BM ve NATO'dan çağrı: Gazze'de insani ara uzatılsın

İsrail Hamas Filistin Gazze NATO Avrupa Birliği Birleşmiş Milletler
BM ve NATO'dan çağrı: Gazze'de insani ara uzatılsın

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de dördüncü ve son gününe ulaşan insani aranın uzatılması çağrısında bulundu. Son 24 saatte İsrail aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 60 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail-Hamas çatışmalarına verilen 4 günlük geçici ateşkeste son güne girilirken esir takaslarında toplam 175 kişi serbest bırakıldı.

Ateşkesin daha fazla uzaması için Hamas “çalışmalar” yaptığını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu günde 10 kişi olmak üzere daha fazla esirin serbest bırakılması durumunda ateşkesin uzatılabileceğini söyledi.

Ateşkesin uzatılmasına dair bir çağrı da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den geldi. Stoltenberg, "Gazze'deki insani aranın uzatılması için çağrı yapıyorum" açıklamasında bulundu.

BM DE İNSANI ARANIN UZATILMASI ÇAĞRISI YAPTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de "insani ara" ile sonuçlanan diyaloğun sürdürülerek "tam insani ateşkese" dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

MISIR: ANLAŞMA YAKIN

Mısır güvenlik kaynakları, Gazze'de geçici ateşkesin uzatılması için anlaşmanın yakın olduğunu duyurdu.

İSRAİL 3 BİNDEN FAZLA FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 60 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gece ve sabah erken saatlerde evlere baskınlar düzenlediği belirtildi.

İsrail güçlerinin, çoğunluğu El Halil ve Ramallah'tan olmak üzere 60 kişiyi gözaltına aldığı ifade edildi. Açıklamada, İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 3 bin 260'a çıktığı kaydedildi.

ÖLÜ SAYISI 238'E ÇIKTI

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail askerleri Nablus kentine bağlı Yatma beldesinde baskın düzenledi. Baskın sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan Filistinli Udey Misbah Sanavber (30) hayatını kaybetti.

Gece saatlerinde İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'ya düzenlediği baskında 5 Filistinli öldürülmüş, 4 kişi de yaralamıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 238'e yükseldi.

İSRAİL VE HAMAS'IN ESİR TAKASI ANLAŞMASI

7 Ekim'de Aksa Tufanı operasyonunu başlatan Hamas'ın silahlı kolu Kassam Tugayları çok sayıda rehineyi Gazze'ye götürmüştü. Hamas, İsrail cezaevlerindeki bütün Filistinlilerin serbest bırakılması karışlığında rehineleri bırakacağını duyurmuştu. 

Hamas ve İsrail arasında varılan anlaşmaya göre serbest bırakılan her İsrailli esir için, Tel Aviv 3 Filistinliyi cezaevinden çıkaracaktı. Şimdiye kadar Hamas 39, İsrail ise 117 kişiyi serbest bıraktı. 

Kaynak: Haber Global TV