞ KOYUYOR

AB diplomatlarının verdiği kulis bilgilerine göre GKRK diplomatları sonuç bildirgesinde Türkiye lehine olacak herhangi bir ifadeye şiddetle karşı çıkıyor. GKRK diplomatlarının bu yönde AB'de ikna ve lobi çalışmaları da yaptığı ifade edilirken GKRK 'müzakere' ısrarında bulunuyor. Elde edilen bilgilere göre GKRK diplomatları 2023 yılındaki sonuç bildirgesinin müzakere edilmeden yayınlandığını, 2024 yılı raporunda Türkiye'ye verilecek mesajlar için “mutlaka etraflıca tartışılması gerektiğini” dile getiriyorlar. Alman diplomatlar ise Ege ve Doğu Akdeniz'deki Türkiye ile Yunanistan-GKRK arasında yaşanan uzun süreli gerilimin ardından müzakerelerden bir sonuç çıkacağına inanmıyorlar.

AK'DEN TÜRKİYE DESTEĞİ

Ancak Avrupa Birliği Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel başta Rusya-Ukrayna Savaşı olmak üzere birliğin gündeminin çok yoğun olduğunu ve Türkiye konusunda bir tartışma gerçekleştirmeye zaman olmadığını ifade ediyor. Michel'in de Türkiye'ye yönelik olumlu mesajlar vermek istediği Brüksel kulislerden yansıyan bilgiler arasına. Michel'in rapora “AB liderleriyle Türkiye arasında yeni bir sürecin başlatılması” şeklinde bir maddeyi de bildirgeye eklemek istediği ifade edilmekte.

AB'de Türkiye krizi, Alman desteğine Rumlar karşı - Resim : 2
Avrupa Birliği Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel'in de Türkiye'ye yönelik olumlu mesajlar vermek istediği Brüksel kulislerden yansıyan bilgiler arasına.

YUNANİSTAN MUHALİF OLMADI

Alman diplomatlara göre “Türkiye geçtiğimiz aylar boyunca Ege ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a yönelik olumlu adımlar attı ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına ilişkin çerçeve de oluşturdu.” Raporda Türkiye'nin Hamas'a yönelik tutumunun ise eleştirilmesi bekleniyor. Kulislerdeki bilgilere göre rapor için görüşleri alınan Yunan diplomatlar da Türkiye'ye olumlu mesajlar verilmesini istiyorlar.

RUMLARIN TEZİ KARŞILIK BULMUYOR

Kulis bilgilerine göre GKRK'nın sonuç bildirgesine “Kıbrıs sorununun” eklenmesine yönelik lobisinin ise çoğu üye ülke tarafından olumsuz karşılandığı ifade edilmekte. Karşı çıkılan madde ise Rum Kesimi'nin “tek uluslu federal devlet” söylemini ısrarla sürdürmesi. Alman diplomatlara göre bu söylem Kıbrıs sorununa gerçekçi bir çözüm sağlamıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel