109 yıllık yalan, Türkiye'ye karşı evrak çarpıtması

Türkiye Osmanlı Ermenistan Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Dünya haberleri İstanbul Ankara Erzurum İkinci Abdülhamit Almanya Yalancı son dakika haber
109 yıllık yalan, Türkiye'ye karşı evrak çarpıtması

Diaspora ve soykırım yalanını savunanlar her defasında dönemin İçişleri Bakanı Talat Paşa'nın Ankara Valiliği'ne gönderdiği telgrafa atıf yapıyor. Ancak belgeler Türkiye karşıtlarını yalanlarken, tarihçiler ise Talat Paşa'ya ait evrak ve belgelerin çarptırılarak servis edildiğini söylüyor.

Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak isteyenlerin, Ermeni soykırım yalanına ilişkin ortaya attıkları iddiaların başında Talat Paşa'ya ait evraklar geliyor. Türkiye karşıtı tezleri savunan isimlerin başında ise Alman sosyolog Taner Akçam başı çekiyor. Akçam, sözde soykırıma kanıt olarak 29 Ağustos 1915 tarihinde İçişleri Bakanı Talat Paşa'nın Ankara Valiliği'ne gönderdiği telgrafa atıf yapıyor. Tarihçiler ise söz konusu telgrafın, tehcirin ölçülülük ve düzenlilik içerisinde olması gerektiğine yönelik bilgiler içerdiğini söylüyor. Söz konusu telgrafta aynı zamanda tehcir edilenlere yönelik olası saldırılardan ilgili memurların sorumlu tutulup, yargılanacağı da vurgulanıyor. 

109 yıllık yalan, Türkiye'ye karşı evrak çarpıtması - Resim : 1
Anadolu köylerinde el ve ayakları bağlanarak katledilen Müslümanlar, batı kamuoyu tarafından görmezden geliniyor. 

İFADE NET DEĞİL

Her 24 Nisan ve devamında ortaya atılan 'Talat Paşa’ya ait evraklara ilişkin 'haberglobal.com.tr'ye konuşan Tarihçi Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca ise kayıtların doğru yorumlanması gerektiğini söylerken, "Talat Paşa'nın evrakında bahsedilen 924 bin kişinin tehcire mi tabi tutulduğu, yoksa bu kişilerin tehcire tabi tutulmasının mı planlandığı belirtilmiyor" dedi. 

ÇARPITILAN RAKAMLAR

Prof. Dr. Karaca, 1914 yılı Osmanlı kayıtlarına göre Ermeniler'in toplam nüfusunun 1 milyon 200 bin civarında olduğuna değinirken, şunları söyledi: "Nüfus verileri değerlendirildiğinde 1914 yılında Osmanlı Devleti’nde en fazla 1 milyon 500 bin Ermeni yaşadığı anlaşılıyor. Kaldı ki, 1 milyon 200 bin kişinin öldürüldüğünü iddia etmek geriye neredeyse hiç Ermeni kalmaması demek. Tehcir de Ermeni kayıpları var ancak bu sayı 200 bin civarında."

BÜYÜK TUTARSIZLIK

Çoğu insanın salgın hastalık ve yaşam şartlarından hayatını kaybettiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karaca, "Kafilelere saldırarak Ermenileri öldüren 2 binden fazla suçlu idam dahil olmak üzere çeşitli cezalara çarptırıldı. Ermeni ayaklanmalarının başladığı 1890 yılı 1896 yılı arasında 25 bin Türk öldürüldü. Bu dönemde isyan eden Ermeniler de hayatlarını kaybetti. Ancak ortaya atılan rakamlar o kadar tutarsız ki; Örneğin Nalbandian, 50 bin ile 300 bin Ermeni'nin öldüğünü iddia ediyor. Aradaki yanılma payı 250 bin kişi olması iddiayı çürütüyor. Pastırmacıyan, 100 ile 110 bin sayısını veriyor. Bliss, 35 bin kişinin öldüğünü iddia ediyor" bilgisini paylaştı. 

VAN'DA KATLİAM 

Öte yandan 1.Dünya Savaşı sırasında Ermeni çetelerinin korumasız ve masum Türk halkına yönelik kıyımları Alman Dışişleri Bakanlığı Siyasi Arşiv belgelerinde yer alıyor. 18 Mayıs 1915’te Erzurum Konsolosluğu’ndan ulaşan haberleri Alman Dışişleri Bakanlığı’na ileten Büyükelçi Hans von Wangenheim; Van’ın Ruslar tarafından işgal edildiğini, Ruslarla işbirliği yapan Ermeniler'in Müslümanları katlettiklerini, 80 bin Müslüman’ın Bitlis’e doğru kaçtığını dile getiriyor. 

109 yıllık yalan, Türkiye'ye karşı evrak çarpıtması - Resim : 2
Ermeni çeteler, Anadolu'da 500 binden fazla Müslüman Türk'ü katlederken, Van, Erzurum, Muş gibi yerlerde ise toplu katliamlara giriştiler.

10 BİN CİNAYET 

Büyükelçi Bernstorff, İstanbul’dan Alman Dışişleri Bakanlığına; Ermeni mezalimi yüzünden Erivan, Iğdır ve Nahcivan’dan Bayezid’e göç eden Müslümanların sayısının 10 bine ulaştığını da aktarıyor. İstanbul’daki Büyükelçi Johann Heinrich von Bernstroff, 2 Şubat’ta Alman Dışişleri Bakanlığına gönderdiği yazıda ise Ermeni çetelerinin Erzurum, Erzincan, Trabzon ve çevresinde Türklere mezalim yaptıklarını ifade ediyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel