Bitkisel 'detoks' uyarısı, 6 bin zehirli ot var

Diyet Gündem haberleri Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Türkiye Bilim Haberleri dünya sağlık örgütü
Bitkisel 'detoks' uyarısı, 6 bin zehirli ot var

Son yıllarda kilo kaybı ve bağışıklığı güçlendirmek için adeta moda haline gelen bitkisel ürünler dikkat edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar, kazanç kapısı haline gelen ve vatandaşların sağlığını istismar eden kişi ve ürünlere karşı "uzak durun" uyarısı yapıyor.

Türkiye'de son yıllarda adeta moda haline gelen ve 'mucizevi bitki', 'detoks içecekler' adıyla pazarlanan ürünler, halk sağlığını tehdit edebiliyor. Özellikle aşı karşıtları tarafından sosyal medya üzerinden servis edilen bir takım bitkisel ve detoks ürünler birçok kişi de olumsuz yan etkilere neden olurken, yapılan bilimsel çalışmalar da sosyal medyada paylaşılan bu ürünlerin faydalı olmadığını ortaya koyuyor. Genellikle bitki özleri, baharatlar veya diğer doğal bileşenler içeren bir içecek türü olan detoks çayları, vücuttaki toksinleri temizlemek, metabolizmayı hızlandırmak, kilo kaybını desteklemek ve genel sağlığı iyileştirmek amacıyla sıkça tercih edilse de birçok kişi de olumsuz yan etkiler gösterebiliyor.

Bitkisel 'detoks' uyarısı, 6 bin zehirli ot var - Resim : 1
Birleşik Krallık’ta bulunan Newcastle Üniversitesi'nde 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre detoks diyetlerinin toksinleri ortadan kaldırmadığı görüldü.

6 BİN ZEHİRLİ TÜR

Geçmişte zayıflama haplarının, günümüzde ise 'bitkisel' adı altında yan etkiler yaratan ürünlerin rağbet gördüğünü söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Mucize bir ilaç, diyet ya da çayın olmadığı bilinmeli. Doğada 6 bine yakın zehirli olarak adlandırabileceğimiz 'yabani ot'  bulunuyor. Bitki çaylarında kullanılacak olan bitkiler doğal yöntemlerle hasat edilmediğinde alkaloid denilen son derece toksik zehirli maddeler içerebiliyor. Ayrıca yabani otlar bitki çaylarının arasına da karışabiliyor. Bu durum karaciğer ve böbrek yetmezliği, kalp krizi, mide kanaması gibi pek çok soruna yol açabiliyor" ifadelerini kullandı.

HEKİME DANIŞMADAN ASLA!

Detoks çaylarının hiçbir zaman tedavi edici özelliği olmadığını da belirten Dr. Kaya, kilo vermek isteyenlerin doktora giderek hormonal ya da metabolik bir problemi olup olmadığına baktırarak doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları gerektiğini söyledi. Detoks çayı kullanacakların mutlaka öncesinde hekime danışmalarını tavsiye eden Dr. Kaya şu uyarılarda bulundu; "Aldığınız çayın içeriğini mutlaka doktorunuza danışın. Çünkü bazen bu çayların içerisinde yüksek miktarda sinameki koyabiliyorlar. Bunlar da bağırsaklarda boşaltıcı etki yaparak bağırsakların ritmini değiştirebiliyor."

Bitkisel 'detoks' uyarısı, 6 bin zehirli ot var - Resim : 2
Dr. Ayça Kaya, "Son yıllarda detoks çaylarının sıkça tercih edilmesinin nedenlerinden biri, idrar söktürücü etkileri aracılığıyla kısa vadeli kilo kaybını desteklemektir" dedi.

AYNI ETKİYİ GÖSTERMEZ

Bitkisel ürünlerin, bağışıklığı desteklemek için tercih edilebileceğini sözlerine ekleyen Dr. Kaya, "Bu ürünlerin 'mucizevi' olarak değerlendirilmemesi gerekir. Bir ürünün, bir kişi üzerinde olumlu  etki yaratması, başka bir kişi için de aynı sonuçları doğurmayabilir. Bir ürünün doğal olması aşırı miktarda tüketilebileceği anlamına gelmez. Dikkat edilmesi gereken şey bilinçli ve dengeli kullanımdır" dedi.

Dr. Kaya, detoks çaylarının zararları için de şunları sıraladı; "Söz konusu ürünler, aşırı sıvı kaybı, kas zayıflığı, baş dönmesi ve kalp ritmi sorunlarına yol açabilir. Bazı detoks çayları ise içerdikleri bitkisel içeriklerle mide rahatsızlıklarına, bulantıya veya ishale neden olabilir."

ÖDEM İÇİN YEŞİL ÇAY

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Diyetisyen Tuba Kayan Tapan ise son zamanlarda kullanımı oldukça artan detoks çaylarını ödem atmak için kullanacaklara önemli uyarılarda bulundu. "Ödem atmak isteyen kişiler yeşil çay kullanabilir" diyen Tapan, şöyle konuştu: "Dileyen yeşil çayın içerisine tarçın, karanfil atabilirler. Karanfilin ağrı kesici özelliği, tarçının ise kan şekerini dengeleme özelliği vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonunda da ıhlamur çayı içiyoruz. Bunlar iyi olan bitkisel ürünler. Ancak mucize yaratmıyor."

Dr. Tapan, tüketicileri internette satılan merdiven altı ürünlere karşı dikkatli olmaların gerektiğini söylerken, "Söz konusu ürünlerin içerikleri ve kullanım süreleri gözden kaçırılmamalı" diye konuştu.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel