5 soru 5 cevap | Mutabakat metnindeki 12. madde ne anlama geliyor?

Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu Meral Akşener Ekrem İmamoğlu Mansur Yavaş 2023 Seçimleri Altılı Masa
5 soru 5 cevap | Mutabakat metnindeki 12. madde ne anlama geliyor?
12. madde Kılıçdaroğlu ve Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmasını öngörüyor. Fotoğraf: AA

İmamoğlu ve Yavaş'a Cumhurbaşkanlığı yardımcılıkları öngören 12. madde, 6'lı masada kabul edildi. Eğer Millet İttifakı seçimi kazanırsa bu isimler hemen değil 'uygun görülen zamanda' bu koltuklara oturacak. Peki mevcut görevleri ne olacak? Bu madde nasıl kabul edildi? Başkanlar ne diyor?

Türkiye’nin merakla beklediği 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı belli oldu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olmaya adaylığını koydu. Geçen Cuma dağılan masaya İYİ Parti lideri Meral Akşener geri döndü. 6’lı masa her buluşmasında olduğu gibi bu buluşma sonrasında da bir bildirge yayınladı. Bu kez bildirgenin ismi Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci'nin Yol Haritası oldu. Burada toplam 12 madde üzerinde uzlaşıldı. 

1) 12. MADDE NE?

12. madde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş için oluşturulan özel bir madde. İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını veto etmiş ve bu iki isimden birinin yarışması gerektiğini söylemişti.

Eklenen madde ile seçimden sonra ‘Cumhurbaşkanı’nın karar verdiği sürede’ ve ‘sınırlı yetkiler’ ile İBB ve ABB başkanlarının Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması gerektiğine karar verildi. 12. maddenin tamamında şu ifadeler yer alıyor: İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

2) CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI'NIN NE GİBİ GÖREVLERİ VAR?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türk siyasetinde yeni bir makam. 21 Ocak 2017 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair 6771 sayılı kanunun 106. maddesine göre Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabiliyor. Cumhurbaşkanlığı koltuğunun bir nedenle boşalması durumunda yardımcı bu makama vekalet ediyor. Cumhurbaşkanı yurt dışında olduğu zaman da Cumhurbaşkanı yardımcısı yerine vekalet etmekte.

3) MEVCUT GÖREVLERİNE DEVAM EDEBİLİRLER Mİ?

İmamoğlu ve Yavaş halihazırda Türkiye’nin iki büyük kentini yönetiyor. Takviminde yapılırsa 2024 yılının mart civarında tekrar seçime gidecekler. Peki Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda söz konusu isimler Belediye Başkanlığı görevine devam edebilecek mi? Bu konuda tartışmalar var. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum bunun Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünde. Uçum, "Anayasaya göre vesayet makamı ile belediye başkanlığı asla birleşemez" demekte.

Dün akşam Haber Global yayınında Başak Şengül moderatörlüğündeki Mesele programında açıklamalarda bulunan Akşam Gazetesi Yazarı Serkan Fıçıcı, İmamoğlu ve Yavaş’ın hiçbir zaman bu görevlere getirilmeyeceğini düşünüyor. Fıçıcı, “Kılıçdaroğlu bunu yapacak olsa yapardı. İstemiyor. Biraz önce 11 madde dedi, bunu saymadı bile” değerlendirmesinde bulunuyor. Dün iki belediye başkanı Akşener’i makamında ziyaret etmiş ve çıkışta yaptıkları açıklamalarda 6’lı masanın dağılmaması gerektiğini vurgulamışlardı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise Akşener’in iki başkanın da yetkili ve icracı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması konusunda ortaya bir irade koyduğunu ifade ediyor.

4) NASIL UZLAŞILDI?

İYİ Parti Lideri Akşener geçen cuma günü sert sözler ile masayı terk etmişti. Ertesi gün CHP'li belediye başkanlarının Akşener'i ziyaret edeceği bilgisi gelmiş ancak bu ziyaret daha sonra gerçekleşmişti. Dün İmamoğlu ve Yavaş, Akşener'i ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından İYİ Parti masaya geri döndü.

5) İMAMOĞLU VE YAVAŞ 12. MADDEDEN SONRA NE DEDİ?

İmamoğlu kendisini potansiyel Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapan kararın ardından hem Kılıçdaroğlu hem de Akşener ile bir fotoğraf paylaşarak şu ifadeleri kullandı: 

İmamoğlu'nun bir diğer tweet'i şu şekilde:

Mansur Yavaş ise 12. maddenin ardından sosyal medyada sırası ile şu açıklamaları yaptı:

 Yavaş'ın diğer açıklaması:

SEÇİM NE ZAMAN OLACAK?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün seçim kararını 10 Mart’ta alacağını, 14 Mayıs tarihinde de seçim olacağını vurguladı. Yani Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kampanya için yaklaşık 67 gün süreleri var.

Kaynak: Web Özel

altılı masa Kemal Kılıçdaroğlu Meral Akşener Mansur Yavaş Ekrem İmamoğlu seçimler Adaylık