Papa Francis İznik'e geliyor, en önemli Konsil burada yapıldı!
Papa Francis'in Mayıs ayındaki Türkiye ziyareti öncesi Vatikan'dan çok sayıda din adamı İznik'e geldi. İznik, Hıristiyanlık tarihindeki ilk konsilin gerçekleştirildiği kent. Bu konsil ise Hıristiyanlıktaki en önemli vurgunun karara bağlanmasıyla dünya tarihindeki önemini koruyor.
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis'in Mayıs ayında İznik'e gerçekleştireceği ziyaret öncesi Vatikan'dan görevli olarak 2 kardinal ve 102 papaz kente geldi. Hıristiyanlık tarihinin ilk ve en önemli konsillerinden birisinin gerçekleştiği tarihi kentin tüm dünyanın dikkatini çekmesi beklenirken, Papa da ikinci kez Türkiye ziyareti gerçekleştirecek. Daha önce 3 ayrı Papa'nın da ziyaret ettiği Vatikan'ın Devlet Başkanlarının Türkiye'deki durakları arasında Ayasofya ve Sultanahmet Camileri, Fener Rum Patrikhanesi'nin yanı sıra Selçuk'ta bulunan Meryem Ana Kilisesi ve Anıtkabir de bulunuyor.
İLK KONSİL
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Hıristiyanlığın yasalarının ve çerçevesinin belirlendiği önemli 7 konsülün ikisinin gerçekleştiği İznik'e Mayıs ayında önemli bir ziyarette bulunacak. İznik konsillerinin yıldönümü dolayısıyla gerçekleşecek ziyarette Papa'nın kentte bulunan Ayasofya-i Camii Kebir'i ve konsillerin gerçekleştiği bazilikayı ziyaret edeceği de ifade edildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentin Papa'nın ziyaretiyle birlikte tüm dünyada tanınır hale gelmesi de bekleniyor. Papa'nın ziyareti öncesinde ise Vatikan'dan görevlendirilen 2 kardinal ve 102 papaz da Bursa'nın İznik kentine geldiler. Hıristiyanlığın ilk konsilinin gerçekleştiği kent dünya tarihi için de son derece önemli bir nokta kabul ediliyor
KARARA BAĞLANDI
Milattan sonra 325 yılında Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından toplanan Birinci İznik Konsili, Hıristiyanlık henüz imparatorluğun topraklarında kabul edilir bir form almamışken, hali hazırda tartışılan birçok konuyu netleştirmek için kuruldu. Konsilin ana konusu da Hz. İsa'nın gerçek Tanrı olup olmamasıydı. O dönem Mısır'da bulunan İskenderiye Kilisesi'ndeki din adamı Arius'un düşünceleri de konsilin hararetli konularının başında geliyordu. Arius, İsa'nın Dünya'nın kuruluşundan önce Tanrı tarafından yaratıldığını iddia ediyordu. Aynı kilisede görevli bir başka Psikopos Athanasius ise İsa'nın yaratılmamış olduğunu ve ezelden beri var olan “Tanrı Baba” ile aynı öze sahip olarak gerçek Tanrı olduğunu ileri sürmüştü. İznik Konsili'nde alınan karar ile İsa'nın gerçek Tanrı olduğu kabul edildi.
DÖRT PAPA GELDİ
Vatikan Devleti'nin ve dünyadaki Katoliklerin dini lideri sıfatıyla Papa'lar daha önce dört kez Türkiye ziyareti gerçekleştirdiler. Türkiye'ye ilk Papa ziyareti 1967 yılında 6. Paul tarafından gerçekleştirildi. Papa 6. Paul'u ise sırasıyla 1979 yılında Papa 2. Jean Paul, 2006 yılında 16. Benediktus ve 28-30 Kasım 2014 tarihleri arasında da Papa Francis takip etti. 6. Paul ziyaretinde hacı olmak için Selçuk'ta bulunan Meryem Ana evine giderken Papa İkinci Jean Paul'un ziyareti ise dönüm noktası kabul edilmekte.
BİRLİKTE DUA
Papa İkinci Jean Paul ziyaretini Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu kabul edilen Aziz Andreas'ın Yortusunun kutlandığı 30 Kasım'da gerçekleştirdi ve Fener Rum Patrikhanesi'nin düzenlediği ayine katılarak Batı ve Doğu kiliseleri arasındaki bölünmeyi birleştirmek için büyük bir adım attı. Papa 16. Benediktus ise 2006 yılında Ankara, İstanbul ve Selçuk'a uğradı. Papa'nın Sultanahmet Camii'nde dönemin İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile birlikte dua etmesi ise Müslüman dünyaya verilen olumlu mesaj olarak kayıtlara geçti.
ANITKABİR ZİYARETİ
Papa Francis'in 2014 yılındaki ilk ziyaretinde ise Anıtkabir özel durak olarak dikkat çekmişti. Papa Francis Anıtkabir mozolesi önünde yaklaşık bir dakika boyunca dua etmesiyle hafızalara kazındı. Papa, İstanbul'da ise Sultanahmet ve Ayasofya Camilerini ziyaret etti.
Kaynak: Web Özel