300 milyonun iradesi Karabağ sandığında

Azerbaycan seçimleri Türkiye Asya Ekonomi haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Bakü Azerbaycan TSK Türk lirası
300 milyonun iradesi Karabağ sandığında

30 yıllık işgalden kurtulan Karabağ'da ilk kez sandık kuruldu. Vatanlarına dönen Azerbaycanlıların milli iradesi sandıklara yansıyor. Seçimde yaklaşık 20 bin kişi oy kullanıyor ancak 300 milyonluk Türk dünyasının kalbi de demokrasi şöleninin yaşandığı Karabağ'da atıyor.

Azerbaycan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına giderken dünyanın gözü 30 yıllık işgalin ardından anavatan topraklarına katılan Karabağ'da. Ermeni işgalinin son bulmasıyla birlikte yurtlarına dönen yaklaşık 20 bin Azerbaycanlı, ilk kez Karabağ ve Zengezur'da kurulan sandıklarda oy kullanarak tarihe geçiyor. Azerbaycan Seçim Komisyonu, kamu görevlilerinin ve bölgedeki askerlerin de aynı sandıklarda oy kullandığını açıkladı. Karabağ Zaferi üçüncü yılında; Asya'dan Balkanlara uzanan Türk coğrafyasında sevinç kaynağı olurken, yaklaşık 300 milyonluk Türk dünyası Karabağ'da yapılan ilk seçimi de ilgiyle izliyor.

300 milyonun iradesi Karabağ sandığında - Resim : 1
Karabağ Zaferi sayesinde Türk dünyası ilk kez karadan birbirine bağlanıyor. 

KARABAĞ'DA TÜRK YÜZYILI

Azerbaycan seçimleri Karabağ Zaferi'yle birlikte bölgenin yeniden şekillenmesi açısından büyük önem taşıyor. Yerlerinden edilen Karabağlı Türklerin topraklarına geri dönüşü devam ediyor. 3 yıl içinde 140 bin kişinin dönmesinin planlandığı Karabağ, Türk dünyasının gelecek hedeflerinde önemli bir konumda bulunuyor. “Akıllı köy” ve “modern kent” projeleriyle imarı süren Karabağ'da yapılan çalışmalar “Büyük Dönüş” projesi olarak adlandırılıyor.

TÜRK KÜLTÜR BAŞKENTİ

Azerbaycanlılar, ilk etapta Laçın ve Fuzuli kentleri ile üç köye geri dönüşü başlatmıştı. Başta Türkiye olmak üzere bütün Türk dünyası Karabağ'ın yeniden imarı ve inşası için Azerbaycan'la birlikte çalışıyor. Nitekim zaferin ardından atılan ilk adım da Şuşa'nın “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilmesi oldu. Türk dünyasının Karabağ için başlattığı seferberlikte Türk şirketleri yol ve altyapı ile pek çok inşaat projesinde görevler üstlendi. Özbekistan, Fuzuli şehrinde okul inşa ederken, Kazakistan da bir eğitim merkezi kuruyor.

300 milyonun iradesi Karabağ sandığında - Resim : 2
Azerbaycan'da seçmenler Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti. 

2040 TÜRK DÜNYASI VİZYONU

Karabağ Zaferi, Türk dünyasını oluşturan ülkeleri yakınlaştıran bir atmosfer ortaya çıkarmıştı. Şimdi ise ilk kez yapılan seçimlerin ardından Türk dünyasının bölgedeki ortak adımlarının hızlanacağı belirtiliyor. Kısa bir süre önce ilan edilen “Türk Dünyası 2040” vizyon belgesinde sözü edilen hedeflere yer verilmişti. Karabağ Zaferi'nin moral üstünlüğü Asya'da enerjiden lojistiğe, ulaşımdan alt yapıya pek çok alanda daha kapsamlı işbirliklerini beraberinde getirdi. Azerbaycan'ın jeopolitik konumunu güçlendiren işbirliği, Karabağ üzerinden Zengezur ve Nahçıvan'ı Avrasya'nın merkezi haline getirdi.

ARTARAK DEVAM EDECEK

Bu açıdan Karabağ'da kurulan seçim sandıkları yalnızca 20 bin Azerbaycanlı için değil 300 milyonluk Türk dünyası için büyük bir önem taşıyor. Seçimin ardından Türk dünyasının ortak adımlarının artarak devam etmesi bekleniyor. Son dönemde Türkmenistan, Azerbaycan ile Trans-Hazar Gaz Boru Hattı'nın TANAP ile entegre edilmesi üzerinde çalışıyor. Kırgızistan-Azerbaycan ilişkileri ise stratejik ortaklık düzeyine taşınıyor.

300 milyonun iradesi Karabağ sandığında - Resim : 3
Karabağ Zaferi ile birlikte 140 bin kişinin bölgeye geri dönmesi planlanıyor. 

ZENGEZUR'DA ORTAK GELECEK

Yapımı devam eden Zengezur Koridoru, Nahçıvan Özerk Bölgesi ve Azerbaycan arasında kara bağlantısı sağlarken Avrupa-Asya arasında etkili bir ticaret yolu olmaya aday. Zengezur'la birlikte Türk Devletleri Teşkilatı'na üye olan devletler, Batı’yla entegrasyon açısından önemli bir fırsat yakalıyor. Bu anlamda Zengezur Koridoru, Türk dünyasını birleştiren bir köprü haline geliyor. Koridor projeleriyle lojistik alanında bir merkez olmaya hazırlanan bölge "yeşil enerji" bölgesi olarak da planlanıyor. Kelbecer ve Laçın'da rüzgar enerjisi, Zengilan ve Cebrayıl'da ise güneş enerjisi santralları inşa ediliyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel