Depremler İstanbul'dan tersine göçe nasıl etki eder?

Kahramanmaraş Depremi Marmara Depremi İstanbul Edirne Tekirdağ eskişehir
Depremler İstanbul'dan tersine göçe nasıl etki eder?
Kahramanmaraş merkezli depremler, 16 milyon nüfusa sahip İstanbul'da endişeyi de arttırdı. Fotoğraf: Shutterstock

Bilim insanları İstanbul'da büyük bir deprem beklendiğini her seferinde dile getiriyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra herkes yaşadığı binanın durumunu öğrenmek istiyor. Peki deprem riskinden dolayı İstanbul'un nüfusu azalır mı?

İstanbul, yaklaşık 16 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapan bir metropol. Bu sayı 120'den fazla ülkenin nüfusunu aşıyor. İstanbul'un sadece Avcılar ilçesinin nüfusu bile İzlanda'dan yüksek. Türkiye 6 Şubat depremleriyle bir deprem ülkesi olduğunu yine acı bir şekilde hatırladı. Bu şok, İstanbul'da, yani 64 kilometrekarelik bir yüzölçümünde milyonlarca kişiyle birlikte yaşayanların bir kısmında da olası İstanbul depremine yönelik endişeleri arttırdı. Peki çevre iller ya da görece güvenli görülen İç Anadolu şehirleri Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 19'unun yaşadığı İstanbul'dan deprem endişesi kaynaklı bir göçe hazır mı?

İstanbul yıllardır göç alıyor ancak kenti terk edenlerin sayısı da az değil. Hatta İBB'nin resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, İBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı "tersine göç hizmeti" adı altında maddi yardım sunuyor. 

'TEKİRDAĞ TALEBİ KARŞILAYAMAZ'

Tekirdağ Emlakçılar Derneği Başkanı Şahin Umur, İstanbul'dan büyük bir göç beklenip beklenmediğine ilişkin açıklamasına, metropolden her zaman bir göç beklendiğini belirterek başlıyor. Umur, depremin ardından henüz bir eğilim başlamadığını aktarıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Tekirdağ İstanbul'a yakın olduğundan her zaman böyle bir göç bekliyoruz zaten ancak bizim bölgemizde normalde de kiralık daire yok. Depremzedeler için de kiralık daire arıyoruz ama bulamıyoruz. Bir yatırımcı gelse, 100-200 konutluk yer yapmak istese, Tekirdağ'da öyle bir arsa yok. O talebi karşılayacak durumda değiliz şu an.”

'TELEFONLAR YÜZDE 150 ARTTI'

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Volkan Sucu ise, İstanbul'dan arayanların özellikle son bir haftadır oldukça arttığını dile getiriyor. “Normale göre yüzde 100-150 daha fazla arayan var” diyen Sucu, talebin daha çok arsa ve müstakil ev yönünde olduğunu aktarıyor. Sucu, “Edirneli olup, İstanbul'da yıllarca çalışmış, belli bir yaşın üzerindeki insanlardan daha fazla talep geliyor. 'Biz artık kendimizi güvende hissetmiyoruz, son depremler sonrası da gerçekten ürktük ve memleketimize dönmek istiyoruz' şeklinde çok talep var” ifadelerine yer veriyor. Volkan Sucu, değerlendirmesine şu cümlelerle devam ediyor:

“Şirketini Edirne'ye taşıyabilecek durumda olanlar, emekliler, Edirne'de akrabası bulunanlar buraya yerleşmek için araştırma yapıyorlar.”

Bu taleplerin henüz somut satışa dönüşmediğinin altını çizen Sucu, “İstanbul'dan talep artışıyla beraber satış artışı da gelecek diye düşünüyorum” demekte.

Edirne'nin İstanbul'dan gelecek ne konut ne de arsa arzını karşılayabileceğine vurgu yapan Sucu, kentte inşaat alanlarının kısıtlı olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Yapımı devam eden ya da yeni bitmiş inşaatlar ancak Edirnelilerin ihtiyacına yetiyor. İstanbul'dan büyük bir göçü belki belli bir oranda karşılayabiliriz, özellikle villa inşaatlarında son dönemde çok artış olmuştu. İstanbul'dan gelen göçle villa ve müstakil ev tarzındaki siteleri doldurabiliriz."

Depremler İstanbul'dan tersine göçe nasıl etki eder? - Resim : 2

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik de İstanbul'dan şehirlerine büyük göç beklentisinin olduğunu belirtiyor ancak bu göç için hazırlık yapılması kanaatinde olduğunu kaydediyor. “Burada kent yaşantısı ve İstanbul ile Ankara'ya ulaşım kolay, batıya en yakın yerlerden biri Eskişehir, o nedenle Eskişehir tercih edilen kentlerden biri olabilir” diyen Çelik, öte yandan Eskişehir'in 20-50 bin kişilik bir göçe hazır olmadığını vurguluyor.

'BÖYLE BİR GÖÇÜ KARŞILAMAKTA BÜTÜN ŞEHİRLER ZORLANIR'

Çelik görüşlerine şöyle devam ediyor:

O zaman, belediyeler ve kamu kurumlarının böyle bir şey olduğunda bu insanların nereye gideceğini, örneğin Balıkesir, Yozgat, Ankara ya da Eskişehir'e taşınacağını hesaba katıp, bir imar çalışması yapması, hazırlanması lazım. Çünkü böyle bir göçü karşılamakta bütün şehirler zorlanır.”

Mevcut durumda Eskişehir'de kiralarda ya da konut fiyatlarında çok büyük bir artış gözlemlemediklerini belirten Çelik, “Ama arz-talep dengesi bozulduğu anda fiyatlar mutlaka artar” diyor.

BEYAZ YAKALI TAŞINABİLİR Mİ?

Son günlerin en yoğun tartışmalarından biri de beyaz yakalı personelin uzaktan çalışma yöntemiyle İstanbul'dan taşınabileceği yönünde yaşanıyor. Yönetim bilimci Prof. Dr. Ata Özdemirci, herkesin uzaktan çalıştığı modelin özellikle yazılım veya reklam sektörlerindeki pek çok şirkette yürüdüğünü kaydediyor. Beyaz yakalının pek çoğunun uzaktan çalışabildiğini söyleyen Özdemir ancak tamamen uzaktan çalışmanın da pek çok dezavantajı olduğuna dikkat çekiyor. Özdemir, şirketlerin İstanbul'dan taşınması senaryosunun ise çok küçük şirketler dışında çok gerçekçi olmadığını aktarıyor.

sidal.utkucu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Marmara Depremi İstanbul Eskişehir Edirne tekirdağ Kahramanmaraş depremi