Asrın felaketinde, üçüncü hafta neler oldu?

Web Özel
Asrın felaketinde, üçüncü hafta neler oldu?

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 3 hafta geçti. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, enkaz altından çıkartılan vatandaşlar ise, mucizelerin var olduğunu bizlere gösterdi. Yaralarımızı sarmaya çalıştığımız bu hafta neler yaşandı?

Depremzede işçi ve kiracının hakları neler? Tazminat ve OHAL hatırlatması...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde 40 bini aşkın insan yaşamını yitirirken iki haftanın sonunda depremzedelerin haklarına ilişkin soru işaretleri de gündemde kendisine yer buluyor. Depremzede çalışanlar ve depremzede kiracıların haklarının neler olduğu da gündemdeki sorular arasında...

5 soru 5 cevap: Karot testi nedir? 'Binaya zarar vermemesi için...'

Asrın felaketi Türkiye'yi yasa boğarken ülkenin dört bir yanında, özellikle de İstanbul'da vatandaşlar "Oturduğum bina sağlam mı?" sorusuna cevap arıyor. Bu noktada başvurulan yöntemler arasında en popüler yöntem ise karot testi. Peki son günlerin revaçta uygulaması karot testi nasıl yapılıyor?

'Karşı influencer' akımı nasıl doğdu? 'Tüketim çılgınlığı patlama noktasına gelince...'

Sosyal medyada karşımıza çıkan influencer'lar, tanıttıkları ve tavsiye ettikleri ürünlerle tüketim davranışlarımızı da etkiliyorlar. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise tavsiye edilen ürünlerin bazılarının fazlasıyla pahalı ya da o kadar da başarılı olmadığını göstermeye uğraşıyor. Peki kim bunlar?

İstanbul'un kıyılarındaki dolgular olası depremde nasıl etkilenir?

İstanbul'da sahil kesimlerinin olası bir depremde iç kesimlere nazaran daha kırılgan olduğu yıllardır biliniyor. Özellikle İstanbul'un Marmara Denizi kıyılarının doldurulmasıyla şehirde dolgu alanları hızla arttı. Peki bu dolgu alanları olası bir İstanbul depreminden nasıl etkilenir?

Mobilyaları sabitlemenin maliyeti ne? 'Baza başlığı bile...'

Kahramanmaraş depremlerinin ardından evlerdeki mobilyaların sabitlenmesinin önemi yine gündeme geldi. Çünkü bu önlemler ölümcül yaralar almayı engelliyor. Dolap sabitleme aparatları 30 liradan satılırken, İstanbul'da bazı firmalar bu hizmet için 450 TL'den başlayan fiyatlar talep ediyor.

Hatay sallanmaya devam ediyor! Bölgedeki enerji boşaldı mı? İmar faaliyetleri nasıl sürdürülebilir?

Türkiye büyük felaketten sonra yaralarını sarmak isterken Hatay büyük bir depremle daha sallandı. Bölgedeki sismik enerjinin boşalıp boşalmadığı hala merak edilirken, bu atmosferde imar çalışmalarına teknik olarak nasıl başlanacağı merak ediliyor.

 DNA incelemesi ve fotoğraflama... | Kayıp afetzedeler nasıl aranıyor?

Türkiye'yi sarsan depremlerin arama-kurtarma çalışmaları bazı illerde sonlandı. Arama-kurtarma çalışmalarının ardından enkazdan kurtarılan kayıp afetzedelere ulaşılması ve bazı afetzedelerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalar yürütülmekte. Bu çalışmalarda en çok DNA incelemesi öne çıkıyor.

Depremzedelerde ne çeşit yaralanmalar görülüyor? 'Göçük altından çıkan herkes...'

Asrın felaketinde can kaybı 42 bini aşarken 110 bini aşkın kişi de yaralandı. Yaralıların tedavilerine yurdun dört bir yanında devam edilirken uzmanlar göçük altından çıkan herkesin görünürde bir problemi olmasa da tedavi edilmesi ve durumlarının bir süre takip edilmesi gerektiğini söylüyor... 

İstanbul'un en yaşlı binalarının olduğu semtlerde son durum ne? 'Binayı yıktırdık ama...'

İstanbul'un en eski semtlerinde emlak piyasası son depremlerin ardından durgunlaştı. Vatandaşlar, evlerinin yenilenmesi için kentsel dönüşüme başvurmak istediklerini söylüyor. Kimisi de evlerinin ahşap olmasına güveniyor. Bazı eski semt sakinleri ise, zeminlerinin sağlamlığından emin.

Depremler İstanbul'dan tersine göçe nasıl etki eder?

Bilim insanları İstanbul'da büyük bir deprem beklendiğini her seferinde dile getiriyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra herkes yaşadığı binanın durumunu öğrenmek istiyor. Peki deprem riskinden dolayı İstanbul'un nüfusu azalır mı?

Atatürk için Hatay neden bu kadar çok önemliydi? 'Hatay, benim şahsi meselemdir'

Mustafa Kemal Atatürk, "Hatay benim şahsi meselemdir" ifadelerini neden kullandı? Bu şehri Türkiye topraklarına katabilmek onun için neden bu kadar önemliydi? Atatürk'ün uğruna hasta yatağından kalkıp dünya kamuoyuna meydan okuduğu Hatay'ın anavatana katılma sürecinde neler yaşandı?

Anadolu'nun suskun faylarından biri: Konya

Türkiye bir deprem ülkesi ancak bazı iller depremler ile gündeme gelmiyor. Bu tür bölgelerdeki 'suskun faylar' büyük depremler üretme potansiyeline sahip değil. Peki neden?

5 soru 5 cevap: Rusya-Ukrayna Savaşı'nda bir yılın ardından...

Takvimler 24 Şubat 2022'yi gösterirken dünya çapında ilişkileri alt üst edecek Rusya-Ukrayna Savaşı patlak veriyordu. Savaş binlerce insanın yaşamını yitirmesine, milyonların ise evinden olmasına neden oldu. Peki savaş nereye gidiyor? Cephede son durum ne?

İnşaatlarda ne tür kum kullanmak daha doğru? 'Betonda deniz kumu...'

Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından, yıkılan binalarda yapılan denetlemelerde binaların bir kısmında tuzlu deniz kumu kullanıldığı tespit edildi. Uzmanlar kumdaki tuzun paslanmaya yol açtığını belirtiyor. Peki bina yapımında ne tür kum kullanılmalı? Kumun kalitesi betonu nasıl etkiliyor?

Seçim nasıl yapılacak? İşte konuşulanlar...

Tüm Türkiye el ele asrın felaketinin yaralarının sarılması için çalışıyor. Bu çabalar sürerken söz konusu süreçte seçim tarihi de gündemdeki başlıklardan bir tanesi. Peki seçim nasıl yapılacak? Depremzedeler nasıl ve nerede oy kullanacak? İşte tüm konuşulanlar...

Rusya nükleer anlaşmayı neden askıya aldı? Zamanlama dikkat çekiyor...

Rusya'nın nükleer silahların denetlenmesini sağlayan 'New START' anlaşmasını askıya alması, dünyanın gündemine oturdu. Rusya'nın bu hamlesi, ABD ve NATO'ya bir mesaj olarak nitelenirken, anlaşmanın askıya alınmasının zamanlaması da dikkat çekici.

 Depreme dayanıklı bir gökdelen nasıl inşa ediliyor? Sismik izolatörler, harmonik sönümleyiciler...

Metrelerce yükseklikte olan gökdelenler modern mimarinin bir mucizesi. Bu yapılar depreme karşı oldukça titiz bir mimari süreç gerektiriyor.

 Dünyada en fazla deprem hangi ülkede oluyor? Hangi bölgeler daha kırılgan?

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin yasını tutmaya devam ediyor. Anadolu dünyada en fazla deprem üreten coğrafyalardan biri. Pasifik Ateş Çemberi de tarihte 7 şiddetinin üzerinde pek çok sarsıntıya tanıklık etti.

Kaynak: Web Özel

Web Özel