Mobilyaları sabitlemenin maliyeti ne? 'Baza başlığı bile...'
Kahramanmaraş depremlerinin ardından evlerdeki mobilyaların sabitlenmesinin önemi yine gündeme geldi. Çünkü bu önlemler ölümcül yaralar almayı engelliyor. Dolap sabitleme aparatları 30 liradan satılırken, İstanbul'da bazı firmalar bu hizmet için 450 TL'den başlayan fiyatlar talep ediyor.
Türkiye bir deprem bölgesi. Çocukluğumuzdan beri bize öğretilen 'Deprem öldürmez yapı öldürür' sözleri ise şu günlerde hep kulaklarımızda. Son depremlerde özellikle iç mekanlarda yaşam üçgeni oluşturduğu için hayatta kalan çok sayıda da vatandaş var. Peki, deprem gelmeden evlerimizde ne gibi önlemler alabiliriz, eşyalarımızı nasıl sabitleyebiliriz, bunların maliyeti nedir?
Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, eşyaların sabitlenmemesi nedeniyle depremlerde can kayıpları yaşandığını vurgulayarak, “1999 depreminde hayatını kaybedenlerin yüzde 3’ü, bütün Marmara bölgesinde yaralananların da yüzde 50’si yani her 2 kişiden birisi yapısal olmayan hasarlar nedeniyle yaralandı. Yani ya dolap devrilmesi nedeniyle ya da cam çerçeveye basıp yaralandılar. Her 100 kişiden 3'ü de dolap altında kalmak suretiyle 17 Ağustos’ta hayatını kaybetti” diyor.
Yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması (YOTA) Uzmanı Pekcan Birinci,
devrilebilme ihtimali yüksek ürünler yani mobilyalar, gardıroplar, kütüphaneler ve televizyonların sabitlenmesi için çalışmalar sürdürüyor. Evde devrilme riski olan her türlü eşya ile ilgili uzmanlık verdiklerini anlatan Birinci, bu eşyaların üzerimize düşebileceğini ya da devrilerek çıkış yollarını kapatabileceğini söylüyor.
'EN RİSKLİ YERLER YATAK ODALARI'
Birinci, "Bir televizyona 15-20 bin lira verip, 500 TL'ye bağlama ücreti vermiyoruz" demekte. Evin en riskli yeri ise yatak odası.. Yatak odalarındaki dolapların uzunluğuna göre, daha fazla aparat kullanıldığından fiyatlar da artıyor. Montaj fiyatlarına bir semtten diğer bir semte ulaşımın yanı sıra, işçilik ve malzeme maliyetlerinin eklendiğini anlatan Birinci, nalburdan alıp sabitleme yapılmasını ise güvenilir bulmuyor. Firmanın sabitleme aparatları ise ABD'den geliyor.
Firmalarının çalışma şeklini de anlatan Birinci, eve gelerek riskli her şeyi bir rapor halinde ev sahiplerine sunduklarını, kabul edilmesi durumunda da kendi montaj ekipleri ile giderek eşyaları sabitlediklerini anlatıyor. Sadece ekspertiz maliyeti ise 400 TL+KDV. Fiyatlar, evdeki mobilyaların adet ve uzunluklarına göre değişiyor.
Aynı zamanda gittikleri evlere deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında neler yapmaları gerektiği hakkında da bilgiler veren ekip çalışanları, depremde uzak durulması gereken yerlerin de bilgisini veriyor. Eski kerpiç evlerde en güvenilir yerler kapılar olsa da günümüzün betonarme yapılarında buraların tehlikeli olduğu biliniyor.
SEMTTEN SEMTE FİYATLAR DEĞİŞİYOR
Peki, bu kadar önemli olan eşya sabitleme aparatlarında fiyatlar ne durumda? Ufak mobilyaları sabitlemek için kullanılan 10 cm uzunluğundaki dolap sabitleme aparatlarının 5 tanesi 27,50 TL'den satılıyor. Yuvarlak yapışkan şeklinde olanlar ise çift olarak 65 TL iken, kayış şeklindeki sabitleyicilerin fiyatı ise 130 TL.
Levent'te bir sabitleme firması dolap başına 1000 TL talep ederken, Bahçeşehir'deki bir başka firma ise dolap başına 600 TL istiyor. e-ticaret sitelerinde satılan deprem kitleri de 47 TL'den başlıyor ve nasıl monte edileceği de tek tek tarif ediliyor. Bazı kitlerde 56 parça mobilya ve dolap bağlantı elemanı yer alıyor.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, binaların sağlamlığı kadar, evlerimizin içerisindeki güvenlik önlemlerinin de önemli olduğunu söylüyor. Güleç, "Yaşam üçgeni olarak bilinen mobilyalarımızla hayatlarımızı kurtarabileceğimiz gibi gelişigüzel yerleştirilen ev eşyalarının yaratacağı tehlikeyi de bilmemiz gerekir" diyor. Güleç, vatandaşların sabitleme noktasında taleplerinin depremden sonra arttığının bilgisini de veriyor.
'BAZA BAŞLIĞINI BİLE SABİTLEMEK İSTEYENLER VAR'
Mobilya şirketi işletmecisi Gençer Şeker ise, özellikle 2019 İstanbul depreminin ardından taleplerin arttığını ancak bir süre sonra taleplerin azaldığını anlatıyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından taleplerin yeniden arttığını anlatan Şeker, sadece bağlama yani işçilik ücretlerini aldıklarını aktarıyor ve ekliyor:
“Bir ustanın eve girme maliyeti 300 TL'den başlıyor. Vidası ve dübel denilen duvara atılan plastikleri var. Metal olunca da fiyat artıyor.
Şeker, son zamanlarda aldıkları talepler arasında baza başlıklarını bile sabitlemenin bile yer aldığını aktarıyor.
Kaynak: Web Özel