Öğün: "Yeni fay hattı Kıbrıs", "Savaşa sokmak isteyebilirler"

İngiltere Donald Trump Suriye PKK Gündem haberleri Kıbrıs KKTC
Öğün: "Yeni fay hattı Kıbrıs",  "Savaşa sokmak isteyebilirler"

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Suriye'den sonraki yeni fay hatlarının Kıbrıs, İran, Libya ve Kafkaslar olacağını söyledi. Öğün; Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarına özellikle dikkat çekerken, "Kıbrıs'ta yeni gerginlik ve çatışma alanları görebiliriz" dedi. Öğün'e göre Anglo-Amerikan çekirdek Türkiye'yi İran veya İsrail ile savaştırmak isteyebilir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, söyleşimizin ikinci gününde; Suriye, Orta Doğu ve Avrasya jeopolitiğinde Türkiye'yi bekleyen riskleri değerlendirdi. Önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Öğün, İngiltere'nin bölgedeki planlarına ışık tutmaya devam ederken, ABD'de 2.kez başkan seçilen Trump'ın yol haritasına da değindi. 

 

Öğün: "Yeni fay hattı Kıbrıs",  "Savaşa sokmak isteyebilirler" - Resim : 1
Öğün: "Suriye Ulusal Kürt Konseyi, terör örgütü PKK/YPG'yi dışlıyor. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki pozisyon ve girişimleri, tamamen Suriye tarafını emniyete almak için."

-İngiltere, Suriye ve Orta Doğu'daki planlarında Türkiye'yi nasıl konumlandırıyor? 

Prof. Dr. Öğün: "İngiltere'nin tüm gayreti Avrasya ile Avrupa arasında soğuk savaş döneminde kurulan ilişki ve enerji hatlarını sabote etmek. İngilizler, iflah olmaz biçimde Rusya'nın parçalanmasını istiyorlar. Bu strateji kapsamında Orta Doğu'da düzen tutturup, Avrupa'nın enerji açığını kendi kontrolünde yönetmeyi arzuluyorlar. İngilizler, bir şekilde mutlak olarak Türkiye'nin de mutlaka oyunda olması gerektiğini biliyor. ABD'nin İngiltere kadar derin bir Orta Doğu politikası yok. Obama döneminden itibaren Çin'e yönelme stratejisi ana hedef. İsrail'in varlığı ve güvenliği olmasa; ABD, tamamen Orta Doğu'dan çıkar."

-Terör örgütü Fırat'ın doğusunda varlığını sürdürmeye devam edecek mi? 

Prof. Dr. Öğün: "Suriye'de beklentimiz 'sulh'un sağlanması. Fırat'ın doğusundaki terör örgütü PKK/YPG, büyük ölçüde tasfiye edilmesini ve Suriye'nin üniter yapısı içinde eritilmesini arzu ediyoruz. Ahmet eş Şara, kantonlara benzer bir yapıyı istemiyor. İsteğimiz Suriye'de kurulacak yeni ordu da üniter yapının ordusu olması. PKK'nın merkeze bağlı ancak özerk birlikler halinde hareket etmesi kabul görmez." 

-Biraz da 2. Trump dönemini sormak isterim. 2.Trump döneminde Türkiye için riskler neler olabilir?

Prof. Dr. Öğün: "İngiltere eski Dışişleri Bakanı David Cameron, ABD seçimlerinden önce Trump ile uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Cameron, Trump'ı ölçüp, biçmeye çalıştı. Şayet Trump, 'haritaları değiştireceğiz' derse, bu hem Türkiye hem İran için sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olur. Böyle bir durumda İngilizler anında oyun değiştirebilir. Türkiye'yi, İran veya İsrail ile savaşa sokmak isteyebilirler. İran'ın son günlerdeki Türkiye karşıtı açıklamalarını hayra alamet görmüyorum. Türk Ordusu bu iki devletin ordusunu dize getirecek güçtedir ancak olası bir savaş durumunda arka bahçede neler çevrilir; orası büyük bir soru işareti."

-Sizce önümüzdeki dönemin fay hatları nereleri olacak?

Prof. Dr. Öğün: "Önümüzdeki dönem, kritik fay hatlarımız Kıbrıs, İran, Libya ve Kafkaslar olacak. Cebelitarık'ı ve Malta'yı İngilizler kontrol eder; Kıbrıs bu zincire dahildir ve İngiltere'nin Akdeniz'deki hakimiyetini tamamlar. Adadaki ABD askeri varlığının artması çok fazla anlam ifade ediyor. ABD, adada nüfuz edici bir güç değil. Doğu Akdeniz'de muazzam enerji kaynakları bulunuyor. Kıbrıs'ta yeni gerginlik ve çatışma alanı olabilir."

 

Öğün: "Yeni fay hattı Kıbrıs",  "Savaşa sokmak isteyebilirler" - Resim : 2
Prof. Dr. Öğün: "Türkiye olarak Kuzey Irak'ta ortaya çıkan yapıyı kontrol etmeyi başardık. ABD, Fransa ve kısmen de Almanya, Erbil ile Haseke'yi uzlaştırmaya çalışıyor. Ancak Haseke bölgesindeki yerel Kürt unsurlar, Barzani'ye sadıktır. Eğer,, Erbil ile Haseke'yi birleştirirlerse, Suriye sahasında  zor duruma düşebiliriz."

-Asya'da da gerginlik artıyor. Afganistan-Pakistan çatışması büyür mü? 

Prof. Dr. Öğün: "Çin, bu bölgede 3 büyük atak yaptı. Pakistan'ın Gwadar Limanı için Çin ile yaptığı anlaşması çok kritikti. Pakistan, Çin nüfuz alanına girmeye başlayınca, İmran Han devrildi. Çin ikinci hamlesini İran üzerinden yaptı ve İran ile petrol alışverişi genişletildi. Üçüncü atak ise İran ile Suudi Arabistan'ı anlaştırma yoluna gidilmesiydi. Pakistan'ın; Afganistan'ın yanı sıra Hindistan veya İran ile savaştırılması da gündeme gelebilir. Anglo-Amerikan çekirdeğin Çin'i çevreleme stratejisinde Pakistan'da ciddi karışıklık ve çatışmalar görebiliriz." 

-BİTTİ-

[email protected]  

Kaynak: Web Özel