Susuzluk afeti yaşanacak mı? İstanbul barajları dolmayabilir

İstanbul Kuraklık Kuraklık riski Baraj Küresel ısınma düzce Marmara Bölgesi Tekirdağ Bursa Kocaeli hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tarım
Susuzluk afeti yaşanacak mı? İstanbul barajları dolmayabilir

İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 22'nin altına düşerken, 3 uzmandan su krizinin başladığı uyarısı geldi. Yağış miktarının ocak ayına kadar ortalamanın altında kalacağı da belirtilirken, 2024'de İstanbul'da susuzluk felaketi kaçınılmaz olabilir.

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 22'nin altına düşerken, 2014 yılından sonra en kötü tablo oluştu. Uzmanlar ise ekim ayının ikinci yarısından aralık sonuna kadar beklenen yağışların gerçekleşmeyeceği uyarısında bulunurken, kasım itibarıyla su kesintileri ve kısıtlamaların kaçınılmaz olduğuna dikkat çektiler. Günlük 3 milyon metreküp su tüketilen İstanbul ve çevre kentlerdeki kuraklığın devam edeceği de belirtilirken, 2024'ün felaket yılı olacağı uyarısı da yapıldı. 

BEKLENEN YAĞIŞLAR OLMAYACAK

Yaşanan durumu 'kuraklık ve su krizi' olarak yorumlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Maalesef ocak ayına kadar ortalama yağış oranları yüzde 30 ile 50 arasında daha az gözüküyor. İstenilen, beklenen yağışlar olmayacak. Ekim ayının ikinci yarısında ortalama yağış miktarında yüzde 50, kasım ayında yüzde 20, aralık'ta ise yüzde 50 düşüş gözüküyor. 2024'ün ocak, şubat, mart, nisan dönemi de modellemelerde kurak gözüküyor. Kimse durumun ciddiyeti ve yaklaşan susuzluk felaketinin farkında değil" dedi.

 

Susuzluk afeti yaşanacak mı? İstanbul barajları dolmayabilir - Resim : 1
Eski DSİ yöneticisi Dursun Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 2024'de su afeti yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. 

TARIM ÜRETİMİ DÜŞECEK

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde büyük su krizinin kapıyı çaldığını da dile getiren Tek, "Belediyelerin tasarruf uyarısı yerine, zorunlu kısıtlamaları uygulamaya başlaması gerekiyor. Bu ay sonu itibarıyla hububat tohumları ekilecek. İlk filizlerin kar altında kalması gerekiyor ancak Marmara Bölgesi için sıkıntı var.  En büyük kuraklığı İstanbul yaşayacak. Durum o kadar ciddi ki, ne yazık ki birkaç ay sonra musluklar akmadığında iş işten geçmiş olacak" diye konuştu.

ARTIK YASAKLANMALI

Ortaya çıkan son durumu yorumlayan DSİ eski yöneticilerinden Dursun Yıldız da 'su krizinin' başladığını belirterek, "İstanbul'da kayıp, kaçak oranı yüzde 19 seviyesinde. Bu oranın yüzde 10'e düşürülmesi önemli. Vatandaşlar, maalesef tasarruf çağrılarını pek ciddiye almıyor. Belediyeler bugünden itibaren 3 ay süreyle oto yıkama, bahçe sulama, kapalı havuz kullanımı, halı yıkama gibi su tüketimine yönelik ne tür uygulama varsa yasaklamalı. Herkes sağanak yağmurlara bel bağlamış durumda ancak meteroloji uzmanları beklenen yağışların gelmeyeceği uyarısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Susuzluk afeti yaşanacak mı? İstanbul barajları dolmayabilir - Resim : 2
Uzmanlar, İstanbul'u bekleyen su felaketine karşı kriz masası kurulması gerektiğini söylüyor.

2024 AFET YILI OLABİLİR 

Kasım ayının ilk haftasından itibaren mecburi su kesintilerinin de başlayacağını dile getiren Yıldız, şu uyarıları sıraladı: "Sene sonuna kadar beklenen yağışların olmaması durumunda ise 2024'de su felaketi yaşanacağını şimdiden söylemek isterim. Söylemekten dilimizde tüy bitti,  kriz masası kurulmaz, kuraklık  devam ederse 2024'de su afeti yaşayacağız. Halihazırda artık su krizinin içindeyiz." 

KRİZ MASASI KURULMALI 

Yaklaşan krizin 2024'de felaket boyutuna geleceğini söyleyen bir diğer isim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise "Su miktarı 195 milyon 520 bin m3'den 194 milyon 230 bin m3'e düştü. 15 Ekim'e kadar yağış yok. Avrupa'da son iki günde yüzlerce sıcaklık rekoru daha kırıldı. 2023 sonbaharı şu anda son yüzyıldaki tüm yazlardan daha sıcak! İstanbul'un için kriz masası kurulmalı" uyarılarında bulundu.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

İstanbul barajları kuraklık oto yıkama halı yıkama iklim krizi barajlar mert inan İstanbul İSKİ İBB küresel iklim değişikliği susuzluk