NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas

Recep Tayyip Erdoğan
NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve toplantısı Brüksel'deki NATO karargahında başladı. Liderler zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi. Ana oturum öncesinde Erdoğan ve Biden arasında da ilk yüz yüze temas gerçekleşti.

NATO üyesi ülkelerin liderleri, çok sıkı güvenlik önlemleri ve yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı alınan tedbirler altında NATO karargahında bir araya geldi.

Liderler zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katılıyor.

 

Zirvenin gündeminde ittifakın gelecek 10 yıllık yol haritasının belirlenmesi, NATO'nun stratejik konseptinin güncellenmesi, Çin'in yükselişi, son yıllarda gerileyen Rusya ile ilişkilerin durumu ve Ukrayna, siber tehditler, terörle mücadele, yıkıcı teknolojiler, iklim değişikliğinin güvenliğe etkileri ve Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılma kararı sonrası durum gibi konular bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan seçilmesinden sonra ilk kez katıldığı NATO Zirvesi'nde transatlantik ilişkileri de ele alınacak.

NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas - Resim : 2

Zirvenin bitiminde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenleyerek bilgi verecek. Ayrıca zirve bildirisinin de toplantı bitiminde yayımlanması bekleniyor.

Zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.

NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas - Resim : 3

ERDOĞAN VE BIDEN'DAN İLK TEMAS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, oturum öncesi selamlaştı. 

NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas - Resim : 4

ZİRVE ÖNCESİ KRİTİK GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Recap Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile NATO Zirvesi'nin gerçekleştiği Brüksel'de bugün yüz yüze görüşecek. Kritik görüşmenin 1,5 saat sürmesi bekleniyor. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik görüşme öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Şansölyesi Merkel ile bir araya geldi.

NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas - Resim : 6

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Macron, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejilerini netleştirmesi ihtiyacını yineledim. Erdoğan ile görüşmemiz İslam konusnuda bir netlik sağladı. Libya ve Suriye'de ortak amaç için çalıştığımızı gösterdi" dedi.

NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas - Resim : 7

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'un ardından NATO Zirvesi kapsamında İngiltere Başbakanı Johnson ile görüştü.

İngiltere Başbakanlık ofisinden görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin korona virüs salgınıyla mücadele ve ülkelerin aşı çalışmalarını görüştüğü belirtildi. Açıklamada, salgınla mücadelede birlikte çalışmanın ve iki ülke arasındaki seyahatleri yeniden başlamasına yönelik çalışmaların öneminin vurgulandı.

Liderlerin iki ülke arasında ticaret ve savunma gibi çeşitli alanlarda ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda anlaştıklarının belirtildiği açıklamada, İngiltere Başbakanı Johnson’ın, Doğu Akdeniz'deki gerilimin azalmasını memnuniyetle karşıladığı kaydedildi. Başbakanlık açıklamasında Erdoğan ve Johnson’ın ayrıca Suriye, Libya ve Afganistan da dahil olmak üzere bir çok dış politika konusunu görüştüğü belirtildi.

NATO Zirvesi başladı! Erdoğan ve Biden'dan ilk temas - Resim : 8

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in NATO Karargahı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

Almanya'nın hükümet sözcüsü konuyla ilişkili yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel, AB-türkiye ilişkilerini görüştü. Kıbrıs sorununun çözülmesi için BM önderliğindeki çabalar masaya yatırıldı" ifadelerini kullandı.

son dakika son dakika haber NATO Zirvesi Brüksel NATO karargahı