6 soru 6 cevap | Merkez Bankası ne yaptı?

Merkez Bankası sürpriz bir kararla politika faizini 100 baz puan düşürdü. Kurum küresel enflasyonda düşüş beklediğinin sinyallerini veriyor.

Son Güncelleme:

1) Merkez Bankası bugün ne yaptı?

Merkez Bankası Aralık 2021’den sonra politika faizini ilk kez düşürdü. Politika faizi yüzde 14’ten 100 baz puan indirilerek yüzde 13 seviyesine çekildi.

2) Merkez Bankası neden faiz indirdi?

Kısa yanıt: Merkez Bankası ekonomik büyümenin kredilere kolay erişim ile desteklenmesi ve daha çok insanın işe alınması için faizi düşürdüğünü vurguluyor. Küresel enflasyonda düşüş bekliyor.

Uzun yanıt: Merkez Bankası her faiz kararı sonrası internet sitesinde Para Politikası Kurulu’na ilişkin basın duyurusu yayınlıyor. Bu duyuruda faiz kararının gerekçelerine ilişkin ipuçlarını bulmak mümkün. Öncelikle Merkez Bankası basın duyurusunda, “Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır” ifadesini kullanıyor, yani TCMB de küresel ekonominin gidişatını pek iyi görmüyor.

Öte yandan Merkez Bankası, mevcut ekonomik koşullarda Türkiye’de diğer ülkelere göre daha fazla insanın işe alındığını aktarıyor. Kurum aynı zamanda yüksek enerji fiyatları sebebiyle ihracat pazarlarının resesyona girme riskine de dikkat çekiyor.

Merkez Bankası Türkiye’de kredilerin büyüme hızının ve finansman kaynaklarının ‘amacına uygun’ şekilde ekonomiye kazandırılmasını takip ettiğini söylüyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçen aylarda TL kredi kullanıp döviz alan yatırımcıları takip ettiklerini söylemişti.

Merkez Bankası sanayi üretiminde yaşanan artışın, sürdürülmesi için finansal koşulların da destekleyici olması gerektiğini ifade ederek faizi düşürmeyi amaçladığını söylüyor.

 

3) Merkez Bankası’nın faiz indireceği bekleniyor muydu?

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı, Para Politikası Kurulu’nun politika faizini Ağustos ayında sabit bırakacağını tahmin ediyordu. Anadolu Ajansı anketine katılan 16 ekonomistin tamamı da faizlerin sabit bırakılacağı görüşündeydi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent faiz indirimi bekleyen bazı piyasa uzmanları olduğunu ve onların bu artırım ile haklı çıktığını ifade ediyor.

4) Enflasyonda en yüksek nokta görüldü mü?

Merkez Bankası faiz kararıyla ilgili basın duyurusunda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle birlikte enflasyonun düşüşe geçmesini bekliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde geçen hafta açıklanan temmuz enflasyonu yıllık yüzde 8.5 olmuştu. Beklentilerin düşüğünde gelen enflasyon ülke üzerindeki resesyon tehlikesini azaltıyor gibi görülüyordu.

Başlevent, döviz kurunun kontrol edilebilmesi takdirinde enflasyonda en yüksek seviyenin görüldüğünü ifade ediyor. Ekonomist, “Yaz bittikten sonra doğalgaz ve petrol fiyatlarının çok yüksek olduğu kışa girilmezse ve turizm gelirleri ile yaşanan döviz bolluğu devam ederse, enflasyonu yüzde 80'lerde zirvesini görmüş olabiliriz” diyor.

5) Merkez Bankası’nın faiz kararına euro ve dolar kuru nasıl tepki verdi?

Karar öncesinde 18 seviyesinin hemen altına olan dolar/TL 18.10’a kadar çıktı. Faiz indirimi öncesi 18.30 seviyelerinde gözlenen euro/TL ise 18.40’ın üstünü gördü.

Başlevent "Borsada son günlerde görülen yükseliş hareketini de buna bağlayabiliriz" derken, faiz indirimine döviz ve borsanın sınırlı tepki verdiğini ifade etti.

Ekonomist, Merkez Bankası rezervlerinde son zamanlarında kısmi bir düzelme olduğunu belirtirken bu toparlanmayı "Olası kur artışında kullanılabilecek bir para. Turizm gelirleri ve ihracat gelirleri buna olanak sağladı" şeklinde açıklıyor.

6) Bundan sonra ne olacak?

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre kurum küresel enflasyonun azalacağı noktasında iyimser. Bir sonraki faiz kararı 22 Eylül 2022 tarihinde açıklanacak. Yılın bitimine kadar dört faiz toplantısı daha yapılacak. Merkez Bankası nadir de olsa olağanüstü faiz kararları da açıklayabiliyor.

Can Mumay-Eren Sakarya

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber