Deprem felaketinde 5. hafta neler oldu? Yeni şehirler, Japonya ve Messi

Deprem Web Özel 2023 Seçimleri
Deprem felaketinde 5. hafta neler oldu? Yeni şehirler, Japonya ve Messi

Türkiye'yi derinden etkileyen deprem felaketinin üzerinden tam 5 hafta geçti. Enkazlar kaldırılmaya ve yaralar sarılmaya çalışılırken, Türkiye seçim atmosferine doğru gidiyor. Peki, bu hafta neler yaşandı?

Deprem felaketi grafiklere, haritalara nasıl yansıdı?

Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye'yi yasa boğdu. Acının üzerinden bir ay geçti. Bir ay boyunca Türkiye haritalar üzerinden fay hatlarını takip etti. Uzmanların açıklamalarına odaklandı.

Türkiye'de ne kadar nadir hastalık var? Bunlar nasıl tespit edilebiliyor?

Bazen tespit edilmesi uzun yıllar alabilen nadir hastalıklar son derece riskli olabiliyor. 2 bin kişide bir görülen bu tip rahatsızlıkların kontrol altına alınması için titiz bir çalışma gerekiyor.

 ABD, Pasifik'te olası bir çatışmaya nasıl hazırlanıyor?

Çin ile gerginliği üst seviyeye taşıyan Amerika Birleşik Devletleri, Pasifik'te olası bir çatışmaya milyar dolarlar harcayarak hazırlanıyor. Askerlere avlanma ve okyanus suyunu arıtma eğitimi dahi verilmekte.

5 soru 5 cevap | Mutabakat metnindeki 12. madde ne anlama geliyor?

İmamoğlu ve Yavaş'a Cumhurbaşkanlığı yardımcılıkları öngören 12. madde, 6'lı masada kabul edildi. Eğer Millet İttifakı seçimi kazanırsa bu isimler hemen değil 'uygun görülen zamanda' bu koltuklara oturacak. Peki mevcut görevleri ne olacak? Bu madde nasıl kabul edildi? Başkanlar ne diyor?

'İnternetten alışveriş yaptım ama...' | Satışlar neden iptal olabiliyor?

İnternetten satış yapan bazı platformlarda, son zamanlarda sıkça 'yanlış fiyat' gerekçesiyle sipariş iptallerine rastlanılıyor. Tüketici avukatları artan müşteri şikayetleri üzerine bu iptallerin sebeplerini anlattı. Peki, satış iptali ile karşılaşan tüketiciler nasıl itiraz edebilir?

Japonya uzay yarışında nerede? Hep ABD ve Rusya deniyor ama...

Uzay çalışmalarındaki geçmişi ile göz dolduran Japonya, 386 milyar dolarlık uydu pazarında geliştirdiği roketlerle piyasadan iyi bir pay kapmak istiyor. Son roketi fırlatmadan 19 dakika sonra kontrollü bir şekilde düşürülen Japonya, birçok başarılı uzay göreviyle de biliniyor.

Depremin vurduğu şehirler nereye taşınacak? | 'Eski Maraş, yeni Maraş olacak'

Deprem bölgelerinde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, yeni şehirlerin nereye inşa edileceği de konuşuluyor. Bilim insanları, kurulacak şehirlerde dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor. Peki, yıkımdan etkilenen vatandaşlar daha güvenli alanlara, nasıl ve hangi yöntemler ile taşınabilir?

8 Mart'ın unutulan ismi... | Gazeteler çıkardı, grevler organize etti

8 Mart'ın tarihinin New York'ta bir fabrikada çıkan yangın olduğu bilinir. Ancak ABD'de kadın işçi hakları mücadelesi yangının öncesinde başladı. Göçmen işçilerden Theresa Malkiel, bu harekete liderlik ederek, hareketi ulusal çapta yaydı. Malkiel'in ismi bugün çok az kaynakta karşımıza çıkıyor.

İşgaliye bedeli ödeniyor ama... Peki e-skuter her yere bırakılabilir mi?

Büyükşehirlerde elektrik direkleri, dükkan önleri, apartman parmaklıklarına bağlanan e-skuterler zaten dar olan kaldırımları iyice yürünmez hale getirebiliyor. Bu firmaların cihazlarını koymak için belediyelere işgal parası ödüyor olmaları cihazların her yere park edilebileceği anlamına gelir mi?

Türkiye'de kadınlar iş hayatına ne kadar katılıyor? Doğu Karadeniz illeri birinci...

Türkiye nüfusunun yarısını kadınlar oluşturduğu halde kadın istihdamı erkeklere göre oldukça düşük. Peki bunun nedeni ne? Türkiye'de kadının iş gücüne katılımı ne zaman başladı? Hangi illerde kadın istihdamı en yüksek seviyede?

İsrail idamı tartışıyor | Hangi ülkeler ölüm cezası uyguluyor?

İsrail'de Netenyahu'nun liderlik ettiği koalisyonun desteklediği yargı reformları arasında idam cezasının yasalaşması da var. Türkiye idam cezasını 2004'te kaldırdı ancak günümüzde hala idam cezası uygulayan ülkelerin sayısı hiç de az değil. Peki bu ülkelerin sayısı neden azalmıyor?

Altın hisse hangi durumlarda kullanılıyor? Bir sigorta gibi...

Bazen devletler stratejik amaçlar ile özel sektör şirketlerinden hisse satın alabiliyor. Bu pay bazen yüzde 1 oluyor ve ismine 'altın hisse' deniyor. Bu pay satışı Çin'de son zamanlarda gündemde. İngiltere de altın hisseye oldukça aşina.

Dünya 'fatphobia' kavramını konuşuyor | Neden bazıları kilolu insanlara karşı ayrımcı?

İnsanlık tarihi boyunca her dönem farklı güzellik ve kilo algıları popüler oldu. Her çağın kendine ait kalıplaşmış güzellik algısı mevcut. Peki, günümüzde neden kilolulara karşı tepki bu kadar yüksek ve 'fatphobia' gibi önyargılar artıyor? Kilolular ne tür baskılarla karşılaşıyor?

Kayseri neden peş peşe sallanıyor? | 'Küçük faylar gerilme nedeniyle kırılmaya başladı'

Kayseri'de son günlerde peş peşe depremler meydana gelirken bugün 4.8 büyüklüğünde bir sarsıntı daha oldu. Peki Kayseri'de art arda yaşanan depremlerin anlamı ne? Bu sarsıntılar Kahramanmaraş'ın artçıları mı yoksa bağımsız depremler mi?

Paris'te tamam mı, devam mı? | Lionel Messi'yi bundan sonra ne bekliyor?

Messi ile iki sezon geçiren PSG bu iki sezonda da Şampiyonlar Ligi'nde Son 16'yı geçemedi. Sebep Arjantinli süperstar mı? Dünya şampiyonu, Paris ile 'tamam' der mi?

4 Soru-4 Cevap: Kayıp Malezya uçağına dair bildiklerimiz ve hala bilmediklerimiz?

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH370 sefer sayılı Malezya uçağının kaybolmasının üzerinden 9 yıl geçti. MH370'in kaybına dair sır perdesi hala aralanamıyor çünkü uçağın enkazı ve kara kutusu hala bulunamadı. Bu durum da olayla ilgili komplo teorilerinin her geçen gün artmasına neden oluyor.

Çok yazık oldu

Fenerbahçe maça öyle bir başladı ki “Biz bu turu Kadıköy’e bile bırakmayız” demeye başladık içimizden.

Rafael Benitez için yeni durak neresi?

İspanyol futbolunun marka isimlerinden Rafael Benitez bir yılı aşkın süredir işsiz. Kimseyi yedek bırakmaktan çekinmeyen bu elit teknik adamın telefonları sık sık çalıyor ama beklediği teklif için değil...

 Plağa olan ilgi neden artıyor? '1987'den beri ilk defa...'

Sevilen sanatçıları dinlemek için dijital müzik platformları kullanılırken hala plak ve CD gibi fiziki kopyalar da satılmakta. ABD'de bu formatın satışları 2022'de CD'yi geçti. Türkiye'deki mağazalar da plak formatına ilginin her geçen gün arttığını söylüyor.

Kaynak: Web Özel

deprem Web Özel seçim