Dünyada en fazla deprem hangi ülkede oluyor? Hangi bölgeler daha kırılgan?

Deprem
Dünyada en fazla deprem hangi ülkede oluyor? Hangi bölgeler daha kırılgan?
Japonya'da 2011 yılında gerçekleşen Tohoku depremi 9.1 büyüklüğündeydi. Depremin ardından gemiler karaya oturdu. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin yasını tutmaya devam ediyor. Anadolu dünyada en fazla deprem üreten coğrafyalardan biri. Pasifik Ateş Çemberi de tarihte 7 şiddetinin üzerinde pek çok sarsıntıya tanıklık etti.

Türkiye Kahramanmaraş’ta kaybettiği canların yasını tutuyor. 7.7 büyüklüğündeki Pazarcık ve 7.6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli depremlerin ardından 40 bini aşkın insan hayatını kaybetti. On binlerce insan ise bölgeden göçtü. Binlerce insan çadır kentlerde, konteynerlerde yaşıyor. Devlet ve millet yaraları sarmak için elinden geleni yapmakta.

Antakya’da yıkım çok büyük. Bölgede 1114 yılından bu yana Kahramanmaraş’taki en büyük sarsıntı oldu. Urfalı Mateos o depremi şöyle anlatıyor: “Derin bir uykuya dalmışken aniden müthiş bir gürültü koptu. Yeryüzü şiddetle titredi, kayalar yarıldı ve tepeler çatladı. Maraş’ın akıbeti o kadar feci olmuştur ki takriben 40 bin kişi telef oldu”

Türkiye aktif bir deprem bölgesi. Pek çok ana fay hattı Anadolu’dan geçiyor. Peki dünyada en fazla deprem hangi bölgede oluyor? ABD hükümetine bağlı resmi jeoloji kuruluşu USGS’ye göre bu soruya tek seferde net bir cevap vermek zor, çünkü yer küre sürekli sallanıyor.

EN FAZLA HANGİ ÜLKE SALLANIYOR?

Kuruma göre dünyada en fazla ölçülebilen deprem Japonya’da oluyor. Japonya aktif bir fay hattı üzerinde olduğu için bazen hissedilmeyen sarsıntılar da yaşayabiliyor. En fazla hissedilen deprem ise Endonezya'da yaşanıyor.

Metrekare başına en fazla deprem olan ülkelerin ise Tonga, Fiji veya Endonezya olduğu tahmin ediliyor. Kurumun araştırmalarına göre; dünyada tarih boyunca en fazla depremden zarar gören ülkeler, Çin, İran ve Türkiye.

Earthquakelist.com isimli internet sitesinde yer alan bilgilere göre 25 Şubat 2023 saat 09:35 itibarıyla Türkiye’de, 2023 yılı içerisinde 499 deprem oldu. Bu sayı ülkemizi bu yıl dünyada en fazla deprem olan ikinci ülke yapıyor. Listenin birinci sırasında ise 502 deprem ile Endonezya var.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ

Yapılan araştırmalara göre; Kahramanmaraş’taki gibi büyük felaketler yaşanmadığı müddetçe depremlerden yılda ortalama 20 bin insan hayatını kaybediyor. Depremlerin yılda 40 milyar dolarlık maddi zarara da neden olduğu bilinmekte. Küresel Deprem Modelleme Derneği’nin (GEM) Genel Sekreteri John Schneider, “Geçen 50 yılda veya son 500 yılda depremlerden kaynaklı yaşanan ölümlerin yarısı hep Çin’de yaşandı” ifadelerini kullanıyor.

Pasifik Ateş Çemberi olarak tabir edilen bir deprem bölgesinde bulunan Japonya, depremlerde ölüm sayısını oldukça minimize etmeyi başarmış bir ülke ancak bu kısa sürede olmadı. 1923 yılındaki 7.9 şiddetindeki Tokyo depreminde resmi kayıtlara göre 142 bin 807 insan hayatını kaybetmişti.

Bugüne kadar dünyada kayıt edilen en şiddetli deprem 22 Mayıs 1960’ta Şili’nin Valdivia bölgesinde 9.5 büyüklüğünde gerçekleşti. Onu 1964 yılında ABD, Alaska’da yaşanan 9.2 büyüklüğündeki deprem izledi.

JAPONYA'DA BİLİNEN İLK DEPREM

Dünyanın en fazla sallanan ülkesi olan Japonya’da ilk bilinen depremin 684 yılında olduğu ve bugünkü büyüklüğü ile 8.4 olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları bu deprem üzerine yaptıkları araştırmalar sonucu tsunami ile deprem ile arasında bir bağ olduğu sonucuna vardı. Japonya bugün erken uyarı sistemleri ile bilinmekte. Örneğin 2011’deki Tohoku (9.1) felaketi sonrasında kişilerin telefonlarına lokasyonlarında göre 5 saniye ile 40 saniye arasında erken uyarı bildirimi gitmişti.

Bugüne kadar bir depremde en fazla kişi Çin’in Tangshan bölgesinde hayatını kaybetti. 1976 yılında gerçekleşen doğal afette 300 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği düşünülüyor. 1990 ve 2016 yılları arasında Çin’de Yaklaşık 1 milyon kişi depreme bağlı kötü yapılaşmadan dolayı can verdi.

Kaynaklar: USGS, Business Insider, Earthquakelist, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Haber Global TV

deprem