NATO'da tarihi görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi

ABD Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Joe Biden

Belçika'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Brüksel'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile zirve sonrası bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada "Son derece yararlı ve samimi bir görüşmeydi" dedi.

Belçika'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Brüksel'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden bir araya geldi. Erdoğan ve Biden'ın, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki baş başa görüşmesi, 45 dakika sürdü.

Erdoğan ve Biden'ın, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.

Görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan eşlik etti.

TOPLANTIDA NE KONUŞULDU?

"SON DERECE SAMİMİ BİR GÖRÜŞMEYDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Küresel istikrarın muhafazasında NATO'nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmıştır. Dönem, sorumluluktan kaçma değil, elini taşın altına koyma dönemidir.

Köklü değişimlerin yaşandığı dönemden geçiyoruz. Görüşme kritik bir atmosferde gerçekleştirildi

Stratejij düzeyde görüş alışverişinde bulunduk. Son derece yararlı ve samimi bir görüşmeydi. Her alanda verimli iş birliği konusunda güçlü irade görüyoruz.

Akdeniz'den Karadeniz'e, Avrupa'dan Asya'ya, NATO'nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir

Terör meselesinde örgütler arasına ayrım yapan çarpık anlayış ne yazık ki mevcudiyetini koruyor. Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş tek NATO müttefikidir.

 

"BIDEN'I TÜRKİYE'YE DAVET ETTİM"

Sayın Biden'ı Türkiye'ye davet ettim. Gelebileceğini söyledi.

SORU-CEVAP

*Afganistan durumunu görüştünüz mü? S-400'ler ile ilgili son durum nedir?

Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik.

Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. Farklı adımlarla görüşmelerimizi sürüdürceğiz. İstiyoruz ki Afganistan halkı sıkıntı yaşamadan bir destek verelim. Bu konuda bir mutabakat söz konusu. 

S-400 konusu ile ilgili bizim düşüncemizi daha önce ne ise şimdi de onu ilettim. F-35 konsunu da kendisine ilettim. Bugun burada bu işlerin hepsi bitmiyor. Süreci inşallah sağlama bağlayacağız. 

ABD ile Türkiye arasında savunma sanayii alanında neler yapabiliriz, adımlarını konuştuk

*Macron  ile İslam konusundaki sözlerini görüştünüz mü?

Macron İslam karşıtlığının yanlış olduğunu, İslam'a karşı olmasının mümkün olmadığını söyledi.

*Doğu Akdeniz'deki gerilim

"Miçotakis ile güzel bir görüşme geçti. 'Gerek Ege gerek diğer bölgelerde olsun, üçüncü ülke veya kişileri bu işe karıştırmayalım' dedim.

BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmeye ilişkin, "Çok iyi bir toplantıydı." değerlendirmesini yaptı.

NATO'da tarihi görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi - Resim : 1

 

 

NATO'da tarihi görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi - Resim : 3

Kaynak: Haber Global TV

son dakika NATO cumhurbaşkanı erdoğan ABD Biden Joe Biden