Rusya-Ukrayna savaşı… Buça'dan korkunç görüntüler: Siviller elleri arkadan bağlanarak katledildi

Rusya Ukrayna Savaşı Olaf Scholz Boris Johnson Birleşmiş Milletler Emmanuel Macron Fransa İngiltere Avrupa Ukrayna

Ukraynalı yetkililer, Kiev yakınlarında Rusya'dan geri aldıkları Buça kentinde yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurdu. Avrupalı liderler, Rus ordusunun soruşturulması çağrısında bulundu. Rusya ise görüntülerin kurgu olduğunu iddia etti.

Rusya Ukrayna savaşı 40. gününde devam ederken, Rus güçlerinden kurtarılan Buça kentinden gelen görüntüler uluslararası kamuoyunu dehşete düşürdü. Görüntülerde yol kenarlarında elleri arkadan bağlı, yakın mesafeden vurulmuş yüzlerce ceset var.  Vahşet bununla sınırlı değil. Buça'da toplu mezar bulundu. Kilise bahçesindeki 15 metrelik çukurda 300 kişinin gömülü olduğu sanılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Twitter hesabından, elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan ceset fotoğrafı paylaşarak, "Rus askerlerince vurularak öldürülen elleri bağlı insanların cesetleri sokaklarda yatıyor. Bu insanlar asker değildi, silahları yoktu. Şu anda işgal altındaki topraklarda buna benzer kaç vaka daha yaşanıyor" ifadesini kullandı. Sosyal paylaşım sitelerinde, Buça'da sivillerin katledilerek toplu mezarlara gömüldüğünü, kuyulara atıldığını gösteren fotoğraflar da paylaşıldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında yer alan Buça kentinde Rus güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından çok sayıda sivilin cansız bedenlerinin bulunması Avrupalı liderler tarafından kınandı.

ukrayna

ZELENSKİ: RUSYA'NIN YAPTIKLARINI GÖRÜNCE MÜZAKERE ZORLAŞIYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın katliam yaptığı Buça'yı ziyaret etti. Zelenski kentte incelemede bulundu, gazetecilere konuştu. Ukrayna lideri "Buça'daki vahşet dünya tarafından soykırım olarak tanınacak. Rusya'nın yaptıklarını gördükçe müzakere etmek çok zorlaşıyor. Rusya savaşı ne kadar uzun süre uzatırsa, o kadar kötü olacak" diye konuştu.

Zelenski, Buça'daki vahşetin sorumluları tespit edilene kadar Ukrayna'nın huzur bulmayacağını vurguladı.

Rusya-Ukrayna savaşı… Buça'dan korkunç görüntüler: Siviller elleri arkadan bağlanarak katledildi - Resim : 2

RUSYA: İDDİALARA ŞÜPHEYLE YAKLAŞILMALI

 Buça'daki korkunç görüntülerle ilgili Rusya'dan da açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada,  Ukrayna'nın Buça'da sivillerin öldürülmesiyle ilgili iddialarına şüpheyle yaklaşılmalı. Liderlere Buça'yla ilgili hemen kanıya varmamaları çağrısı yapıyoruz. Konu en üst seviyede tartışılmalı. Rusya'nın açıklamaları da dinlenmeli. Rus uzmanlar videolarda oynama yapıldığını ve kurgular tespit etti" denildi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Buça'daki durum "sahte saldırı" olarak nitelendirdi. Lavrov, " Kurgu görüntüler sosyal medyada Batı ve Ukrayna tarafından yayıldı" dedi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise Buça’da Rus ordusunun sivilleri öldürdüğüne ilişkin iddiaları yalanlamış ve bölgede bulundukları süre boyunca tek bir sivile zarar verilmediğini belirtmişti.

BM’DEN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın Buça kentinde öldürülen sivillerin görüntüleri beni derinden sarstı. Bağımsız bir soruşturmanın etkili bir hesap verebilirliğe yol açması esastır” dedi.

"PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU, BU ADAM VAHŞİ BİRİ, SORUMLU TUTULMALI"

ABD Başkanı Joe Biden ise, "Putin bir savaş suçlusu, bu adam vahşi biri, sorumlu tutulmalı. Buça'da olanlar çok korkunç ve herkes bunu gördü. Bence bu bir savaş suçu. Daha fazla yaptırım uygulayacağız" açıklamasında bulundu. 

Biden ayrıca, Rusya'nın Buça'da işlediği katliam hakkında savaş suçu davası açılması çağrısında bulundu.

"SAVAŞ SUÇUNUN BAŞKA BİR KANITI"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'daki olayları kınadığını belirterek, şunları ifade etti:

"Rusya'nın Irpin ve Buça'daki masum sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna'da savaş suçları işlediğinin başka bir kanıtıdır. Kremlin'den gelen hiçbir inkar veya yanlış bilgi, hepimizin doğru olduğunu bildiğimiz gerçeği değiştiremez. Putin çaresiz, işgali başarısız oluyor ve Ukrayna'nın kararlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Putin'in savaş makinesini güçsüz bırakmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Yaptırımlarımızı ve askeri desteğimizi artırmanın yanı sıra, sahada ihtiyacı olanlara yardım etmek için insani destek paketimizi güçlendiriyoruz." 

Johnson ayrıca, İngiltere'nin Ukrayna'ya yönelik desteğin ön sahalarında yer aldığını söyleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Ukrayna'da işlenen suçlarla ilgili soruşturma yapacağını ve İngiltere Adalet Bakanı Dominic Raab'ın konuyla ilgili ek mali desteğin sağlanmasına ve uzmanların görevlendirilmesine yetki verdiğini söyledi.

ukrayna

"SAVAŞ SUÇLARININ FAİLLERİ HESAP VERECEK”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, savaş suçlularının hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Leyen, Buça'daki olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya'nın çekildiği bölgelerde tarif edilemez dehşet raporları karşısında dehşete düştüm. Acilen bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç var. Savaş suçlarının failleri hesap verecek” dedi.

"İŞLENEN BU SUÇLAR SORUŞTURMALIDIR"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Buça'daki saldırı görüntülerini "korkunç ve dehşet verici" olarak nitelendirdi. Scholz, "Rus ordusu tarafından işlenen bu suçları amansız bir şekilde soruşturmalıyız. uluslararası örgütlere vahşeti bağımsız olarak belgeleyebilmeleri için bu alanlara erişim izni verilmesini talep ediyorum. Failler ve onları görevlendirenler yargılanmalı" dedi.

"RUSYA HESAP VERMELİ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Buça'daki görüntüleri "dayanılmaz" olarak nitelendirerek, "Rus makamları bu suçların hesabını vermek zorunda kalacak” dedi. Macron, şunları ifade etti: 

"Bugün Ukrayna'da savaş suçlarına işaret eden çok net ipuçları var, Rus ordusu sorumlu görünüyor, savaş suçluları cezasını çekmeli. Buça'da yaşananlara cevap olarak Avrupalı müttefiklerimizle koordinasyon içinde yeni yaptırımlar uygulamalıyız. Rusya'ya karşı caydırıcı güç rolü üstlenecek yeni yaptırımlara ihtiyaç var, yeni paket petrol ve kömür ticaretini kapsamalı."

TÜRKİYE: ASLA KABUL EDİLEMEZ

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, Buça'daki katliam hakkında açıklama yaptı. Açıklamada "Katliam görüntüleri dehşet verici. Dost Ukrayna halkının acısını yürekten paylaşıyoruz. masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Sorumluların tespit edilmesi temel beklentimizdir. Türkiye, insanlık adına utanç verici bu tür sahnelerin son bulması ve bir an önce barış sağlanması için çalışmaya devam edecektir" denildi.

ukrayna

“KORKUTUCU VE DAYANILMAZ“

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya'nın Buça'daki sivillere yönelik şiddet iddialarını kınarken, basın ofisinden yapılan açıklamada, "Buça'da ve Ukrayna ordusunun özgürleştirdiği diğer bölgelerde işlenen suçların görüntüleri bizi dehşete düşürdü. Silahsız sivillere yönelik katliamların vahşeti korkutucu ve dayanılmaz. Rus makamları düşmanlığı derhal durdurmalı, sivillere yönelik şiddeti durdurmalı ve yaşananların hesabı vermelidir" dedi.

“İŞLENEN SAVAŞ SUÇLARI CEZASIZ KALAMAZ”

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Buça’da öldürülen sivillerin görüntülerini gördükten sonra "korku, acı ve öfke" duyduğunu ifade ederek, “İşlenen savaş suçları cezasız kalamaz. Tüm dayanışmamız ve desteğimiz Ukrayna halkıyla” dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Ukrayna savaşı Buça kenti Rus ordusu Mihail Podolyak Birleşmiş Milletler BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İngiltere Başbakanı Boris Johnson Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron