Rafael Benitez için yeni durak neresi?

Liverpool UEFA Şampiyonlar Ligi
Rafael Benitez için yeni durak neresi?
Benitez bir Premier Lig ekibinden telefon bekliyor. Fotoğraf: Reuters

İspanyol futbolunun marka isimlerinden Rafael Benitez bir yılı aşkın süredir işsiz. Kimseyi yedek bırakmaktan çekinmeyen bu elit teknik adamın telefonları sık sık çalıyor ama beklediği teklif için değil...

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali iki kıtanın birleştiği kadim kent İstanbul’da düzenlenecek. Şehir, bu finale daha önce bir kez ev sahipliği yaptı, belki de en unutulmazına… Bir tarafta, Kaka’lı, Shevchenko’lu Milan, diğer tarafta ise Gerrard’lı, Milan Baros’lu Liverpool. Futbol severler için normal süresi 3-3’lük biten maçtaki pek çok pozisyon hafızalarda hala taze. Bu maç pek çok kişiye futbolun sadece futbol olmadığını bir kez daha göstermişti.

O dönem Liverpool’un başında olan İspanyol teknik adam Rafael Benitez, şimdiki Liverpool gibi şampiyonluğu zorlayan bir takımı hiç idare etmedi. Ancak bu Liverpool çok iyi bir Şampiyonlar Ligi takımıydı.

Benitez Liverpool ile iki Şampiyonlar Ligi finaline çıktı, ekol sayılabilecek bir takım yarattı ancak daha sonra bu sahneyi tekrar göremedi. Ocak 2022’de Everton’ın başından ayrıldığı günden bu yana bir takım yönetmiyor. Geçen günlerde Sky Sports’a verdiği bir röportajda “Bir projeye ihtiyacınız olur, ben ne istemediğimi biliyorum” demekte. Benitez kariyerini Avrupa dışında sürdürme isteği olmadığını da aktarıyor.

Rafael Benitez için yeni durak neresi? - Resim : 1
Rafael Benitez, kısa bir süre Real Madrid'i yönetti. Fotoğraf: Shutterstock

'ESKİSİNE GÖRE DAHA İYİYİM'

Benitez eskisine göre daha iyi bir teknik adam olduğunu düşünüyor ve ara sıra oyuna dönme isteğini yineliyor. Son bir yıldır telefonunu sessize almış, somut olarak 20 teklif aldığını, bunlardan birinin de Meksika Milli Takımı olduğunu belirtiyor. Ancak ilk tercihi Premier Lig. Bu yıl Premier Lig takımlarında yine hocalar çok tartışıldı, Graham Potter’ın Chelsea’de daha ne kadar devam edeceği bilinmiyor. Ancak Benitez’in ismi bu ekiplerle gündeme gelmedi. En somut birliktelik ihtimali Notthingham Forest ile olandı, o da gerçekleşmedi.

Aslında kötü giden her takım için ismi bir ihtimal olabilir. The Athletic yazarı Nick Miller’a göre; Bournemouth’un savunma problemini giderebilir, Southampton’ı daha diri bir takım yapabilir, Leeds’deki kadro sorunlarını çözebilir. Peki neden olmuyor?

Premier Lig’de takımlar genellikle bir teknik direktör ve güçlü bir sportif direktör ile işlerini hallediyor. Sportif direktör, transferlerde ve harcamalarda büyük ölçüde söz sahibi. Benitez’in şöhretine göre, 62 yaşındaki İspanyol çalıştırıcı bazı kararlarda fazla söz sahibi olmak istemekte. Kimileri ise oyununun göze pek hoş gelmemesinden şikayetçi.

Benitez’in apoletleri yadırganamaz, Liverpool ile Şampiyonlar Ligi, Chelsea ile Avrupa Ligi, Valencia ile İspanya Ligi şampiyonlukları yaşadı. 2014 yılında İtalya’da şansını denerken Napoli’ye İtalya Kupası’nı kazandırdı. Inter ile FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nı kaldırdı.

Rafael Benitez için yeni durak neresi? - Resim : 3
Benitez 2005 finalinde İstanbul’da mutlu sonra ulaşmıştı. Fotoğraf: Reuters

SİSTEMİ 4-2-3-1

Ağırlıklı olarak 4-2-3-1 formasyonunu tercih ettiği biliniyor. Bir takımda ortalama 1.9 yıl görev yapıyor. Futbola Real Madrid’in altyapısında başlayan Benitez, sadece sekiz sene profesyonel futbol oynadıktan sonra Real Madrid U17 takımının başına geçti. Yaşadığı sakatlıklardan dolayı, 26 yaşında futbol oynamayı bıraktı.

2019-2021 yılları arasında Çin’in Dailan Professional takımını çalıştıran deneyimli teknik adam 2004-2010 arası Liverpool’da görev yaparken, teknik adamlık kariyerinin en uzun dönemi bu oldu. Benitez, evladı olduğu Real Madrid’in başında da bir sezon görev yaptı.

Premier Lig’de görev yaptığı süre içerisinde diğer menajerler ile zaman zaman ilişkileri gerildi. Bazı maçlardan sonra Mourinho’nun elini sıkmadı örneğin. Zaman zaman onunu başarısını Abramoviç’in parasına bağladı. Sık sık, Alex Ferguson’ın İngiltere Futbol Federasyonu tarafından korunduğunu ima etti, hatta bazen açık şekilde de dile getirdi.

Oyuncularına göre kimseyi yedek bırakmaktan çekinen biri değil. Şampiyonlar Ligi’ni kazandıktan sonraki dört sezonda Jamie Carragher ve Steven Gerrard dışındaki bütün 11’i değiştirdi. Penaltıların yıldızı Dudek’i de yedek bırakmaktan imtina etmedi. İki kız babası olan İspanyol teknik adam İngilizce, Fransızca ve İtalyancayı akıcı konuşabiliyor. Bundan sonraki durağının neresi olacağı merak ediliyor…

Kaynaklar: Athletic, BBC Sports, Transfermarkt

UEFA Şampiyonlar Ligi Liverpool