Ürdün saldırısının kodları, Planlayıcı Abu Ali mi?

ABD Joe Biden Yemen Ürdün Husiler Birleşmiş Milletler Dünya haberleri İHA Gündem haberleri Yaşam Haberleri Silahlı saldırı haberleri
Ürdün saldırısının kodları, Planlayıcı Abu Ali mi?

Ürdün'de gerçekleşen ve 3 ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan İHA saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden "sorumlulardan hesap soracağız" açıklaması yaptı. CIA ise şimdiden bir hedef belirlemiş durumda. İstihbarat bilgilerine göre hedefte Husilerin iki numaralı ismi olan Abdullah Al Hakim var.

Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendi. 3 asker öldü, 34’ü ise yaralandı. Küresel istihbarat haber sitesi Intelligence Online ise ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in saldırının arkasındaki planlayıcının ismini belirlemeye yakın olduğunu iddia etti. CIA'in hedefinde ise Yemen'deki Husilerin iki numarası olan Abdullah Yahya Al Hakim bulunmakta.

Ürdün saldırısının kodları, Planlayıcı Abu Ali mi? - Resim : 1
CIA, Ürdün saldırısının arkasında Husilerin yönetim kadrosundaki 'iki numara' olan Abdullah Yahya Al Hakim'in (fotoğrafta, askeri kıyafetli) olduğuna inanıyor.

ABD 'HESAP SORACAĞIZ' DEDİ

Ürdün'de 3 ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan İHA saldırısının ardından Washington'dan ardı ardına tepkiler geldi. Biden, saldırıyı “alçak ve tamamıyla hakkaniyetsiz” olarak değerlendirdi ve ABD'nin seçeceği zaman ve şekilde saldırının sorumlularından hesap sorulacağını ifade etti. Başkan Yardımcısı Kamala Harris de “terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ve tüm sorumlulardan hesap soracağız" ifadesini kullandı. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da düzenlenen saldırının ardından Joe Biden yönetimine harekete geçme çağrısında bulunuldu.

CIA'İN BELİRLEDİĞİ İSİM

Peki bu saldırıdan kim sorumlu? Küresel istihbarat gelişmelerine yer veren saygın Intelligence Online (IO) haber sitesi konu hakkında çarpıcı bir iddiada bulundu. Intelligence Online'in istihbarat kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Yemen'deki terör örgütü Husilerin dış operasyonlar şefi, askeri operasyonlar stratejisti ve yurtdışı bağlantılarını sağlayan isim olan Abdullah Yahya Al Hakim saldırının ardından yeniden ABD'nin yakın takibi altına girdi. 'Abu Ali' ismiyle de bilinen Al Hakim'in Husilerin yönetim kadrosundaki 'iki numara' olduğu biliniyor. ABD istihbaratı ise Abu Ali'nin Ürdün'deki saldırıyı planlayan isim olduğuna inanıyor.

ÇİN'LE BAĞLANTI KURDU

'Abu Ali' hakkında çok fazla bilgi bulunmamakla birlikte bu ismin Yemen'deki tüm Husi örgütünün istihbarat, askeri ya da finans gibi en kritik konularda tepe yöneticisi olduğu biliniyor. CIA daha önce Abu Ali'nin örgütün Çin'le olan askeri ve ekonomik bağlantısını kuran ve sürdüren isim olduğuna ilişkin “ciddi deliller olduğunu” da dile getirmişti.

Ürdün saldırısının kodları, Planlayıcı Abu Ali mi? - Resim : 2
Abdullah Yahya Al Hakim, ABD Hazine Bakanlığı'nın “güçlü yaptırım uygulanan isimler” listesinde yer almakta.

ABD YAPTIRIM LİSTESİNDE

Abdullah Yahya Al Hakim ayrıca ABD Hazine Bakanlığı'nın “güçlü yaptırım uygulanan isimler” listesinde de yer almakta. Listedeki bilgilere göre Yemen'in kuzey batısında yer alan Sa'dah Vilayeti'ne bağlı Dahyan kenti doğumlu olduğu ifade edilen Al Hakim ayrıca 'Abdullah Al Hakim' ve 'Abdullah Al Muayyad' isimleriyle de biliniyor.

BMGK LİSTESİNDE

Yalnızca ABD Hazine Bakanlığı değil Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) 'Abu Ali' hakkında yaptırım kararına sahip. BMGK'nın 7 Kasım 2014 tarihinde aldığı kararla Abu Ali “Yemen'in istikrarını, barışını, güvenliğini bozmak” suçundan yaptırım listesine alınmış durumda. Kararda yer alan bilgilere göre 2014 Haziran ayında dönemin Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'yi darbeyle devirmek amacıyla düzenlenen gizli bir oluşumun toplantısını organize etti. Abu Ali bu toplantı için ülkedeki bazı polis ve askeri komtanların yanı sıra etkin kabile şefleri ve ülkenin eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh'e sadık isimleri biraraya getirdi. 

PERDE GERİSİNDEN YÖNETİYOR

Söz konusu toplantıya katılan çoğu isim bu plana sonradan katılmadı ancak Abu Ali, 8 Temmuz 2014 tarihinde ülkenin Amran Vilayeti'ini emri altındaki milislerle ele geçirdi. BMGK kararında vilayetin milislerin eline geçmesinin ardından Abu Ali'nin “ortadan kaybolduğu” ancak perde arkasından çatışmaları yöneten isim olmaya devam ettiği bilgisine de yer verilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel