ABD’den İran’a önlem! 2 dev donanma grubu gönderiyor

İsmail Haniye ABD Pentagon İran İsrail Hamas Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Orta Doğu Askeri teknoloji Husiler Suriye Web Özel
ABD’den İran’a önlem!  2 dev donanma grubu gönderiyor

Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından İran intikam alınacağı açıklaması yaparken ABD’de olası bir savaşta İsrail’i korumak için bölgeye ek donanma gönderme kararı aldı. Gönderilen birimler içinde iki büyük uçak gemisi, 7 destroyer ve iki bombardıman uçağı da bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi sonrası İran ve müttefiklerinin İsrail’e düzenleyebilecekleri olası bir saldırıya karşı Orta Doğu’ya ek savaş araçları gönderileceğini açıkladı. ABD’nin bölgeye savaş gemileri ve uçakları konuşlandıracağı ifade edilirken; İran Devrim Muhafızları ise Tahran’ın “uygun bir zamanda, yerde ve şekilde sert bir intikam alacağını” açıkladı. Küresel savunma medyasına göre ABD bölgeye iki büyük savaş gemisi saldırı grubu, 6 balistik füze kapasiteli destroyer, kruvazörler, savaş uçakları ve iki bombardıman uçağı yönlendirmiş durumda.

ABD’den İran’a önlem!  2 dev donanma grubu gönderiyor - Resim : 1
ABD, İran ile olası bir çatışma ve İsrail'i koruma amaçlı olarak bölgeye iki büyük savaş gemisi saldırı grubu gönderiyor.

2 UÇAK GEMİSİ YOLDA

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından İran’dan intikam yeminleri yükselirken bölgedeki gerginliğin sıcak savaşa dönüşme riski de artıyor. ABD ise olası bir İran saldırısı karşısında İsrail’i korumak amacıyla bölgeye çok sayıda ek deniz gücü gönderiyor. ABD’nin göndereceği ek deniz gücü içinde iki savaş gemisi saldırı grubu, balistik füze savunma yeteneğine sahip kruvazörler, hava savunma sistemine sahip destroyerler, ek balistik füze savunma sistemleri ve iki bombardıman uçağı bulunuyor.

SURİYE’YE EK BİRLİKLER

Uluslararası savunma medyasındaki bilgilere göre ABD ayrıca İran destekli silahlı milis örgütlerin Kuzeydoğu Suriye’de güçlendirilmesi olasılığına karşı da önlem almaya başladı. Bölgede güçlü bir askeri varlığı olan ABD de büyük bir hızla kendi askeri üslerini ek askerler, zırhlı askeri araçlar, tanklar ve hava gücüyle güçlendirmeye devam ediyor. ABD askeri personeli, araçları ve mühimmatlarının bir kısmı askeri kargo uçaklarıyla bir kısmı ise Irak’tan karayolu ile bölgedeki askeri üslere ulaşırken Birleşik Devletler'in bölgedeki üslerine ek 15 Apache savaş helikopteri gönderdiği de iddia edilmekte.

F-15’LER YÖNLENDİRİLDİ

ABD merkezli savunma basınına göre ABD’nin Kuzey Carolina Eyaleti’ndeki Seymour Johnson Hava Üssü’nden çok sayıda F-15 savaş uçağı ve ABD’nin İngiltere’deki RAF Lakenheath Hava Üssü’nden de savaş uçakları Orta Doğu’ya yönlendirildi. Savaş uçaklarının İran’ın olası füze saldırılarına karşı konuşlandırıldığı bilgisi paylaşılmakta.

4 BİN DENİZ PİYADESİ 

Pentagon kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ABD hali hazırda Umman Körfezi’nde bulunan Theodore Roosevelt Savaş Gemisi Saldırı Grubu (TRASG) ve 4 binden fazla deniz piyadesini taşıyan üç savaş gemisinden oluşan Wasp Amfibik Savaş Hazırlık Grubu’nu (ARG) İsrail kıyılarına yönlendirmiş durumda. Güdümlü balistik füze taşıyan, üstün hava savunma sistemine sahip olan ve Basra Körfezi’nde Husilere karşı misyonda bulunan 6 Arleigh Burke sınıfı destroyer de İsrail kıyılarına yönlendirildi. Destroyerlerin, olası İran hava saldırılarına karşı mücadele etmesi bekleniyor. TRASG grubunda, F/A 18 ve EA-18G savaş uçağı filosu da bulunmakta.

ABD’den İran’a önlem!  2 dev donanma grubu gönderiyor - Resim : 2
ABD'nin İran'la olası bir savaşa karşı bölgede iki adet dünyanın en güçlü bombardıman uçaklarından B1-B Lancer konuşlandırdığı da biliniyor.

HUSİLERE SALDIRDI

ABD’nin rotasını İsrail’e çevirdiği bir başka deniz gücü ise USS Dwight D. Eisenhower Savaş Gemisi Saldırı Grubu. (IKECSG) Söz konusu savaş gemisindeki savaş uçakları, İHA ve SİHA’lar ile savaş helikopterlerinin son 9 ay içerisinde Yemen’de İran destekli Husilere karşı 155 füzeli saldırı gerçekleştirildiği ifade edilirken, 60 havadan havaya füze saldırısı düzenlediği de vurgulanıyor. 

JETLER BEKLİYOR

Öte yandan ABD’nin tam konumu bilinmemekle birlikte bölgede iki adet dünyanın en gelişmiş bombardıman uçaklarından B1-B Lancer’ı konuşlandırdığı da gelen bilgiler arasında. Kaynaklar; İran'ın harekete geçirdiği balistik füze bataryalarına karşı bombardıman uçaklarının hazır bekletildiği bilgisini paylaşıyorlar. Pentagon kaynakları ise ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Al-Dafrah ve Suudi Arabistan’daki Prince Sultan Hava üslerinden de gerekli durumda destek alabileceğini ifade ediyorlar.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel