Putin'den dev hamle! Ukrayna'ya Sırp ve Çeçen askerler

Wagner Vladimir Putin Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ramazan Kadirov Dünya haberleri
Putin'den dev hamle! Ukrayna'ya Sırp ve Çeçen askerler

İstihbarat yayın organları Vladimir Putin'in Ukrayna'daki Wagner birlikleri arasında temizlik yapacağını iddia ettiler. Putin, Moskova'ya çekilecek birliklerin yerine ise Sırp paralı askerler ve Çeçen lider Ramazan Kadirov seçeneklerini değerlendiriyor. Rus komuta kademesi ise bu fikre karşı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki Wagner birlikleri arasında temizlik yapacağı ve yerlerine Sırp paralı askerler ya da Çeçen lider Ramazan Kadirov'un güçlerinin düşünüldüğü iddia edildi. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı bu fikre karşı. Küresel istihbarat haber sitesi Intelligence Online, Moskova'nın Wagner'deki aşırı savaş yanlıları arasında temizlik operasyonu gerçekleştirip Ukrayna'ya paralı Sırp askeri gruplarını yerleştirmeyi planladığını iddia etti.  Haber sitesinin özel kaynaklardan yaptığı araştırma sonucu Wagner kalkışmasının ardından Rusya, Ukrayna'nın bu durumu değerlendirip toplu askeri hareketlere girişmesinden çekiniyor. Sırbistan'ın daha önce bu girişime ses çıkarmadığı ancak Wagner kalkışmasından sonra paralı askerlerin Ukrayna'da Rusya adına savaşmalarına karşı çıktığı da elde edilen bilgiler arasında. Bosna Savaşı'nda Boşnaklara uyguladıkları zulüm ve soykırım ile tanınan Sırp paralı askerleri 2014 yılında Kırım'ın Rusya tarafından işgali esnasında Moskova'nın yanında savaşmışlardı.

Putin'den dev hamle! Ukrayna'ya Sırp ve Çeçen askerler - Resim : 1
 Moskova'nın Wagner'deki aşırı savaş yanlıları arasında temizlik operasyonu gerçekleştirip Ukrayna'ya paralı Sırp askeri gruplarını yerleştirmeyi planladığı iddia ediliyor.

ORDU KADİROV'A KARŞI

Rusya'nın en büyük muhalif yayın organı durumundaki The Moscow Times'a göre Putin ayrıca kendisine sadık olan Çeçen lider Ramazan Kadirov ve silahlı güçlerini Wagner'den boşalan yerlere konumlandırılabileceğini düşünüyor. Ancak Rus Genelkurmay'ı Kadirov'un güçlerinin aktif askeri operasyonlarda kullanılmaya uygun olmadığı kanaatinde. Askeri kaynaklar Kadirov'un güçlerine daha önce Ukrayna'da yüksek seviyeli suikastler gerçekleştirilmesi, Mariupol kentinin kuşatılması, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i işgal etme harekatı ya da Azovstal çelik fabrikasının ele geçirilmesi görevleri verildiğini ancak Kadirov'un tümünde başarısız olduğunu ifade etmekteler.

KADİROV PUTİN'İN GÖZDESİ 

Rus Genelkurmayı'nın bu sebeple Kadirov'a sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Rusya Savunma Bakanlığı da Kadirov'un sivillere yönelik sert eylemlerinin savaş bölgesinde olumsuz etki yaratacağını düşünüyor. Yayın organı Kadirov'u bir seçenek olarak gören tek ismin halen Putin olduğunu da ileri sürmekte. Çeçen lider daha önce Prigojin'in silahlı isyanını “sırttan bıçaklama” olarak tanımlamış ve “isyan yok edilmeli” açıklamasında bulunmuştu.

Putin'den dev hamle! Ukrayna'ya Sırp ve Çeçen askerler - Resim : 2
Putin kendisine sadık Çeçen lider Ramazan Kadirov ve silahlı güçlerini de Wagner'den boşalan yerlere konumlandırılabileceğini düşünüyor.

PRİGOJİN İLE SARSILDILAR

Öte yandan ABD kaynaklı bir başka savunma yayın organı The Defense Post ise Prigojin'in ölümünün ardından “Rus ordusunun moralinin çöktüğünü” iddia etti. Eski üst düzey ordu komutanı Sergey Gulyaev, kendi gözlemleri ve halen Ukrayna'da savaşan Rus komutanlarla kurduğu iletişimin sonucunda vardığı gözlemini yayın organına anlattı. Gulyaev'in ifadesine göre Rus ordusunun savaş alanında amaçlarına ulaşamamış olması, kötü donanımla savaşa gönderilip uzun süredir cephelerde bırakılması ordunun moralini aylar öncesinden bozdu.

MORALLER BOZUK 

Yayın organı, Prigojin ve Wagner'in diğer liderlerinden Dmitri Utkin'in ölmesinin ardından ordudaki moral tamamen çöktüğüne yer verirken, Rus askerlerinVladimir Putin'in yanı sıra Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na güvenlerinin de yok olduğunu gündeme getirdi. Yayın organına göre bir süredir Prigojin, Utkin ve Wagner'in liderliğine güvenmeye başlayan askerler iki ismin şüpheli şekilde hayatını kaybetmesinin ardından “sarsıntıya uğradılar.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Wagner Vladimir Putin paralı asker ukrayna Prigojin utkin Ramazan Kadirov