Kayseri neden peş peşe sallanıyor? | 'Küçük faylar gerilme nedeniyle kırılmaya başladı'

Deprem Kayseri Kahramanmaraş Depremi Hatay Adıyaman Malatya Ankara
Kayseri neden peş peşe sallanıyor? | 'Küçük faylar gerilme nedeniyle kırılmaya başladı'
Kayseri'de son bir haftada peş peşe depremler meydana geldi. Fotoğtaf: Shutterstock

Kayseri'de son günlerde peş peşe depremler meydana gelirken bugün 4.8 büyüklüğünde bir sarsıntı daha oldu. Peki Kayseri'de art arda yaşanan depremlerin anlamı ne? Bu sarsıntılar Kahramanmaraş'ın artçıları mı yoksa bağımsız depremler mi?

6 Şubat günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 45 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve sarsıntılar 11 ilde çok büyük yıkıma yol açtı. Depremler, bu 11 şehrin civar illerinde de hissedildi. Sarsıntıların yoğun olarak hissedildiği illerden biri de 7.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Elbistan'a kuş uçuşu yaklaşık 160 kilometre uzaklıktaki Kayseri.

Kayseri son günlerde sallanmaya devam ediyor. 7 Şubat günü art arda 4.7, 4.4 ve 4.3 büyüklüğünde 3 deprem meydana gelen Kayseri, 10 Şubat günü de 4.8 büyüklüğündeki sarsıntı ile sallandı. Merkez üssü Hacılar ilçesi olan 10 Mart tarihli son deprem ise, yerin 7 kilometre altında meydana geldi. Peki Kayseri neden sallanıyor? Bu depremler Kahramanmaraş depremlerinin artçısı mı yoksa bağımsız depremler mi? Sarsıntılar devam edecek mi?

'ORTA ANADOLU'DAKİ FAYLAR KÜÇÜK FAYLAR'

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadri Erçin Kasapoğlu, Kayseri'de yaşanan depremlerin Kahramanmaraş'takilerden bağımsız depremler olduğunu dile getiriyor. Kasapoğlu, Kayseri'deki depremler için "önemsenmeyecek küçük depremler" ifadesini kullanıyor. Kayseri yakınında küçük bir fay hattı bulunduğunu söyleyen Kasapoğlu, "Orta Anadolu'daki bu faylar, küçük faylar. Bunların üreteceği depremlerin büyüklüğü en fazla 5 civarında olur. Kayseri de çevresindeki küçük faylardan etkilenen bir il konumundadır" diyor. Kasapoğlu, Ankara'dan da geçen bir fay olmadığını ama güneyindeki Haymana fayı ile doğusundaki Bala fayında oluşan sarsıntıların hissedilebileceğini de vurgu yapıyor.

Depremin, herhangi bir fay düzlemindeki bir engelin kırılması ile ortaya çıkan enerji sonucu gerçekleştiğini anımsatan Kasapoğlu, "Bu engeller bazen sık aralıklı olabiliyor" demekte. Kasapoğlu, "Biri kırılınca öbür engel de etkileniyor, böyle küçük küçük depremlerle enerji boşaltıp rahatlıyor. Bunların devamı söz konusu değil" ifadelerini kullanıyor.

Kayseri neden peş peşe sallanıyor? | 'Küçük faylar gerilme nedeniyle kırılmaya başladı' - Resim : 1
10 Mart 05.28'de Kayseri'nin Hacılar ilçesinde 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Fotoğraf: Shutterstock

'KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNDEN SONRA DEPREM ETKİNLİĞİ ARTTI' 

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise, İç Anadolu'da küçük de olsa fayların bulunduğunu söylüyor. Barış, özellikle Kahramanmaraş'taki çok büyük iki depremden sonra Türkiye'nin bir çok yerinde küçük fayların aktif hale geldiğini söylüyor. Barış, "Deprem etkinliği arttı. Bu küçük faylar gerilme nedeniyle kırılmaya başladı. Bu kırıklar yüzünden küçük ve orta büyüklükte sarsıntılar oluyor. Bugün yaşanan bu deprem de buna örnek." demekte. Barış, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Şöyle düşünün, büyük bir masaya tekme atarsanız masanın her tarafı oynar. Buna benziyor. Zaman zaman ülkelerde deprem etkinliği artar. Bu büyük depremlerle beraber bu etkinlikler de devreye girdi. Dayanıksız küçük ve orta boylu faylar kırılıyor. Bizim sürekli gördüğümüz bir olay değil, nadir bir olay. Maraş depremleri özel bir durum.

Kahramanmaraş depremlerinin yaklaşık 100 km yarıçapı mesafesinde yaşanan sarsıntılara artçı deprem dendiğini aktaran Barış, "Mesafe uzak olduğu için Kayseri'deki depremlere bağımsız deprem demek daha doğru" diyor ve ekliyor:

"Türkiye bir deprem ülkesi. Depremlerin zamanını bilmiyoruz ama yerini biliyoruz. Yarın deprem olacakmış gibi hazırlık yapmamız gerekiyor."

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de son 4.8 büyüklüğündeki depremden önce 7 Mart'ta Kayseri'de meydana gelen depremler için sosyal medya hesabında şöyle bir paylaşımda bulunmuştu: 

'KAYSERİ'DE YAPI ENVANTER ÇALIŞMASI YOK'

Peki Kayseri'de binalar ne durumda? İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi İnşaat Mühendisi Murat Yıldız, Kayseri'yle ilgili yapılmış yapı envanter çalışması olmadığını belirtiyor. "Hangi binaların riskli olduğuyla ilgili elimizde bir veri yok" diyen Yıldız, bir an önce Kayseri'deki yapı stokuyla ilgili bir envanter çalışması yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak: Haber Global TV

Kayseri deprem kahramanmaraş sarsıntı hacılar