Bu haberleri okudunuz mu? Antarktika, deprem, zeytinyağı, WhatsApp, Taliban, kira...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Kiralar düşecek mi? 'Sürdürülebilir değil'

Kiracılar yüksek kiralardan dertli ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorlar. Emlakçılar Odası da ev sahipleri ile sorun yaşayan kiracı sayısının arttığını, bu yüzden de kiraların düşeceğini tahmin ettiklerini beyan ediyor. Ev sahipleri ise kiraların düşeceğine inanmıyor...

WhatsApp'ın yeni güvenlik önlemleri ne anlama geliyor?

WhatsApp, son dönemde güvenlik önlemlerini artırdı. Gruplardan diğer üyelere haber vermeden ayrılmak, çevrimiçi durumunu kimin göreceğini kontrol edebilmek ve "Bir kez görüntüle" mesajlarında ekran görüntüsü alamamak gibi... Peki bunlar ne anlama geliyor? WhatsApp kendini kurtarmaya mı çalışıyor?

Taliban'la geçen bir yıl... Tutulmayan sözler, yıkılan hayatlar!

Afganistan'da 20 yıl süren savaş sona ererken ABD'nin büyük bir fiyaskoyla terk ettiği topraklarda yeniden Taliban hakim oluyordu. Taliban'ın ülkeye hakim olmasının üzerinden bir sene geçti. Peki ne değişti? "Daha ılımlı" olacağı düşünülen Taliban verdiği sözleri tuttu mu?

20'lerde mi 30'larda mı evlenmeli? 'Ayrılıkta da tecrübeliler...'

ABD'de yürütülen bir araştırma, 20'li yaşlarda yapılan evliliklerin ileri yaşlarda yapılan evliliklere göre daha mutlu sürdüğünü gösteriyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, çiftlerin önceden birlikte yaşadığı evliliklerin ise daha çok boşanmayla neticelendiğini gösteriyor. Peki neden?

Kozmetik şirketlerinin 'beyazlaştırıcı' çıkmazı: Batı 'Kaldır', Asya ise 'Hayır' diyor

ABD'de 2020'de başlayan 'Black Lives Matter' hareketinden sonra büyük kozmetik firmaları cilt bakım ürünlerinden “beyazlaştırıcı” ifadesini kaldırmaya başladı. Fakat bu mesele, şirketleri Asya ülkelerinde bir çıkmaza sürüklüyor, zira bu ülkelerde "beyaz ten" makbul görülüyor...

Avrupa'da kuraklık zeytinyağı üretimini vurdu! Türkiye bu açığı kapatabilir mi?

Avrupa'nın haftalardır mücadele ettiği aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini de ciddi şekilde etkiliyor. Peki, yaz kuraklığını Avrupa kadar hissetmeyen Türkiye'de zeytinyağı üretimi bu sene nasıl olacak? Türkiye, İtalya ve İspanya'da azalan zeytinyağı ihracatını ikame edebilecek kapasiteye sahip mi?

İkinci ergenliğini yaşayanlar... 'Sorumluluk almaktan kaçıyorlar'

İş yerinde hemen hemen herkesin hala ergen gibi davranışlar sergileyen arkadaşları vardır. Bu insanlar her ne kadar eğlenceli görülseler de, zaman zaman çevresindeki insanları zor durumda bırakabiliyorlar. Bu insanların ergen gibi davranmasının ise birçok nedeni mevcut.

Herson belirsiz bir geleceğe bakıyor: Referandum mu? Yoksa...

Herson, Ukrayna'nın Rusya kontrolündeki bölgelerinden biri. Şehir Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen ilk büyük Ukrayna şehri. Oldukça kritik bir şehir olan Herson'da yaşayanlar Moskova'nın sonraki adımları konusunda gergin bir atmosferde bekleyişlerini sürdürüyor.

Bu çağda bu önyargı! Doktorlar beyaz ve erkek olunca...

ABD'de yapılan bir araştırma 'placebo'ların (ilaç gibi verilen etkisiz maddeler/boş ilaçlar) etkisinin bilinçaltındaki önyargılarla da ilişkili olduğunu ortaya koydu. Çarpıcı çalışmada beyaz ve erkek doktorlardan placebo alan beyaz hastaların daha hızlı "iyileştikleri" gözlemlendi.

İnsanlar gibi rüya mı görüyorlar?

Bilim insanları, zıplayan örümceklerin de memeliler ve kuşlar gibi REM uykusuna dalıyor olabileceğine dair önemli bulgulara ulaştı. İnsanların en net rüyalarını REM uykusu sırasında gördüğü biliniyor. Buna göre bu örümcekler de tıpkı insanlar gibi rüya görüyor olabilir.

17 Ağustos'ta yüreklere gömülenler | 23 yıl geçti, hala kayıplarını arıyorlar!

Marmara Depremi'nin üzerinden tam 23 yıl geçti. O kara günde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ve kalplere gömüldü. Deprem sonrası cenazesi bulunmayanların aileleri ise üzerinden seneler geçmesine rağmen hala mücadelelerini zorluklar içinde sürdürüyor.

3 SORU- 3 CEVAP Deprem travmaları ile nasıl başa çıkılır?

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala küçük bir sarsıntıda 'Sallandık mı?' korkusu ve travmaları yaşayan insanlar var. Özellikle bu deprem travmaları nasıl atlatılabilir? Deprem travması insan hayatında nasıl hasarlar bırakır?

Enflasyon sadece ekonomik bir sorun değil... Toplumu nasıl etkiliyor?

Sıklıkla ve yüksek bir oranda fiyatların arttığı bir dönemdeyiz ancak enflasyon sadece ekonomi biliminin alanına giren bir sorun değil. Yüksek enflasyon toplumsal dengeleri ve tüketici alışkanlıklarını da değiştiriyor. Enflasyonist dönemde dürüst ticaretin kuralları da şaşabiliyor.

Sosyal medya nesli anne-baba oldu: Arkadaşlarımın çocuğumun fotoğraflarını paylaşmasını istemiyorum

Sosyal medya artık arkadaşlık ilişkilerimizi “çocuğumun fotoğrafını paylaşma” meselesiyle de etkiliyor. Çocuklarının fotoğraflarını paylaştığı için bazı arkadaşlarıyla görüşmediğini belirten kişilerin sayısı artıyor. Buna sosyal medyayla büyüyen nesil de dahil...

Garsonlara öfkeyi pandemi mi artırdı?

Nezaketiyle meşhur İngiltere'de hizmet sektörü çalışanlarının maruz kaldığı kabalıklar gündemde. Hizmet çalışanlarına kötü muamele ülke medyasına konu olacak seviyelere yükselmiş. Uzmanlar bunun ardındaki nedenlerden birinin pandemi olabileceğini belirtiyor.

6 soru 6 cevap | Merkez Bankası bugün ne yaptı?

Merkez Bankası sürpriz bir kararla politika faizini 100 baz puan düşürdü. Kurum küresel enflasyonda düşüş beklediğinin sinyallerini veriyor.

Taliban'la 1 yıl... | Afganistan'da muhalefetin durumu ne?

Taliban 1 yıldır Afganistan'da iktidarda. Örgüt gerek elindeki Amerikan yapımı silahlar gerekse de coğrafyaya hakimiyeti ile direniş üzerinde büyük bir güce sahip. Direniş örgütlerinin dağınık yapısı da Taliban için bir avantaj.

Dünya savaşları bile durduramamıştı... Salers peynirleri artık üretilmiyor!

Avrupa genelinde seyreden kuraklık yüzünden otlakların kavrulması ile Fransa'da 2 bin yıldır üretilen Salers peynirlerinin üretimi durdu. Roma İmpratorluğu'nun çöküşü hatta dünya savaşları sırasında bile Salers üretimi devam etmişti. İklim değişikliği otlaklar için büyük bir tehlike yaratmakta...

 5 maddede Manchester United'ın çöküşü! Sorun sadece sahada değil...

Premier League'in ilk iki haftasında puanla tanışamayan ve yıllardır ciddi bir gerileme dönemi yaşayan Manchester United'da kulübün satılması gündemde. Kulübü 2005'te alan ABD'li Glazer ailesi Sir Jim Ratcliffe'in açık ilgisini şimdilik görmezden geliyor. Peki kulübü hangi etkenler çöküşe sürükledi?

Türkiye Antarktika'da ne yapıyor? 'Daimi üs...'

Güney Kutbu'nun da bulunduğu Antarktika'da birçok ülke bilimsel çalışmalar yürütüyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye, 2017 yılından bu yana kıtaya tam 6 bilimsel sefer düzenledi. Türk bilim insanları Antarktika'da 2-3 milyon yıllık mikro meteoritler gibi çeşitli bilimsel bulgulara ulaştı.

'Dünyayı yöneten aileler' Bill Gates'ten daha mı güçlü?

21. yüzyıl dünyasında sermayeye sahip olmak, sahip olunabilecek en büyük güçlerden biri. Peki kamu görevi yapmayan ve dünyanın en zengin insanlarından daha güçlü başka birileri olabilir mi? 'Dünyayı yöneten 5 aile var' teorisine inanan insanlar ne düşünüyor?

Çocuk felci yeniden ortaya çıkıyor! Peki neden şimdi?

Çocuk felci yıllar sonra ilk kez Londra, New York ve Kudüs'te ortaya çıktı. Aşılama kampanyaları sayesinde 1999'da ortadan kaldırılan çocuk felcinin yeniden görülmesinin ardında Afganistan'daki insani kriz, Ukrayna savaşı ve Covid-19 salgını yatıyor. Peki, küresel çapta bir salgın söz konusu mu?

Sanna Marin'in parti görüntüleri neden 'şimdi' olay oldu? 'Seçim yaklaştıkça...'

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, zor günler geçiriyor. Arkadaşlarıyla bir partide eğlenirken çekilen görüntüleri üzerine sert bir dille eleştirilen Marin, yasa dışı hiçbir şey yapmadığını söylüyor. Peki genç başbakanı "karizmatik" kılan halleri neden son günlerde sert bir şekilde eleştirilmekte?

Türkiye'de konut fiyatları uçarken dünyada neler oluyor?

Avrupa emlak piyasası, Covid-19 pandemisi ve Ukrayna Savaşı'nın getirdiği yüksek enflasyon dalgası sonucu mortgage kredi faizlerinin artmasıyla durgunluğa giriyor. Fransa'da ev satışları düşerken Birleşik Krallık'ta da fiyatlar geriledi. ABD ve Çin'de de durum farklı değil...

Kaslı Amerikan otomobillerine elveda mı?

Performansın sembolü olan kaslı (muscle) Amerikan otomobillerinin ikonik modellerinden Challenger ve Charger artık üretilmeyecek. Kimilerine göre bu bir devrin sonu anlamına geliyor.

Kimseyle görüşmek istemiyor olabilirsiniz ama bunun bedeli var...

İnsanların birbiriyle daha az zaman geçirdiği artık bariz bir durum. Bizi birbirimizden uzak tutan gerekçeler düşünüldüğünde akla ilk sosyal medya ve pandemi önlemleri geliyor ama uzmanlar meselenin bunlardan daha derin olduğunu vurguluyor.

Bitmeyen tartışma! Balık yağı gerçekten mucize bir ilaç mı?

Balık yağı içeren ilaçların kalp rahatsızlıkları, diyabet, kanser gibi hastalıklara karşı mucizevi etkileri olduğu her zaman öne sürülür. Ancak bazı uzmanlar, bu ilaçların yararlarını kanıtlayan yeterli araştırmanın olmadığını belirtiyor. 2018'de yapılan bir ilaç testi de tartışmayı alevlendirdi.

Cheney'in Trump karşısında şansı var mı?

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Parti üyesi Liz Cheney, eski başkan Trump'a karşı muhalefeti ile biliniyor. 2024 seçimlerinde başkan adayı olacağını belirten Cheney, Trump'a karşı zorlu bir sınava hazırlanıyor. Ancak Trump'ın parti içindeki gücü Cheney'nin adaylığı karşı en büyük engel.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber